string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

FC Groningen D1 manifesteert zich in Slovenië.

Zondag 09 juni 2013 om 11:47

FC Groningen D1 speelt op het internationale jeugdtoernooi in Ljubljana om de derde plaats. De ploeg van trainer Arjen Jorritsma treedt in stadion Stozice aan tegen MSK Zilina. De finale gaat zondagmiddag tussen het Kroatische Dynamo Zagreb en MTK Boedapest uit Hongarije.

Na de laatste poulewedstrijden op zaterdagochtend werd aan het eind van de morgen duidelijk bij wie FC Groningen D1 ingedeeld zou worden. De tweede ronde kende vier groepen. Twee groepen met drie teams, die streden om de plekken 1 tot en met 6, en twee groepen van drie ploegen, die de strijd aangingen om de posities 7 tot en met 12. Omdat FC Groningen D1 als tweede in de poule eindigde was het sowieso verzekerd van een plaats bij de eerste zes.
Nummer 1
De mannen van trainer Arjen Jorritsma kwamen in een groep met Dynamo Zagreb en HNK Rijeka. De Kroaten waren de duidelijke nummer 1 in groep B, HNK Rijeka – eveneens uit Kroatië – was de nummer van twee van groep A. Na een lichte training, en een lunch, werd voorafgaand aan de wedstrijd nog even de eerste helft bekeken van Rapid Wien – NK Bravo. Daar de zon fel brandde was het noodzaak verkoeling te zoeken onder het dak van de hoofdtribune. Uiteindelijk zocht de gretige selectie de kleedkamer op om zich voor te bereiden op de match tegen Rijeka.
Toen het beginsignaal klonk was FC Groningen gelijk scherp en vanaf de aftrap was te zien dat er maar één team verdiende te winnen: FC Groningen. En dat gebeurde dan ook op overtuigende wijze. Via Jarno Deuring (penalty, na een overtreding op Tariq Lancelot), andermaal Jarno Deuring (assist Jonathan Edens), Remco Balk en Giovanni Zwikstra (assist Jarno Deuring) werd het maar liefst 4-0 voor de Groningers.
Absolute favoriet
Dynamo Zagreb is de absolute favoriet voor de hoofdprijs van het toernooi (het won reeds in 2009, 2011 en in 2012) en was de volgende tegenstander. Met indrukwekkende doelcijfers (10-1) waren de Kroaten de eerste ronde doorgekomen en gezien de openingsfase van de wedstrijd was dat geen toeval. De Kroaten overliepen de Groningers, zetten vroeg druk en zeer gedisciplineerd werd de aanval gezocht. Niemand liep uit positie en met veel power werd keeper Nick van Leeuwen onder vuur genomen.
Toen er ook steeds meer persoonlijke fouten werden gemaakt, werd het al snel 0-1 en 0-2. Op slag van rust maakte FC Groningen D1 het zichzelf nog lastiger: een hard schot werd met de hand gekeerd door Harold Kwant. Hij kreeg rood en Zagreb een penalty. Ondanks het feit dat de Kroaten deze buitenkans lieten liggen, Van Leeuwen stopte de strafschop, werd het met 10 spelers voor FC Groningen D1 natuurlijk wel een stuk lastiger. Uiteindelijk verloor de Groningse ploeg met 0-4 en daar was niets op af te dingen.
Andraz Kirm
Als tweede van de poule speelt FC Groningen D1 zondag in stadion Stozice tegen MSK Zilina om de derde plaats. Een mooie uitdaging en met de aanwezigheid van international Andraz Kirm zijn de jongens gebrand de podiumplek te pakken.
Na het voetballende gedeelte is de 22-koppige groep zaterdagavond door een gids door het centrum van Ljubljana geloodst. In de clubkleuren gestoken, kregen de mannen veel aandacht van de plaatselijke bevolking. Het was een bijzonder leuke ervaring voor de groep en het verhoogde de sfeer en de onderlinge band. Een mooi uitje…

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard