string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

FC Groningen B1 doet het. En hoe!

Vrijdag 30 mei 2014 om 16:13

De B-junioren van RVO FC Groningen/Cambuur hebben wederom een stapje richting lijfsbehoud gezet.

FC GRONINGEN B1 2-1 NEC/FC OSS B1 (n.v.)
1-0 Twan Nieboer (91.), 1-1 (96.), 2-1 Stan Haanstra (104.)
Eerste wedstrijd: 0-0. FC Groningen B1 wint 2-1 in totaal.

opstelling FCG B1 Kevin Wilpstra, Niels Ridderstap, Twan Nieboer, Mohammed Abdoel Karim (91.Luuk Kuipers), Mathijs Elderman, Tom van de Looi, Rutger Etten (79.Stan Haanstra), Tyson dos Santos, Juninho Bacuna, Jhurrey Margaritha, Ozan Kokcu (68.Dennis Molema).
Dit seizoen heeft FC Groningen blijkbaar meerdere levens. Opnieuw moet de ploeg diep gaan om de wedstrijd tot een goed einde te brengen. Wordt de beslissingswedstrijd tegen Excelsior B1 pas na verlengingen beslist, ook in Glimmen komen er extra speelminuten aan te pas. De thuisploeg is vanaf het begin de betere ploeg, speelt verdedigend sterk maar kan aanvallend vrijwel geen vuist maken. Pas na negentien minuten valt het eerste wapenfeit te noteren. Een schot van Mathijs Elderman gaat echter ruimschoots over.
In het tweede gedeelte voor rust kan de FC iets dreigender worden. Na een eigen individuele actie schiet Juninho Bacuna net over de lat. Pas na ruim een half uur spelen volgt het eerste schot op doel van de ploeg uit Gelderland. Een vrije trap ziet doelman Kevin Wilpstra over gaan. Vijf minuten voor rust een eerste echte goede mogelijkheid voor de Groningers. Uit een vrije trap van Bacuna kopt Elderman rakelings over. Uit de tegenaanval meteen ook de grootste kans voor de opponent. Dit schot gaat echter net naast.
Op slag van rust dan de grootste kans uit de eerste veertig minuten. Jhurrey Margaritha bereikt Juninho Bacuna net niet. De bal komt voor de voeten van Rutger Etten die van dichtbij recht in de handen van de goalie schiet. De groenwitte formatie begint goed aan de tweede helft. Een hoekschop gaat via een verdediger naast terwijl een schotje van Etten wordt gekeerd. NEC/FC Oss krijgt vervolgens een aantal corners na elkaar. Uit een daarvan wordt de bal op de lat gekopt. Twintig minuten voor tijd voorkomt doelman Wilpstra een achterstand door een kopbal fantastisch te redden.
In de 64ste minuut wordt er volop gejuicht als Juninho Bacuna via een verdediger doeltreffend uithaalt. Echter, het doelpunt wordt wegens buitenspel geannuleerd. Op een voorzet van Dennis Molema claimt de FC nog handspel maar de strafschop wordt terecht niet gegeven. Net als in de eerste wedstrijd weten beide ploegen in de officiele speeltijd niet te scoren. Ook aan de verlengingen begint de FC sterk. Via Margaritha en Bacuna wordt het eerste gevaar gecreeerd. Diezelfde Bacuna weet daarna met het hoofd niet genoeg kracht te zetten.
Ook de tegenstander uit Nijmegen is gevaarlijk in de eerste 12,5 minuten. Kevin Wilpstra redt tweemaal knap en in de rebound wordt de bal over het doel geschoten. In de 91ste minuut is het dan eindelijk raak voor FC Groningen. Een vrije trap van Juninho Bacuna wordt door Twan Nieboer hard tegen de touwen geschoten. In de tweede verlenging zijn het echter de gasten die terugslaan. De Groningse defensie is niet attent genoeg en het aanwezige publiek ziet de bal tergend langzaam, en via de paal, in het doel gaan. Het volgende gevaar is daarna weer van NEC/FC Oss. Een inzet ziet de Groningse doelman nipt over gaan.
Strafschoppen lijken er dan aan te komen maar het ultieme moment komt er toch nog voor FC Groningen B1. Juninho Bacuna haalt in de slotminuut de achterlijn en komt vrij voor de doelman. De hoek is te klein, de doelman keert de bal met de voeten waarna de bal hoog in de doelmond terecht komt. Invaller Stan Haanstra is het meest attent en kopt raak! Een paar minuten later is het einde wedstrijd en weet de FC dat het nog een kans krijgt om zich te handhaven in de eredivisie. FC Volendam B1 is de volgende tegenstander. Zaterdag 7 juni is de heenmatch, twee dagen later de return in het gastvrije Glimmen.
Nadat de kruitdampen zijn opgetrokken geeft trainer Peter Moltmaker een realistisch beeld over de gespeelde wedstrijd: “Dit was hetzelfde beeld als vorige week in Nijmegen. In de hele reguliere speeltijd hebben zij eigenlijk maar een kans gehad. Voor de rest waren ze enkel uit spelhervattingen gevaarlijk. Wij waren ook nu weer niet in staat om de wedstrijd aanvallend te beslissen. Met name in de eindpass waren we te slordig. Maar achterin waren we stabiel en speelden we degelijk.”
Moltmaker was content met de inbreng van Tom van de Looi en Jhurrey Margaritha, twee spelers die het hele seizoen uitkwamen voor de onder-15 ploeg. “Credits voor Tom en Jhurrey. Zij hielden zich prima staande vandaag. Verder doet het me deugd dat er een team stond dat er helemaal voor ging. En al met al vind ik ook dat we uiteindelijk verdiend door zijn. Het was moeizaam maar NEC/FC Oss heeft ook gewoon een prima ploeg met een goede spelopvatting.”
UNDER-15 TOERNOOI IN DENEMARKEN
Met FC Groningen C1
FC GRONINGEN 4-2 SKONTO RIGA (Van Maastrigt 2, Paapst, Westra)
FC GRONINGEN 2-1 SILKEBORG IF (Boezerooy 2)
FC GRONINGEN 0-9 ESBJERG FB U16
FC GRONINGEN 1-2 BRONDBY IF (Vegter)
FC Groningen C1 eindigt op de 3de plaats.
UNDER-14 TOERNOOI IN DENEMARKEN
Met FC Groningen C2
FC GRONINGEN 1-3 AB TARNBY (Kalentjev)
FC GRONINGEN 1-3 SILKEBORG IF (Kalentjev)
FC GRONINGEN 1-5 HELSINGBORG IF (Hezam)
FC GRONINGEN 2-0 MFK DUBNICA (Spijkerman, Kokcu)
FC Groningen C2 eindigt op de 12de plaats.

UNDER-13 TOERNOOI IN DENEMARKEN
Met FC Groningen D1
FC GRONINGEN 1-0 SILKEBORG IF (Lancelot)
FC GRONINGEN 4-3 KOLDING IF (Sion, Santema, Balk, Anakotta)
FC GRONINGEN 1-3 BRONDBY IF (Zwikstra)
FC GRONINGEN 2-4 AB (Balk 2)
FC Groningen D1 eindigt op de 8ste plaats.

LESLEY BOEREBACH TOERNOOI IN LELYSTAD
Met FC Groningen D2
FC GRONINGEN 0-0 DE GRAAFSCHAP
FC GRONINGEN 0-1 ALMERE CITY FC
FC GRONINGEN 2-0 ZEEWOLDE (Pourier, Slor)
FC GRONINGEN 1-0 ASVD DRONTEN (Van Kaam)
FC GRONINGEN 2-1 WILLEM II/RKC (Slor, De Backer)
FC GRONINGEN 0-2 RODA JC
FC GRONINGEN 1-1 EXCELSIOR (Van Kaam, 2-3 na strafschoppen)
FC GRONINGEN 0-1 PSV
FC Groningen D2 eindigt op de 8ste plaats.

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

1 maand geleden

Strijd op het Shuffleboard