Faber: ‘Meer overzicht behouden in de eindfase’

4 april 2017

Trainer Ernest Faber heeft woensdagavond tegen NEC in het Noordlease Stadion de beschikking over een nagenoeg fitte spelersgroep. Tom van Weert (enkelblessure) en Desevio Payne (hamstringblessure) zitten nog niet bij de wedstrijdselectie. Binnen de rest van het team heerst een gezonde concurrentiestrijd. “En het mag ook best eens botsen,” vertelde de FC-trainer tijdens de voorbeschouwing op Groningen-NEC. “Dat is goed voor de groepsdynamiek.”

De selectie wordt richting de eindfase van de competitie weer wat breder voor Faber en zijn staf. Bryan Linssen keert terug van een schorsing en zal ook terugkeren in de basiself. Dit gaat ten koste van de Noorse spits Alexander Sørloth. Kasper Larsen is weer verder hersteld van zijn achillespeeskwetsuur, maar zal tegen NEC nog niet aan de aftrap staan.

Dynamiek
Faber merkt aan zijn spelers dat de beslissende fase van de competitie eraan zit te komen. “We proberen iedereen zo fit mogelijk te krijgen en te houden voor de eindfase van de competitie. Het is goed voor de groepsdynamiek. De wedstrijden worden mooier, er komt meer spanning op te zitten. Het mag best wat botsen. De komende maanden komen de onverstoorbare spelers bovendrijven. De spelers die hun werk doen en steeds vaker beslissend zullen zijn.”

Kilometers
NEC is de vorige club van Faber. Vorig seizoen eindigde de Brabantse oefenmeester in Nijmegen als promovendus op de tiende plaats. “De ploeg is ten opzichte van vorig seizoen wel wat veranderd,” weet Faber nu. “Met een beperkt budget hebben ze veel energie, snelheid en loopvermogen ingekocht. Ze hebben dit seizoen wel moeite met scoren en om wedstrijden te forceren. Ze hebben de beschikking over een fitte selectie doordat ze er veel uren ingestoken hebben. Vergelijkbaar met de situatie hier. In het voetbal worden tegenwoordig meer en meer kilometers gemaakt.”

Rendement
FC Groningen speelde afgelopen zaterdagavond in Alkmaar en heeft dus vier dagen later alweer de volgende krachtmeting. “Het is herstellen en dan weer door,” aldus Faber. “Het is mooi om veel wedstrijden te spelen. We moeten ons met de juiste energie voorbereiden op morgen (woensdag – red.) en onszelf weer eens belonen met een overwinning. We benadrukken de positieve punten uit de voorgaande wedstrijden om dit succes te bereiken.”

Optimistisch
Faber is optimistisch. “Het glas is bij ons halfvol. We staan in de top-3 van meest genomen hoekschoppen en schoten op doel. Nu is het doel om met het rendement ook in de top-3 te komen. Tegen een defensief NEC zal bij ons de omschakeling en restverdediging goed verzorgd moeten zijn. We moeten de weinige ruimte goed zien te bespelen. En daarbij moeten we iets meer overzicht in de eindfase behouden. Daarin ligt een groot deel van de oplossing.”

HD1702191506

Laatste nieuws