Faber: ‘Energie stoppen in snelle passing’

8 december 2016

Trainer Ernest Faber heeft met zijn ploeg nog twee thuisduels te spelen voordat de winterstop aanbreekt. Morgenavond, vrijdag 9 december, is Roda JC Kerkrade de tegenstander in het Noordlease Stadion. Het stadion opent de poorten en kassa’s om 18.30 uur. Overdag zijn tickets online te koop, in de FanCorner en bij de 32 FC Primera’s.

De eerste selectie is nagenoeg fit en dus heeft Faber veel keuzes te maken. De laatste weken zijn telkens dezelfde spelers aan de aftrap verschenen, maar de concurrentie klopt nadrukkelijk op de deur van de eerste elf. “Binnen de selectie zijn de spelers elkaar steeds meer aan het testen,” vertelt Faber. “Een trainer heeft graag een vaste opstelling om vanuit te werken, maar je zult altijd zien dat er op één of twee posities wisselingen ontstaan door vormverlies of kleine blessures.”

Groepsdynamiek
“Als het met zo’n basiself gaat lopen, hou je daar het liefst zo lang mogelijk aan vast. Totdat de resultaten achterblijven. En op zo’n moment is het weer mooi dat de concurrentie staat te pushen. Momenteel zijn er toch wel zo’n zes à zeven jongens die er vlak achter zitten. Dan ontstaat er de juiste concurrentiestrijd in het veld en is er een groepsdynamiek waarin iedereen elkaar beter kan maken. Nu moeten we het volhouden om iedereen ook scherp te houden.”

Balcirculatie
Bij FC Groningen is Martijn van der Laan niet inzetbaar tegen Roda JC Kerkrade door een enkelblessure. Doelman Stefan van der Lei is hersteld van een knieblessure en zal, net als Desevio Payne, zaterdagmiddag in Lisse spelen met FC Groningen onder-23. De rest van de spelersgroep is fit en zit vrijdagavond in het Noordlease Stadion bij de selectie.

Tegenstander Roda JC is bezig aan een opmerkelijke reeks van liefst zesmaal een gelijkspel. “Ze houden de laatste weken de ruimtes klein en voetballen vanuit de omschakeling. Wij moeten onze energie stoppen in snelle passing en balcirculatie. Bovendien moeten we superscherp zijn op de ‘tweede’ ballen en voor heel veel beweging zorgen.”

Overeenkomst
Ernest Faber vindt Roda JC een ‘stugge en goed georganiseerde ploeg’. “Maar dat zijn wij zelf ook, het is dus een overeenkomst. Groot verschil is echter dat zij graag de tegenstander aan de bal laten en wij juist graag de bal willen hebben. We zullen de rust moeten bewaren en op het juiste moment toeslaan. Daarbij gaan we uit van de dingen die we goed deden, toen we een positief resultaat haalden. We houden vooral de aandacht op ons eigen spel.”

Laatste nieuws