Dubieus moment beslist verlenging bij AZ.

Donderdag 22 september 2011 om 23:17

AZ heeft donderdagavond ten koste van FC Groningen de volgende ronde van het bekertoernooi uit. Bij een 2-1 stand in de eerste helft van de verlenging besliste de thuisclub het duel door te scoren terwijl Lorenzo Burnet geblesseerd op het veld lag. Even tevoren had Tim Sparv zijn tweede gele kaart gekregen. Bij de 4-2 eindstand kreeg Jonas Ivens ook nog direct rood in de laatste minuut.

Bij FC Groningen was het elftal op één plek gewijzigd in vergelijking met de wedstrijd van afgelopen weekend tegen AZ. Kees Kwakman begon op de bank en dat betekende de terugkeer van Jonas Ivens in de startende elf van trainer Pieter Huistra. Aan de kant van AZ werden Nick Viergever en Jozy Altidore vervangen door Ragnar Klavan en Johann Berg Gudmundsson. Het laatste duel in de tweede knock-outronde begon met matig bezette tribunes in het AFAS Stadion.
Na vijf minuten kwam FC Groningen op een voorsprong toen de gasten via Leandro Bacuna over de rechterkant uitbrak en met een prima voorzet David Texeira bereikte die vlak over de rand van het strafschopgebied de bal langs doelman Esteban kon schuiven: 0-1. Een minuut later was Adam Maher aan de overkant in de gelegenheid om op doel te schieten, maar mikte hij een voorzet van Roy Beerens naast het doel van Brian van Loo.
In de 23ste minuut van de eerste helft, halverwege dus, maakte Tim Sparv een overtreding op Pontus Wernbloom op de rand van de zestien. Het leverde de Fin een vrije trap tegen en een gele kaart op. De ‘free kick’ werd vervolgens door Rasmus Elm tegen de knuisten van Brian van Loo gemikt. Aan de overkant leverde een mooie beweging van captain Petter Andersson nog bijna gevaar op, maar in de laatste fase was AZ toch de meest gevaarlijke ploeg. FC Groningen bleef loeren op een snelle uitbraak en zorgde daarin wel vaak voor lichte paniek in de Alkmaarse defensie.
Het begin van de tweede helft was nog niet zo spectaculair. Dusan Tadic bracht in de vierde minuut zijn eigen doelman Van Loo danig in de problemen. Even later zorgde doelman Esteban voor gevaar toen hij een terugspeelbal niet onder controle kreeg. Bij FC Groningen was Danny Holla na Johan Kappelhof de tweede invaller. Tom Hiariej en Petter Andersson maakten de negentig minuten niet vol. Er waren kansen voor Maher, Sparv en Gudmunddson voordat AZ de laatste invaller moest gebruiken. Invaller Ali Messaoud moest met een hoofdwond worden vervangen door debutant Kevin Luckassen.
Een minuut later  kreeg FC Groningen een doelpunt tegen bij een standaardsituatie. Een hoekschop van AZ leverde in de rebound na een kopbal tegen de lat een niet te missen kans op voor de eerste Alkmaarse invaller Nick Viergever: 1-1. In de laatste vijf minuten van de reguliere speeltijd was FC Groningen tweemaal dichtbij het bereiken van de volgende ronde. Eerst was het Danny Holla die niet zag dat ploeggenoot Maikel Kieftenbeld er beter voor stond. In de slotminuut had Leandro Bacuna een levensgrote kans, maar kon Esteban met zijn redding uitschakeling voorkomen.
In de noodzakelijke extra tijd was het al na drie minuten raak voor de thuisclub. Aanvoerder Nicklas Moisander krulde de bal van zo’n vijf meter buiten ‘de zestien’ onder de lat achter Van Loo: 2-1. Twee minuten later kreeg David Texeira aan de overkant nog een mogelijkheid. Na zeven minuten kreeg Tim Sparv zijn tweede gele kaart van de wedstrijd en moest Groningen de 120 minuten dus met tien spelers volmaken. Twee minuten later liet AZ zich van een onsportieve kant zien. Terwijl Lorenzo Burnet geblesseerd in het strafschopgebied lag, koos AZ ervoor door te spelen en kon Adam Maher een schot terugketsend van de paal in de rebound binnen schieten: 3-1.
Met name het overdreven gejuich van Maher leverde bij de FC ergernis op. Doelman Brian van Loo kreeg een gele kaart terwijl er ruimte was voor de blessurebehandeling van Burnet. Hij werd afgelost door invaller Tim Keurntjes van de B-kern. Die stond koud twee minuten binnen de lijnen toen hij een afgeslagen hoekschop binnen schoof voor de 3-2. In de tweede verlenging kreeg Danny Holla een dot van een kans maar schoot hij van dichtbij over het AZ-doel. Vijf minuten voor tijd besliste AZ de wedstrijd toen Gudmundsson de 4-2 aantekende. Jonas Ivens kreeg in de slotminuut rood wegens het neerhalen van debutant Luckassen en zal zondag in de uitwedstrijd tegen De Graafschap ontbreken.

Van Loo; Hiariej (46’ Kappelhof), Van Dijk, Ivens (120’ rood), Burnet (101’ Keurntjes); Kieftenbeld, Sparv (97’ rood); Bacuna, Andersson (53’ Holla), Tadic; Texeira.
Rest bank: Luciano, Kwakman, Jones, Pedersen.
Opstelling AZ
Esteban, Marcellis, Moisander, Klavan, Poulsen (62’ Viergever), Wernbloom, Maher, Elm, Beerens, Holman (68’ Messaoud; 75’ Luckassen), Gudmundsson.
Rest bank: Heijblok, Reijnen, Ortiz, Altidore (in warming-up geblesseerd).
Toeschouwers: 7.160
Scores: 5’ Texeira (Bacuna) 0-1; 76’ Viergever (rebound) 1-1, 93’ Moisander 2-1, 99’ Maher (rebound) 3-1, 103’ Keurntjes 3-2, 115’ Gudmundsson (Beerens) 4-2
Scheidsrechter: Nijhuis
Officials: Lobbert, Gerritsen en Lindhout
Rode kaart (2x geel): 23’ en 97’ Sparv
Rode kaart (direct): 120’ Ivens
Gele kaarten: 52’ Burnet, 74’ Klavan, 84’ Maher, 86’ Wernbloom, 90’ Bacuna, 100’ Van Loo, 109’ Viergever