Drentse Miedema schiet Oranje naar overwinning in Groningen.

Dinsdag 24 oktober 2017 om 21:24

Het Nederlands Vrouwenelftal startte dinsdagavond in een vol Noordlease Stadion de WK-kwalificatiecampagne tegen Noorwegen. De Oranje Leeuwinnen wonnen in Groningen met 1-0 door een laat doelpunt van de Drentse Vivianne Miedema. Keepster Sari van Veenendaal stopte in de tweede helft een Noorse strafschop.

Bij Nederland speelde Miedema – met een verleden bij VV De Weide één van de partnerverenigingen van het Amateurconvenant FC Groningen – in de punt van de aanval. Ook Lieke Martens, die deze week werd gekroond tot beste voetbalster ter wereld, stond aan de aftrap in het Noordlease Stadion.

De Oranje Leeuwinnen begonnen goed aan de wedstrijd, met druk op de tegenstander en binnen zes minuten het eerste schot tussen de palen van Miedema. Martens zag niet veel later een voorzet op de bovenkant van de lat ploffen en Anouk Dekker kopte na ruim een kwartier spelen uit een corner over het doel.

Noorwegen had aanvallend weinig in te brengen en kwam na 24 minuten spelen via Kristine Minde voor het eerst bij het Nederlandse doel. Haar kopbal ging over. Hoewel Oranje vooral via Shanice van de Sanden wel druk hield op de Noorse verdediging en nog een strafschop claimde, maar deze niet kreeg, bleven de grote kansen in de rest van de eerste helft uit. Beide ploegen gingen rusten met een 0-0 stand.

Oranje kreeg via Miedema na bijna een uur spelen de grootste kans tot dan toe. Van de Sanden passeerde haar directe tegenstander, legde de bal terug en Miedema haalde uit waarna ze de lat raakte. Hoewel de Oranje Leeuwinnen niet groots speelden, kwamen ze amper in de problemen, totdat Van de Sanden de bal ongelukkig tegen de hand kreeg in het eigen stafschopgebied; penalty voor de Noren.

Captain Maren Mjelde nam haar verantwoordelijkheid, maar telefoneerde wel heel opzichtig met doelvrouw Sari van Veenendaal waardoor deze naar de goede hoek ging en de strafschop stopte. Een actie die veel gejuich opleverde bij de fans. Het moment schudde Nederland wakker waardoor er wat mogelijkheden ontstonden voor de aanvallers. Toch moesten de fans wachten tot diep in blessuretijd om echt te kunnen juichen.

Spits Miedema was uit de punt van de aanval weggelopen, zag middenvelder Jackie Groenen de diepte in gaan en probeerde haar ploeggenoot te bereiken. De steekbal kwam niet bij Groenen, maar stuiterde uiteindelijk wel prachtig de goal van de Noren in waardoor het stadion ontplofte, de Oranje Leeuwinnen de eerste drie punten van deze WK-kwalificatie binnen hebben en de fans tevreden naar huis gingen; 1-0

Nederland- Noorwegen                             1-0
Scores: 90’ Miedema 1-0