string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Deel 5: FC A1 in Japan.

Maandag 11 augustus 2008 om 16:00

FC Groningen A1 verblijft anderhalve week in Japan voor de deelname aan het Hiroshima International Youth Festival. De ploeg van trainer Paul Raveneau won zaterdag de eerste groepswedstrijd en speelt maandag de tweede van drie duels. Zondag was vooral een culturele dag.

Om acht uur was de voltallige groep beneden in de hal voor het ontbijt. Een aantal spelers was nog niet helemaal bij de les en liep met verkeerde kousen rond. Op niet mistenverstane wijze werden deze spelers gesommeerd om binnen twee minuten correct gekleed terug te zijn. Op alle fronten wordt de groep op discipline aangesproken. Zeker zo halfweg de trip moet iedereen goed bij de les blijven. Het is vandaag warm maar wij spreken van ‘mooi weer’.
 
Indrukwekkend was de ervaring zeker. Na het ontbijt werd onder meer een bezoek gebracht aan het ‘Hiroshima Peace Memorial Museum’. De groep kwam meer aan de weet over de tragedie die zich 63 jaar geleden in Hiroshima heeft afgespeeld. “Hiroshima: 6 augustus 1945 om 8.15 uur. De bemanning van de Amerikaanse B-29 bommenwerper Enola Gay laat de 400 kilo zware ‘Little Boy’ los boven Hiroshima. Een stralende dag verandert in een levende hel. Tienduizenden mensen verdampen in de hitte van de explosie; gebouwen worden gereduceerd tot stof. De stad wordt door een rookwolk in duisternis gehuld. Omdat de overgave van Japan uitblijft, besluit de Amerikaanse regering dat de stad Nagasaki drie dagen later hetzelfde lot moet ondergaan. De prijs die Hiroshima en Nagasaki betalen, is hoog: naar schatting laten in totaal 120.000 mensen het leven. In de dagen, maanden en jaren erna sterven nog eens tienduizenden mensen aan hun verwondingen en aan blootstelling aan radio-actieve straling.” (Bron: nos.nl) 
Oude TV-opnamen, foto’s en maquettes deden de groep kennismaken met de gevolgen van ‘de bom’. Vervolgens werd de tocht voortgezet naar het Peace-Park met verscheidene monumenten en werd de ‘A-bomb dome’-bezocht, een gebouw dat is blijven staan zoals het er na de aanval uitzag. Het dient nu als monument voor de vrede. Er was veel interesse in het hoe en waarom. Aangezien de groep niet al te lange tijd in het Museum kon doorbrengen,  werden ervaringen gedeeld en kwam het verhaal op gang. Iedereen heeft wel iets gezien of gelezen. Dit is een van de redenen van het bezoek aan Hiroshima. Het verhaal kan mee naar huis. Op enig moment zullen de ervaringen met anderen worden besproken en op die manier niet worden vergeten.
Na de lunch maakte de A1 zich op voor de ‘kids clinic’ in het Hiroshima Big Arch Stadium, het stadion van Sanfreche met een capaciteit van ongeveer 45.000 zitplaatsen. Alle spelers werden gekoppeld aan een team van vier jeugdspelertjes samen met een spelers van onze drie tegenstanders uit het toernooi. Er werden wedstrijdjes zeven tegen zeven gespeeld. Het werd een ware FC Groningen promotieactiviteit. Met name de FC-spelers lieten fantastisch zien hoe je met een dergelijke activiteit moet omgaan. De kinderen vergaapten zich aan de ‘leerling profs’. Nadat leider Jafie Groninger een traditioneel Japans cadeautje in ontvangst nam, werd de FC-bus bij vertrek uitbundig uitgezwaaid door spelers en ouders. Bert kreeg het via zijn assistent ‘Go’ voor elkaar dat “alles in de was kon”. Dat was wel erg veel Bert. Go deed zijn naam echter eer aan en ’s avonds is alles gedroogd en wel terug!
Aansluitend hadden de spelers vrijaf en werden de coaches verwacht voor een meeting met coaches en delegaties uit Hiroshima. Chivas Mexico en FC Groningen bij monde van Peter Jeltema, vertelden het verhaal van de club. De manier van opleiden, accenten, doelstellingen. Begeleider Kaz gaf het verhaal op een zeer correcte wijze weer. De Japanners leken zeer content met de informatie. Tijdens en na afloop van het diner mochten respectievelijk hoofd opleiding Jeltema en trainer Raveneau nog eens optreden. De organisatie werd bedankt voor de uitnodiging, de ontvangst en organisatie en er werd gesproken over de indrukwekende ervaring van deze ochtend. Ravenau’s verhaal was zonder vertaling al indrukwekkend voor de genodigden. Kaz deed er met zijn vertaling nog eens een schepje bovenop. Rick raakte niet uitgesproken over de keepers en vergat te eten. Rond tien uur volgde het schema voor de dag van morgen, maandag. Chivas is om half zeven dan de tweede tegenstander.

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

1 maand geleden

Strijd op het Shuffleboard