Woensdag 30 januari 2013 om 08:49

De jeugdteams van FC Groningen/Cambuur kenden vandaag goede resultaten. A1 verloor en C1 speelde gelijk. De overige vijf teams wisten met winst van het veld te stappen.

FC GRONINGEN/CAMBUUR A1 0-2 FC UTRECHT A1
0-1 (16.), 0-2 (43.)
Op het veld van Actief in Eelde leed de ploeg van trainer Paul Raveneau een kansloze nederlaag tegen de Domstedelingen. Na ruim een kwartier spelen namen de gasten de leiding nadat vlak daarvoor Richairo Zivkovic een mogelijkheid had gemist. Meteen na de 0-1 kopte Ron Janzen op de binnenkant van de paal. In het vervolg van de eerste helft waren de gasten meer bij het doel van de tegenstander te vinden. Werd in de 39ste minuut nog een grote kans gemist, drie minuten later werd een tweede doelpunt wel gescoord. Naast het feit dat de opponent beter speelde, was het ook fysiek sterker. In de tweede drie kwartier was het wel wat beter aan de kant van de thuisploeg. Dit leverde kleine kansjes op voor Jafar Arias en Tigran Gazarjan. Het was echter niet genoeg om FC Utrecht A1 vandaag in verlegenheid te brengen.
WILLEM II/RKC B1 1-4 FC GRONINGEN/CAMBUUR B1
0-1 Pier Veldman (6.), 0-2 Pier Veldman (42.), 1-2 (64.), 1-3 Jim de Leeuw (65.), 1-4 Kasper Oldenburger (77.)
De B-junioren speelden in Tilburg een uitstekende wedstrijd en beloonden zichzelf met een ruime overwinning op Willem II/RKC B1. Dankzij een treffer van Pier Veldman kenden de gasten een droomstart. Al voor rust had de FC meer afstand moeten nemen maar dat gebeurde niet. In de tweede helft werd de voorsprong wel meteen verdubbeld. Opnieuw was het Veldman die scoorde. Daarna kende FCG een iets mindere fase en via een vrije trap werd de spanning enigszins teruggebracht. Toch was het Jim de Leeuw die de wedstrijd definitief op slot gooide. Vlak voor tijd maakte Kasper Oldenburger de vierde treffer na een prima individuele actie. Trainer Peter Moltmaker prees zijn ploeg: “De jongens hebben uitstekend en dominant gespeeld. We speelden met veel druk naar voren en creeerden goede kansen. Alleen na de 0-2 hadden we een fase waarin we teveel met de bal gingen lopen. Maar vanaf de eerste minuut was het uitstekend en hebben we aanvallend goede dingen laten zien.”
FC GRONINGEN/CAMBUUR B2 3-2 SPARTA ROTTERDAM B2
0-1 (9.pen.), 1-1 Stan Haanstra (54.), 2-1 Amedi Ndayisaba (58.), 3-1 Amedi Ndayisaba (73.), 3-2 (80.)

opstelling FCG B2 Erwin Heidekamp, Daan Ganzinga, Wessel Koomans (53.Johannes Agricola), Mohammed Abdoel Karim, Dennis van Duinen, David Voigt, Gerald Postma, Juhnino Bacuna, Amedi Ndayisaba (79.Twan Nieboer), Stan Haanstra, Peter van Son.
Na een uitstekende tweede helft hield de onder-16 ploeg van FC Groningen/Cambuur de punten in eigen huis. De beginfase van de wedstrijd was voor Sparta dat een omhaal via de lat over zag gaan. In de negende minuut legde de arbiter de bal op de stip. De Rotterdammers maakten geen fout en kwamen zodoende aan de leiding. Nog een grote kans werd knap gepareerd door doelman Erwin Heidekamp. Aan beide kanten verliep de opbouw moeizaam en bij de thuisploeg ontbrak het aan de eindpass. Een schot van David Voigt belandde over het doel. Meer wapenfeiten aan Groningse zijde waren er niet.
Dat was na de rust wel anders toen zich een mooi duel ontspon. Voigt was dichtbij waarna Stan Haanstra de paal trof. Na bijna een kwartier spelen in de tweede helft was het wel raak. Een goede pass van Peter van Son bereikte Haanstra die doeltreffend uithaalde. In de 58ste minuut konden de groenwitten wederom juichen. Juhnino Bacuna bereikte Amedi Ndayisaba die laag de 2-1 binnenschoot. Na die treffer kon het eigenlijk alle kanten op. De Spartanen kregen twee dotten van kansen maar zagen hun pogingen voorlangs gaan. Voor de FC was het zeven minuten voor tijd wederom raak door Ndayisabab. In de slotfase redde Heidekamp op een vrije trap terwijl in blessuretijd Sparta nog een tweede treffer kon scoren. FCG behield de punten na een mooie tweede helft waarin goed aanvalsspel op de mat werd gelegd.
FC UTRECHT C1 4-4 FC GRONINGEN/CAMBUUR C1
1-0 (3.), 1-1 Ruendel Martina (30.), 2-1 (32.), 2-2 Marc Vegter (34.), 2-3 Ozan Kokcu (41.), 2-4 Luuk Kuipers (49.pen.), 3-4 (51.), 4-4 (55.)
opstelling FCG C1 Jan Hoekstra, Nagesh Amatsaleh, Luuk Kuipers, Daan Wijma, Niels Hylkema, Dennis Molema, Marc Vegter, Cheriel Girdharie (36.Jan Hup), Ruendel Martina, Ozan Kokcu, Marcel Mannes.
Een doelpuntrijke wedstrijd in de Domstad eindigde onbeslist. In de eerste helft keek de ploeg van trainer Rick Mulder tot tweemaal toe tegen een achterstand aan. Eerst wist Ruendel Martina gelijk te maken, vlak voor rust tekende Marc Vegter voor de gelijkmaker. De gasten toonden dus veerkracht en knokten zich prima terug in de wedstrijd. Na rust leek FCG zich na de overwinning te spelen. Ozan Kokcu tikte de 2-3 binnen waarna Luuk Kuipers middels een strafschop scoorde. De elfmeter werd gegeven nadat een doorgebroken Groninger onderuit werd gehaald. Even later kreeg de jarige Dennis Molema de rode kaart na een, volgens de arbiter, te zware overtreding. De thuisploeg profiteerde daarvan meteen want door een vrije trap werd de aansluitingstreffer gemaakt. De gelijkmaker viel vervolgens ongelukkig. Martina wilde wegwerken maar zijn schot werd geblokt door de tegenstander. De bal zeilde zo over doelman Hoekstra heen. Beide ploegen kregen daarna kansen op de overwinning maar het bleef bij een puntendeling.
Trainer Rick Mulder was ondanks het gelijkspel zeer tevreden over het vertoonde spel van zijn ploeg: “We hebben vandaag een grandioos FC Groningen C1 gezien. Wat we wilden zien is gelukt. Veel druk naar voren en via steekballen vanuit het middenveld gevaar creeeren. Het spel dat we voor rust brachten, konden we ditmaal ook verlengen in de tweede helft. Ondanks dat we met tien man kwamen te staan kwamen we er ook daarna voetballend zeker uit. Daarnaast hebben we hard gewerkt en dus kunnen we alleen maar tevreden zijn. Hopelijk kunnen we deze stijgende lijn de komende weken doortrekken.”
RODA JC C2 0-4 FC GRONINGEN/CAMBUUR C3
0-1 Martijn van Maastrigt (11.), 0-2 Martijn van Maastrigt (21.), 0-3 Daniel Teune (28.), 0-4 Daniel Camara Bos (58.)
De onder-14 ploeg van trainer Rene Wollerich is de voorjaarscompetitie gestart met een ruime en gemakkelijke zege op Roda JC C2. De Groningers domineerden de gehele wedstrijd en kregen veel kansen. De Limburgse opponent had niets in te brengen en creeerde ook geen mogelijkheden. Bij rust was het duel gespeeld dankzij onder meer twee doelpunten van Martijn van Maastrigt. In de eerste helft floot de arbiter vroegtijdig af na enkele zware overtredingen aan Roda-zijde. Eerst werd Daniel van Kaam onderuit gehaald door de doelman die daarvoor de rode kaart kreeg. Met een ogenschijnlijk zware blessure moest Van Kaam nde strijd staken. Nadat FCG via Daniel Teune meteen scoorde was het vanaf de aftrap wederom raak. Ditmaal beging de thuisploeg een overtreding op Van Maastrigt die ook met een blessure van het veld moest. Hierop volgde reacties van de Groningers waardoor de arbiter het duel voor enkele minuten staakte. Het duel kon even later gewoon worden uitgespeeld. Rene Wollerich was een tevreden trainer: “We hadden veel balbezit hoewel we wel wat roekeloos omgingen met de vele kansen. Verder vind ik dat we de wedstrijd zeer gedisciplineerd hebben uitgespeeld.”
FC GRONINGEN/CAMBUUR D1 14-0 PEC ZWOLLE D1
1-0 Boy Spijkerman (12.), 2-0 Jearl Margaritha (22.), 3-0 Orkun Kokcu (24.), 4-0 Steyn Strijker (25.), 5-0 Boy Spijkerman (31.), 6-0 Lion Kalentjev (35.), 7-0 Mark te Velde (42.), 8-0 Steyn Strijker (44.), 9-0 Boy Spijkerman (47.), 10-0 Lion Kalentjev (50.), 11-0 Jearl Margaritha (51.), 12-0 Lion Kalentjev (52.), 13-0 Orkun Kokcu (59.), 14-0 Ashraf Hezam (60.)

opstelling FCG D1 Giovanni Oldersma, Steyn Strijker, Ken Raghoebar, Mark Versteegen, Rick Boyer, Mes Gootjes, Jearl Margaritha, Mark te Velde, Boy Spijkerman, Orkun Kokcu, Ashraf Hezam. Wissels: Lion Kalentjev, Sander Jansen, Tapmahoe Sopacua, Mats Roorda.
De tweedejaars D-pupillen zijn vlammend aan de tweede seizoenshelft begonnen. De koploper uit de Eerste Divisie C scoorde op Corpus den Hoorn liefst veertien doelpunten en behaalde daardoor de grootste zege van het seizoen. De start was moeizaam. De gasten uit Zwolle zaten er goed bovenop en de ploeg van trainer Hugo Alves Velame kon nagenoeg geen gevaar creeeren. Pas na elf minuten loste Ashraf Hezam het eerste schot op doel. Een minuut later was het wel raak via Boy Spijkerman. In de 22ste minuut werd de voorsprong verdubbeld. De Zwolse doelman kon een hoekschop van Orkun Kokcu nog wel keren, uit de rebound kopte Jearl Margaritha raak. De score werd daarna via Orkun Kokcu en Steyn Strijker in rap tempo opgevoerd naar 4-0. In de slotminuten voorkwam de goalie van PEC Zwolle met drie reddingen een grotere achterstand.
In de tweede helft was er voor de tegenstander geen houden meer aan. Op een assist van Kokcu wipte Boy Spijkerman de vijfde treffer over de doelman heen. Nadat Lion Kalentjev zijn eerste treffer van de dag liet aantekenen miste zowel hij als Sander Jansen nog een grote kans. In het vervolg volgden nog eens acht treffers via Mark te Velde (hard schot), Steyn Strijker (na corner Spijkerman), Boy Spijkerman (na defensieve fout), Lion Kalentjev, Jearl Margaritha, wederom Lion Kalentjev (prachtige individuele actie), Orkun Kokcu en Ashraf Hezam. Eerder dit seizoen werd de wedstrijd in Zwolle ook al met 10-0 gewonnen. Volgende week wordt op eigen veld de stadsderby tegen GVAV Rapiditas D1 gespeeld.
LAC FRISIA 1883 D1 2-3 FC GRONINGEN/CAMBUUR D3
1-0 (21.), 1-1 Remco Balk (24.), 1-2 Remco Balk (25.), 1-3 Joshua Sion (44.), 2-3 (55.)

opstelling FCG D3 Nick van Leeuwen, Leonel Miguel, Giovanni Zwikstra, Pim Betzema, Mark Ploeger, Joris Reiziger, Gerwin Heidema, Jarno Deuring, Joshua Sion, Magnus Klaber, Remco Balk. Wissels: Leon Santema, Harold Kwant, Jonathan Edens, Quinten Anakotta, Daan Reiziger.
In Leeuwarden behaalde de jongste RVO-ploeg een nipte maar verdiende zege. De FC kwam op achterstand maar dankzij twee doelpunten van Remco Balk gingen de Groningers wel met een voorsprong de rust in. Beide ploegen probeerden met veel druk naar voren te spelen waardoor een interessante wedstrijd ontstond. Wel was FCG de beter voetballende ploeg en creeerde het via combinaties ook de beste kansen. Toch had Frisia, dat de gehele wedstrijd veel druk uitoefende op de gasten, voor rust ook meer kunnen scoren. Het positiespel van achteruit was bij de ploeg van trainer Bote Talsma dan wel goed verzorgd, enkele malen werd balverlies geleden waardoor gevaarlijke situaties voor het doel ontstonden. Na een kwartier in de tweede helft bracht Joshua Sion het verschil op twee doelpunten. Vervolgens werden enkele goede kansen op een vierde treffer gemist. Vijf minuten voor tijd werd de spanning teruggebracht maar de drie punten liet FCG zich niet meer ontglippen.
Wegens problemen met Sportlink kunnen we helaas niet alle opstellingen publiceren.