Byron Bakker brengt werkbezoek aan San Francisco

4 juli 2019

Eind juni heeft trainer/coach/manager Byron Bakker van FC Groningen onder-12 een werkbezoek gebracht aan de Verenigde Staten. Op uitnodiging van Global Wide Soccer Promotion nam hij deel aan een programma van vier dagen gevuld met voetbaltrainingen en presentaties. Bakker gaf zelf ook een presentatie over de werkwijze bij FC Groningen.

IMG_3121

Bakker blikt terug op een geslaagd bezoek aan Amerika: “De eerste contacten werden gelegd met Hoofd Opleiding Peter Jeltema door Meindert Kooistra, een geboren Nederlander die al lange tijd in de Verenigde Staten actief is. Zijn nieuwe bedrijf Global Wide Soccer Promotion werkt veel samen met de lokale voetbalorganisatie NorthCal in Noord-Californië. Bij NorthCal zijn veel clubs aangesloten, waarvan de betere spelers werden uitgenodigd om deel te nemen aan dit voor hun nieuwe concept. Sommige spelers namen elke dag wel drie uur reistijd voor hun rekening om te kunnen deelnemen aan de trainingen in Emeryville, aan de rand van San Francisco.  Het doel van de vierdaagse was om lokale talenten in contact te laten komen met Nederlandse coaches voor hun eigen ontwikkeling en een mogelijke kans in Europa. FC Groningen kwam in beeld bij de organisatie omdat Stuart Ritchie in onze opleiding speelde en afkomstig is uit de buurt van San Francisco.”

In San Francisco werd Bakker samen met collega’s van PSV en Heerenveen zeer gastvrij ontvangen door contactpersoon Meindert Kooistra. “Na een lange reisdag was er op de eerste dag bezoek van zo’n negentig coaches uit de regio die de training kwamen bekijken” vertelt Bakker. “Vervolgens was er een forum waarbij ze vragen aan ons konden stellen en in het tweede deel van de dag was er een coach clinic onder leiding van Art Langeler, directeur voetbal ontwikkeling van de KNVB. Hij gaf een presentatie en een demonstratietraining aan de coaches.”

Naast de dagelijkse trainingen en de drukke eerste dag met bezoek van vele coaches en hoofden Opleiding uit de regio, stonden er gedurende de vierdaagse dus nog een aantal presentaties gepland. Op dag twee gaf Bakker zelf een presentatie aan spelers en ouders over de werkwijze bij FC Groningen. Een dag later kwam ook een vertegenwoordiger van PSV aan het woord en op de laatste dag hield oud-prof en oud-Ajax-speler John O’Brien een inspirerende lezing. “Hij volgde niet de voor veel Amerikanen gebruikelijke route via een ‘college’,” aldus Bakker over de 32-voudig Amerikaans A-international, “maar hij verkoos een profloopbaan bij Ajax.”

Bakker wil zijn dank overbrengen aan FC Groningen dat hem de kans gaf om deze ‘trip’ naar Amerika te maken. “En daarnaast Global Wide Soccer Promotion en in het bijzonder Meindert Kooistra en Erik Visser vanuit de organisatie. We hebben een goede indruk van het niveau gekregen en waardevolle contacten opgedaan. Ook hebben we een klein deel van Amerika laten kennismaken met FC Groningen en hopelijk onze bijdrage geleverd aan de verdere ontwikkeling van de sport in die regio. Uiteraard was dit voor mijzelf een hele uitdagende en leerzame ervaring om in een andere taal over onze club te vertellen en kennis te maken met de Amerikaanse sportcultuur. Het was al met al voor mij persoonlijk een geweldige ervaring,” besluit Bakker zijn terugblik op een werkbezoek aan San Francisco.

20190625_122555

Laatste nieuws