string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Burnet matchwinner in heenwedstrijd play-offs tegen Vitesse.

Woensdag 07 mei 2014 om 20:49

FC Groningen heeft woensdagavond in Euroborg met 1-0 gewonnen van Vitesse. De ploeg van trainer Erwin van de Looi stond bij de rust gelijk nadat Marco Bizot een strafschop stopte van de Arnhemmers (0-0). In de slotfase punterde Lorenzo Burnet de winnende treffer. De return is zaterdagavond in Arnhem.

In Euroborg begonnen beide clubs aan het toetje van de Eredivisie in de wetenschap dat FC Groningen zesmaal op rij had gewonnen en Vitesse al zeven wedstrijden achter elkaar juist niet won. De grote afwezige in de ploeg van Vitesse was aanvoerder Guram Kashia, die in de competitie slechts twee keer in de basis ontbrak door een schorsing. Hij zat de hele wedstrijd op de bank. Lucas Piazon ontbrak bij de selectie van achttien man die zich sinds maandag in afzondering voorbereidde op het duel. Bij FC Groningen geen verrassingen, want exact dezelfde elf als afgelopen zaterdag.
De wedstrijd kende een verloop zoals wellicht vooraf verwacht. Met een Vitesse dat zeer gecontroleerd de wedstrijd in handen nam, maar uiteindelijk geen enkele uitgespeelde kans creëerde. In de twaalfde minuut ging Renato Ibarra over de knie bij FC-aanvoerder en ging de bal op de penaltystip. Scheidsrechter Pol van Boekel gaf in de Eredivisie overigens de meeste strafschoppen. Veertien in 22 gefloten duels. Christian Atsu, in het competitietreffen nog trefzeker met een velddoelpunt, nam plaats achter de bal. Hij was de enige Vitessenaar op het veld die dit seizoen in de Eredivisie al eens een strafschop benutte, maar zag zijn inzet gekeerd door Marco Bizot.
Voor doelman Bizot was het de tweede van twaalf strafschoppen die er niet in ging. En de eerste die hij stopte in de Eredivisie. Afgelopen zaterdag bereikte Bizot overigens een mijlpaal: hij bereikte het aantal van vijftig Eredivisieduels onder de lat bij FC Groningen. In het restant van de eerste helft kreeg Kelvin Leerdam nog een gele kaart voor een overtreding op Filip Kostic. Verder viel er voor de beide doelen niet heel veel te beleven.
In het begin van de tweede helft kwam daarin verandering. Richairo Zivkovic kopte waarna Piet Velthuizen een spaarzame redding kon verrichten. Na een kwartier spelen kwam Giliano Wijnaldum in de ploeg voor Hans Hateboer en verhuisde Johan Kappelhof van het centrum naar de positie van rechtsback voor het ruimte halfuur dat nog te spelen was. Bij Vitesse werd Renato Ibarra op het oog geblesseerd na een charge van Rasmus Lindgren, ingewisseld voor Bertrand Traoré.
Met Michael de Leeuw als aanjager voor het laatste kwartier in de plaats voor routinier Nick van der Velden begon FC Groningen aan een slotoffensief. Vitesse kreeg ook iets meer ruimte maar koos vooral voor schoten uit de tweede lijn. De strijdlust van FC Groningen werd in de slotfase beloond. Linksback Lorenzo Burnet gaf niet op en veroverde in ‘de zestien’ van de tegenstander een bal op Jan-Arie van der Heijden. Met een puntertje prikte Burnet de bal vervolgens in de linkerbenedenhoek achter Velthuizen: 1-0.
Die voorsprong kwam niet meer in gevaar en zo neemt Groningen een gunstige uitslag mee naar Arnhem, waar zaterdagavond de tweede ontmoeting op het programma staat. Winst of een gelijkspel volstaat voor een finaleplaats. Als FC Groningen weet te scoren in Arnhem dan is zelfs een nederlaag met één treffer verschil afdoende. Zaterdag rond half negen zal hoogstwaarschijnlijk duidelijk zijn welke ploeg zich als eerste voor de finale zal plaatsen.
Opstelling FC Groningen
Bizot, Hateboer (59’ Wijnaldum), Botteghin, Kappelhof, Burnet, Chery, Lindgren, Van Nieff, Van der Velden (76’ De Leeuw), Zivkovic, Kostic.
Rest bank: Van der Lei, Adorjan, Kirm, Hiariej, Zeefuik.
Opstelling Vitesse
Velthuizen, Leerdam, Mori, Van der Heijden, Van Aanholt, Pröpper, Vejinovic, Atsu, Ibarra (73’ Traoré), Havenaar, Labyad (89’ Achenteh)
Rest bank: Room, Van der Struijk, Djurdjevic, Qazaishvili, Kashia.
Toeschouwers: 21.460
Score: 89’ Burnet (onderschepping) 1-0
Bijzonderheid: 13’ Bizot stopt strafschop Christian Atsu
Scheidsrechter: Van Boekel
Overige officials: Goossens, Olde Olthof en Van de Graaf
Gele kaarten: 17’ Leerdam, 66 Van Nieff

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard