string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Buiten Euroborg: vreugde en verdriet bij voormalige FC’ers.

Maandag 01 juni 2015 om 10:44

Spelers en staf van FC Groningen genieten al een paar dagen van hun vakantie, maar het voetbalseizoen in Nederland werd afgelopen weekend pas afgesloten. Verschillende bekertoernooien in het buitenland werden beslist en diverse competities in Europa lopen ook ten einde. ‘Buiten Euroborg’ lagen vreugde en verdriet dit speelweekend dichtbij elkaar.

FC Barcelona kroonde zich een paar weken geleden al als kampioen van Spanje en stond zaterdagavond in de finale van de Copa del Rey, de Spaanse beker. Tegenstander in het eigen Nou Camp was Athletic Bilbao dat zevende eindigde in de competitie.
Assist
Luis Suárez stond in de slotfase van La Liga aan de kant vanwege een blessure, maar was fit genoeg om de bekerfinale te spelen en stond direct in de basisopstelling bij FC Barcelona. De Uruguayaan speelde 77 minuten mee en was met een assist belangrijk bij de 2-0. Het was zijn 21ste beslissende voorzet van dit seizoen.
Barça won de wedstrijd uiteindelijk met 3-1. Het seizoen is nog niet over voor de Catalanen, want FC Barcelona staat volgende week in het Duitse Berlijn in de finale van de Champions League tegen het Italiaanse Juventus. Winst in dat duel zou Suárez en zijn teamgenoten de ‘treble’ opleveren.
Verloren
Niet alleen in Spanje, maar ook in Engeland stond een voormalig FC’er in de bekerfinale. Het Aston Villa van Leandro Bacuna nam het in de eindstrijd om de roemruchte FA-Cup op tegen Arsenal. Bacuna stond de laatste weken veelvuldig in de basisopstelling, maar begon zaterdag in de finale op de bank. De Groninger kwam, voor bijna 90.000 toeschouwers, na ruim een uur spelen in het veld, maar de club uit Birmingham speelde op dat moment vanwege een 3-0 achterstand al een verloren wedstrijd.
Het werd uiteindelijk nog 4-0 voor de Gunners waardoor Bacuna niet de derde beker van dit seizoen voor de familie kon bijschrijven. Zijn beide broers, Juninho en Johnsen die in het stadion aanwezig waren, wonnen met FC Groningen en Harkemase Boys wel de cup. Bacuna speelde zes FA Cupwedstrijden mee dit seizoen, waarvan vier in de basisopstelling en scoorde één keer. Ook gaf de rechterflankspeler één beslissende voorzet.
Bacuna gaf in het kalenderjaar 2015 in totaal zes assists, de meeste van alle Villa-spelers. Door de winst van Arsenal heeft Southampton, dat onder leiding staat van de gebroeders Koeman, zich geplaatst voor de Europa League. De ploeg, waar ook Dusan Tadic speelt, komt daarin uit in de voorrondes.
Champions League
Marcus Berg plaatste zich in Griekenland met Panathinaikos via de play-offs voor de voorronde van de Champions League. De ploeg van Berg won afgelopen zondag in eigen huis met 2-0 van PAOK. Berg kwam als invaller in het veld, maar scoorde niet.
De Zweed was in eerdere play-offwedstrijden al wel drie maal trefzeker. De Griekse play-offs bestaat uit een extra competitie van vier ploegen. Panathinaikos speelt dit seizoen nog twee keer in de opgezette minicompetitie, maar is niet meer te achterhalen door de concurrentie en mag zich komende zomer dus melden in de voorrondes van de Champions League.
Degradatie
Vreugde en verdriet lagen in Nederland dichtbij elkaar afgelopen zondag. NAC Breda verloor de tweestrijd met Roda JC Kerkrade na verlenging en degradeerde daardoor naar de Jupiler League. Voormalig FC’er Sepp De Roover sloot zijn voetbalcarrière daarmee in mineur af. De Belg leek in de finalewedstrijd te moeten invallen, maar werd uiteindelijk 120 minuten aan de kant gehouden door trainer Robert Maaskant, in Euroborg actief in het seizoen 2012/2013. Aan de kant van Roda JC vervulde Regillio Vrede dit seizoen een rol als assistent-trainer. Vrede speelde in het seizoen 2003/2004 achttien wedstrijden voor FC Groningen.

Gerelateerd nieuws.

7 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

1 maand geleden

Strijd op het Shuffleboard