Buiten Euroborg: duel Zeefuik gestaakt, Tadic handhaaft toppositie.

Maandag 19 januari 2015 om 12:03

FC Groningen trapte vrijdag de tweede seizoenshelft van de Eredivisie in gang tegen Ajax. De Trots van het Noorden ging met 2-0 onderuit in Amsterdam terwijl een beter resultaat verdiende. De rubriek ‘Buiten Euroborg’ keert na enkele weken winterstop ook weer terug. Deze keer met sneeuw in Schotland, teleurstelling in Portugal en een goaltjesdief uit Griekenland.

Oud-FC’ers Luis Suárez en Dusan Tadic deden in de topcompetities in Spanje en Engeland van zich spreken. Suárez gaf alweer zijn zevende assist in de Primera División voor FC Barcelona en zorgde er daarmee mede voor dat Barcelona de uitwedstrijd tegen Deportivo La Coruña uiteindelijk met 4-0 won. Dusan Tadic handhaafde zich met het Engelse Southampton in de top van de Premier League door uit met 2-1 te winnen bij Newcastle United. Tadic was in het drukke wedstrijdprogramma rondom de kerstdagen erg belangrijk voor de ploeg van de Groninger-gebroeders Koeman. Southampton staat op een derde plaats in de Engelse competitie.
Gestaakt
Género Zeefuik verruilde FC Groningen, bijna twee weken geleden, op huurbasis voor het Schotse Heart of Midlothian, koploper in het Championship, de Schotse eerste divisie. De spits debuteerde vorig weekend in de basis tegen Dumbarton en gaf met twee doelpunten en een assist direct zijn visitekaartje af.
Zeefuik kon zijn schitterende debuut afgelopen vrijdag geen gevolg geven, al kon hij daar zelf weinig aan doen. De aanvaller begon in de topwedstrijd tegen Rangers in de startopstelling, maar hevige sneeuwval maakte het veld van het legendarische Ibrox Stadium in Glasgow onbespeelbaar. Scheidsrechter Bobby Madden was genoodzaakt het treffen tussen de nummer 1 en 2 van de competitie na 23 minuten te staken. Wanneer het duel wordt ingehaald, is nog niet bekend.
Virgil van Dijk speelde een dag later met Celtic wel een volledige wedstrijd, uit tegen Hamilton. De stopper stond als vanouds in de basisopstelling en won redelijk eenvoudig met 2-0. Celtic staat tweede in het Premiership op twee punten van koploper Aberdeen, maar met twee wedstrijden minder gespeeld.
Debuut
Naast Zeefuik vond ook Suk Hyun Jun deze transferwindow een nieuwe werkgever. Vitoria Setubal is de derde Portugese club van de Zuid-Koreaan, die een binnenlandse transfer maakte en overkwam van Nacional. Suk stond zondag in de thuiswedstrijd tegen Sporting Braga direct in de basis en zag dat zijn ploeg na een kwartier spelen op voorsprong kwam. Daarna was het echter gedaan met de feestvreugde, want Braga draaide de wedstrijd in de tweede helft binnen twee minuten om. Diep in blessuretijd werd het zelfs nog 3-1 voor de bezoekers. Suk moest zich in de openingsfase van de wedstrijd laten behandelen aan een blessure, maar kon de gehele wedstrijd uitspelen.
Goal
Marcus Berg liet in Griekenland weer eens zien een echte goaltjesdief te zijn. De Zweedse aanvaller van Panathinaikos maakte alweer zijn zesde treffer in negen optredens in de Super Liga, maar kon niet voorkomen dat zijn ploeg op 1-1 bleef steken op bezoek bij Panionios. Panathinaikos staat derde met acht punten achterstand op koploper Olympiakos.