string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Buiten Euroborg: Beauty Kieftenbeld, transfers Texeira en Suk.

Maandag 18 januari 2016 om 10:21

FC Groningen verloor zondagmiddag voor het eerst dit seizoen een Eredivisiewedstrijd in Euroborg. Alexander Sørloth scoorde nog wel bij zijn debuut. ‘Buiten Euroborg’ deed David Texeira hetzelfde, ontwikkelt Dusan Tadic zich langzamerhand tot echte supersub en maakte Maikel Kieftenbeld een ware beauty.

Maikel Kieftenbeld is bij zijn nieuwe club, het Engelse Birmingham City, in een half jaar uitgegroeid tot een zeer belangrijke kracht op het middenveld. De club uit de tweede stad van Engeland doet het zeer goed in het Championship en won afgelopen zaterdag met 3-0 uit bij het hoog geklasseerde Derby County, dat derde staat.
Volley
Kieftenbeld maakte tien minuten voor tijd de bevrijdende 3-0 en deed met zijn treffer een gooi naar ‘Goal of the Year’ in het Championship. De voormalig FC’er nam een afvallende bal, die van grote hoogte kwam aanvliegen, op ongeveer twintig meter van het doel vol op zijn rechter pantoffel en zag zijn inzet keihard het doel in vliegen. Uitzinnig werd de goal met de duizenden meegereisde uitsupporters gevierd. Het was het tweede doelpunt voor de middenvelder van dit seizoen.
Birmingham City staat achtste met 43 punten uit 27 duels en heeft twee punten achterstand op plek zes, dat recht geeft op deelname aan de play-offs voor promotie naar de Premier League. Kieftenbeld kwam tot nu toe 25 van de 27 wedstrijden in actie, waarvan 24 keer als basisspeler.
Supersub
Southampton lijkt in de Premier League de dip waarin het zat achter zich te hebben gelaten. De ploeg van manager Ronald Koeman won thuis met 3-0 van West Bromwich Albion. Virgil van Dijk stond in de basisopstelling van The Saints. Dusan Tadic kwam als invaller in het veld en maakte tien minuten na zijn entree in de 72ste minuut de beslissende laatste treffer.
Midweeks kwam Tadic in de thuiswedstrijd tegen Watford (2-0 winst) ook al binnen de lijnen als invaller en had hij slechts twee minuten nodig om te scoren. Op deze manier ontwikkelt de oud-FC’er zich als ware supersub voor de ploeg uit Southampton. Tadic maakte dit seizoen vijf treffers in de Premier League. Door de twee winstpartijen is Southampton opgeklommen naar de tiende plek in de competitie met 30 punten uit 22 wedstrijden.
Debuut
David Texeira is bezig aan zijn tweede Europese avontuur. De Uruguayaanse spits vertrok twee seizoenen geleden in de winterstop van FC Groningen naar het Amerikaanse FC Dallas en is vorige week overgenomen door het Turkse Sivasspor. De spits speelt bij zijn nieuwe club met rugnummer 27 en maakte zaterdagavond uit tegen Galatasaray al zijn debuut in de Turkse Super Lig.
Texeira begon op de bank. De competitie in Amerika was eind november geëindigd en dus zat de spits nog midden in zijn vakantie toen Sivasspor aanklopte. Daardoor staat de komende tijd voor de Uruguayaan in het teken van wedstrijdfit worden. Toch was Texeira in de tweede helft tegen de topclub al nodig. De aanvaller viel na rust in en maakte 20 minuten voor tijd via een knappe kopbal bij de eerste paal een goal bij zijn debuut.
Sivasspor verloor de wedstrijd in Istanbul wel met 3-1 en zakte een plekje naar de 16e plaats. Daardoor staat het nu twee punten achter op de veilige 15e plaats. De goals van Texeira zullen nodig zijn om de ploeg te behouden voor het hoogste Turkse niveau.
Toptransfer
Texeira was niet de enige voormalig FC-aanvaller, die een mooie transfer maakte. Suk Hyun Jun kende een fantastisch seizoen bij het Portugese Vitoria Setubal en scoorde al 9 keer in de competitie. Het leverde de Zuid-Koreaan een prachtige overstap op naar topclub FC Porto. Zondagavond zat de aanvaller nog niet bij de wedstrijdselectie tegen Vitoria Guimarães. In de uitwedstrijd ging Porto verrassend met 1-0 onderuit.
Nicklas Pedersen won afgelopen week de prijs voor het Doelpunt van het Jaar in België. De aanvaller van AA Gent maakte op 17 april van dit jaar een schitterende treffer tegen Standaard Luik. De Deen nam een bal uit de draai, op meer dan 30 meter van het doel, vol op zijn slof en zag deze de verre kruising indraaien. Het was volgens de Belgen de mooiste goal van het jaar en daarvoor ontving Pedersen de prachtige onderscheiding. Door blessureleed kwam de Deense spits dit seizoen slechts vier wedstrijden in actie voor de kampioen.

Gerelateerd nieuws.

15 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

1 maand geleden

Strijd op het Shuffleboard