Buiten Euroborg: Bacuna succesvol in FA Cup.

Maandag 26 januari 2015 om 16:40

FC Groningen speelde de eerste wedstrijd van 2015 in Euroborg met 2-2 gelijk tegen FC Utrecht. De Trots van het Noorden kon tot twee keer toe een voorsprong slechts korte tijd vasthouden. ‘Buiten Euroborg’ kwamen de nodige ex-FC’ers in actie, onder meer tijdens de strijd om de wereldberoemde FA Cup; het Engelse bekertoernooi.

Leandro Bacuna mocht van manager Paul Lambert weer eens in de basisopstelling beginnen tijdens de thuiswedstrijd van Aston Villa tegen AFC Bournemouth, koploper in de Championship – het op een-na-hoogste Engelse voetbalniveau. Bacuna werd als rechtermiddenvelder geposteerd en was vlak na rust belangrijk met de assist op de 1-0.
Aston Villa won de wedstrijd uiteindelijk met 2-1 en gaat daardoor verder in het Engelse bekertoernooi. Bacuna werd laat in de tweede helft op de bon geslingerd door scheidsrechter Dean en kreeg in de laatste minuut van de blessuretijd een publiekswissel in eigen huis.
Holla
Danny Holla had in de thuiswedstrijd van Brighton and Hove Albion minder geluk tegen grootmacht Arsenal. De topclub onder leiding van manager Arsene Wenger kwam met vele sterren op het veld van het The American Express Community Stadium te Brighton, dat met ruim 30.000 toeschouwers stijf was uitverkocht. Holla begon voor de club uit de Championship in de basis en speelde de gehele wedstrijd.
Arsenal kwam snel in de eerste helft op een 2-0 voorsprong, maar Holla en zijn ploeggenoten boden de Gunners na rust goed partij. Uiteindelijk trok Brighton aan het kortste eind, 2-3. Holla was met een assist bij de tweede goal van the Seagulls wel belangrijk voor het team.
Zeefuik
Iets noordelijker, in Schotland, speelde aanvaller Género Zeefuik voor het eerst voor eigen publiek. Zijn nieuwe club Heart of Midlothian nam het thuis op tegen Falkirk. De spits begon uitstekend aan de wedstrijd en maakte na twee minuten de openingstreffer. Een kwartier voor tijd was Zeefuik met een assist betrokken bij het tweede doelpunt van Hearts. Het bleek niet genoeg, want Falkirk won uiteindelijk verrassend met 2-3 van de ongenaakbare koploper in de Schotse Championship, die pas tegen z’n eerste competitienederlaag van het seizoen aanliep.
De voorsprong van Hearts bedraagt ondanks het verlies nog altijd dertien punten op naaste belager Rangers. De Schotse grootmacht kwam dit weekend niet in actie. Op het legendarische Ibrox werd een erewedstrijd gespeeld voor oud-Oranje international Fernando Ricksen. Ricksen lijdt sinds 2013 aan de spierziekte ALS. Oud-spelers van zijn voormalige vereniging Rangers namen het op tegen een samengesteld wereldelftal, waarin voormalig FC’er Evgenyi Levchenko meespeelde.
Publiekswissel
Suk Hyun Jun maakte afgelopen zondag in Portugal zijn eerste treffer voor zijn nieuwe werkgever Vitoria Setubal. Thuis tegen Rio Ave wonnen Suk en zijn ploeggenoten gemakkelijk met 4-1. Suk zag enkele minuten voor tijd het bordje met zijn rugnummer 39 de lucht in gaan en kreeg een publiekswissel.
In Nederland behaalde Jelle Ten Rouwelaar een opvallende statistiek. De oud-keeper van FC Groningen doorbrak bij NAC Breda de grens van 20.000 onafgebroken speelminuten in de competitie, zijnde 223 volledige opeenvolgende competitieduels. De laatste keer dat Ten Rouwelaar in competitieverband een wedstrijd miste was in het seizoen 2007/2008.