Buiten Euroborg: ‘Bacuna naar finale, Van Dijk niet’.

Maandag 20 april 2015 om 12:19

FC Groningen won afgelopen zaterdag met 4-1 bij Willem II en klom daarmee naar de achtste plaats. Met vier gescoorde doelpunten was de FC, samen met landskampioen PSV, de meest productieve ploeg van het weekend. ‘Buiten Euroborg’ bereikte Leandro Bacuna de finale van de Engelse FA-Cup, maakte Nicklas Pedersen een wereldgoal en bleek een doelpunt van Virgil van Dijk niet genoeg voor Celtic.

Leandro Bacuna speelde zondag waarschijnlijk één van de grootste wedstrijden in zijn carrière tot nu toe. Zijn club Aston Villa stond op het heilige gras van het Londense Wembley in de halve finales van de beruchte FA Cup. Liverpool was, met ruim 85.000 toeschouwers op de tribune, de tegenstander van de club uit Birmingham. Inzet; een finaleplaats tegen Arsenal op 30 mei.
Schoorsteenmantel
Bacuna begon, net als wel vaker de laatste maanden, in de basisopstelling bij Aston Villa. De Stadjer speelde de hele wedstrijd als rechtsback en stond zowel verdedigend als aanvallend zijn mannetje. Aston Villa kwam na een half uur op achterstand, maar trok in de eerste helft de stand alweer gelijk. De ploeg van Bacuna liet in de tweede helft zien duidelijk de betere te zijn en won uiteindelijk met 2-1. Hierdoor reikte Leandro net als zijn jongere broer FC’er Juninho Bacuna tot de finale van het nationale bekertoernooi.
De schoorsteenmantel van de familie Bacuna kan aan het einde van het seizoen aardig worden gevuld, want ook de oudste van de drie broers, Johnsen, is nog in de race voor de beker. Zijn club Harkemase Boys staat in de halve finale van de Noordelijke districtsbeker en neemt het later deze maand daarin op tegen ACV.
Wereldgoal
Nicklas Pedersen liet in België zien nog altijd een goede voetballer te zijn. De Deense spits, die veelvuldig te maken heeft gehad met blessureleed, is weer volledig hersteld van zijn kruisbandblessure en stond voor het eerst dit seizoen in de basisopstelling van AA Gent. Pedersen beschaamde het vertrouwen van zijn trainer niet en was met twee doelpunten belangrijk in de met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen Standaard Luik.
Vooral de tweede treffer van de spits was van absolute schoonheid. Pedersen nam een lange bal van achteruit aan op zijn bovenbeen en besloot van ongeveer 35 meter op het doel te schieten. De poeier van Pedersen vloog strak in de kruising. Het doelpunt was een grote hit op social media als Twitter. Moegestreden werd de aanvaller na 72 minuten gewisseld.
Uitgeschakeld
Virgil van Dijk won met het Schotse Celtic eerder dit seizoen al de League Cup en staat bovenaan in de competitie. De ‘treble’ zit er echter niet meer in voor the Bhoys want afgelopen weekend ging de ploeg van verdediger Van Dijk in de halve finale van de Scottish Cup na verlenging onderuit tegen Inverness.
Van Dijk zette zijn ploeg nog wel op voorsprong door na 18 minuten een vrije bal net buiten de zestien op schitterende wijze op de muur te krullen en binnenkantpaal binnen te schieten. Na negentig minuten stond het 1-1 waardoor er twee keer een kwartier werd verlengd. In een productieve verlenging incasseerde Celtic in de 117ste minuut de beslissende 3-2 waardoor het werd uitgeschakeld in het bekertoernooi.