Buijs: ‘We moeten in de duels komen’

19 april 2019

Trainer Danny Buijs zat dinsdagavond met twee van zijn zoons op de bank met een blij gevoel naar de zege van Ajax te kijken. Zaterdagavond hoopt hij met FC Groningen de Champions League-halvefinalist ‘pootje te lichten’ in het uitverkochte Hitachi Capital Mobility Stadion. “Wij zijn een lastige horde,” aldus de FC-trainer. Aanvang is zaterdagavond om 18.30 uur en in verband met de verwachte verkeersdrukte wordt aan supporters geadviseerd op tijd van huis te gaan.

In de aanloop naar het thuisduel met Ajax moest trainer Danny Buijs het eerder deze week door ziektegevallen stellen zonder clubtopscorer Mimoun Mahi, Django Warmerdam en Michael Breij. De inzetbaarheid van het trio vormt nog een vraagteken in de aanloop naar FC Groningen - Ajax. “Het is een geweldige wedstrijd om te spelen voor de spelers. En nu Ajax in de halve finale van de Champions League staat wellicht nog wel extra. Bijna iedere voetballiefhebber heeft dinsdagavond gekeken. Ajax is een kwaliteitsploeg en dat je daartegen mag en kan spelen in een uitverkocht stadion, is geweldig.”

Vrijuit
Buijs ziet zijn ploeg niet als favoriet en denkt dat FC Groningen ‘vrijuit’ kan spelen. “Natuurlijk is er wel druk,” verduidelijkt de FC-trainer. “Er staan punten op het spel, het stadion zit helemaal vol en als speler wil je jezelf op een goede manier presenteren. Maar niemand verwacht dat Groningen zomaar even van Ajax zal winnen. Wij zijn één van de vier hordes voor hen in de titelrace en wij zullen een lastig horde zijn.”

Wie vijftien jaar geleden had voorspeld dat oud-Feyenoorder Buijs ooit als Ajax-fan op de bank zou zitten, zou destijds op zijn minst raar aangekeken zijn. “Afgelopen dinsdag zat ik met mijn twee zoons op de bank en bij de 1-2 stak ik wel even een vuistje in de lucht. Het is gewoon fantastisch voor het Nederlandse voetbal, dat een paar jaar geleden nog in zwaar weer zat. Het Nederlands Elftal heeft zich inmiddels volledig herpakt en Ajax stond twee jaar terug al in de finale van de Europa League. En nu weer in de halve finale van de Champions League.”

Verplaatsing
De verplaatsing van competitieduels in de Eredivisie houdt de gemoederen in voetballand de laatste dagen flink bezig. “Er wordt nu extra ruimte gemaakt voor Ajax,” concludeert Buijs. “En in de toekomst zal dat voor alle Nederlandse deelnemers in Europa op die manier gaan werken. Dat is uiteindelijk weer in het belang van alle clubs. Dat er nu een complexe situatie is ontstaan, is wel duidelijk. Misschien zou het al helpen om alleen de allerlaatste speelronde allemaal op het gelijke tijdstip aan te vangen.”

Om het Ajax zaterdagavond in het Hitachi Capital Mobility Stadion moeilijk te kunnen maken, moet bij FC Groningen de verdedigende kracht weer optimaal zijn. “Dat is een prestatie van het gehele team, niet alleen de doelman, de verdedigers of controlerende middenvelders. Het gaat om de bereidheid om elkaar te helpen en de organisatie neer te zetten. Aangevuld met individuele kwaliteiten en strijd leveren. We zullen Ajax niet moeten laten voetballen. Wij moeten in de duels komen, want daar ligt normaal gesproken ook onze kracht.”

Laatste nieuws