Buijs: ‘Diverse opties in de defensie’

1 april 2019

Trainer Danny Buijs heeft dinsdagavond in het Hitachi Capital Mobility Stadion diverse opties als zou blijken dat naast de geschorste Jeffrey Chabot ook Mike te Wierik niet zou kunnen spelen. De aanvoerder viel zaterdagavond in het uitduel met AZ geblesseerd uit. Ook de inzetbaarheid van Mimoun Mahi vormt nog een vraagteken. Ajdin Hrustic is weer terug op de club. Hij was ziek.

Chabot ontving zaterdagavond in Alkmaar zijn vijfde gele kaart van deze voetbaljaargang en moet één wedstrijd ‘brommen’. Mike te Wierik viel afgelopen weekend uit met een blessure en zijn inzetbaarheid wordt nog nader bekeken aan de hand van zijn verrichtingen op de besloten training van maandagmiddag en de eventuele fysieke reactie daarop op de wedstrijddag. Ook de inzetbaarheid van Mimoun Mahi is nog onderwerp van de overwegingen. Bij de spits wordt extra rekening gehouden met de belasting van drie duels binnen zeven dagen.

Aandurven
Mocht naast Chabot ook Te Wierik niet kunnen spelen, dan heeft Buijs naar eigen zeggen voldoende opties voor de positie naast reserve-aanvoerder Samir Memisevic, die een linie terugzakt. “Onder anderen Tom van de Looi, Lars Kramer en Ko Itakura zijn de gegadigden,” vertelde Buijs op het perspraatje voorafgaand aan Groningen-De Graafschap. “Mocht de noodzaak daar zijn, zou ik het men hen zeker aandurven. Kramer en Itakura hebben nog weinig Eredivisie-ervaring, maar om dat te krijgen moet je ze een keer voor het eerst opstellen. Het moet blijken hoe ze het zullen doen op dit niveau, maar dat is dan ook weer leerzaam en nuttig om te zien.”

Teruggedrongen
Afgelopen zaterdag verloor FC Groningen met 1-0 van AZ en deed een rake kopbal van Ron Vlaar Groningen de das om. “Het was niet onze intentie om negentig minuten op eigen helft te blijven hangen,” blikte Buijs terug. “Maar na een goed begin werden we ook teruggedrongen door AZ. Je hebt met de kwaliteiten van de tegenstander te maken. Sinds de winterstop hebben zij al vier thuisduels met ruime cijfers gewonnen en ook Ajax verslagen.”

Buijs: “Wij speelden met hetzelfde centrale blok achterin als tijdens de thuiswedstrijd tegen Feyenoord en toen hebben we zelf nog genoeg kunnen creëren. Nu waren we aan de bal vaak te slordig en hebben de creatieve mensen voorin te weinig gecreëerd. Dat we weinig doelpunt maken, baart me op dit moment geen zorgen omdat onze defensie weinig weggeeft. En er staan genoeg jongens op het veld, die wel een goal kunnen maken.”

Vast systeem
Tegenstander De Graafschap verloor zaterdagavond thuis met 2-1 van Heracles Almelo. “Die thuiswedstrijd zegt me richting dinsdagavond niet zoveel. Ik heb vooral gekeken of er dingen terug te zien waren vanuit de uitwedstrijden bij PEC Zwolle en Heerenveen, die ze beide met 3-0 wonnen. En dat was zo. Ze spelen met een vast systeem, 4-3-3 en twee snelle vleugelspitsen en een sterk aanspeelpunt voorin. Hun ‘nummer 10’ El Jebli is overigens wel geschorst.”

“De Graafschap beschikt over veel fysieke kracht en ze zijn gevaarlijk met spelhervattingen. Maar met het risico dat ik in herhaling val, zijn wij aan onze stand verplicht deze wedstrijd te winnen. Als wij ons niveau halen, moeten we aanspraak kunnen maken op de zevende overwinning van 2019 en kunnen we daarna verder kijken wat er dit seizoen nog te halen is.”

mtb18082564890

Laatste nieuws