Boetnlaand: Hoesen uitstekend begonnen, Tibbling wint prijs.

Maandag 05 maart 2018 om 11:15

FC Groningen nam dit weekend een punt mee uit Enschede waar het met 1-1 gelijk speelde tegen FC Twente. In Boetnlaand begon Danny Hoesen uitstekend aan het seizoen in de Verenigde Staten, was Richairo Zivkovic matchwinner in België en beleefde Filip Kostic een minder fijne voetbalmiddag. Simon Tibbling pakte in Denemarken een mooie persoonlijke prijs.

Het eerste voetbalweekend in de Verenigde Staten stond op het programma en diverse voormalig FC’ers, die uitkomen in de Amerikaanse MLS, lieten direct van zich spreken. Danny Hoesen begon bij San José Earthquakes in de basisopstelling tijdens de thuiswedstrijd tegen Minnesota United en eiste een hoofdrol op.

Tiki-taka-aanval
De spits opende na bijna een half uur spelen de score. Hoesen kreeg de bal van een ploeggenoot over de grond aangespeeld en haalde zonder aan te nemen van buiten het strafschopgebied uit. Zijn bekeken schot was niet heel hard, maar wel loepzuiver waardoor deze in de hoek van de goal plofte. Na bijna een uur spelen zette San José een heuse tiki-taka-aanval op waarbij Hoesen via een schitterende één-twee werd vrijgespeeld. De aanvaller nam de bal goed mee in het strafschopgebied en vond de lange hoek.

San José won uiteindelijk met 3-2 en Hoesen is het seizoen met twee goals dus uitstekend begonnen. Albert Rusnak moest bij Real Salt Lake genoegen nemen met een punt op bezoek bij FC Dallas; 1-1. De Slowaakse middenvelder gaf na 25 minuten een uitstekende steekbal, waardoor hij de perfecte assist verzorgde voor het doelpunt van ploeg.

Matchwinner
Richairo Zivkovic speelde dit weekend maar twee officiële minuten voor het Belgische KV Oostende, maar kroonde zichzelf wel tot matchwinner in de uitwedstrijd tegen AA Gent. De spits werd in de 88ste minuut bij een 2-1 voorsprong ingebracht, maar zag dat Gent in de 92ste minuut een strafschop kreeg en verzilverde. Vier minuten later – tijdens de allerlaatste aanval van het duel – kreeg de spits afkomstig uit de FC-opleiding de bal voor zijn rechtervoet. Zivkovic aarzelde niet en schoot via de rug van de tegenstander raak; 2-3.

Filip Kostic was een stuk minder gelukkig in de 25ste speelronde van de Bundesliga. De Servische aanvaller van het Duitse HSV verkeert dit seizoen in degradatiegevaar en kreeg in de thuiswedstrijd tegen FSV Mainz 05 de uitgelezen mogelijkheid om zijn ploeg via een strafschop naar drie belangrijke punten te schieten. Kostic miste echter na ruim een uur spelen vanaf elf meter, waardoor de ploeg uit Hamburg op 0-0 bleef steken en het gat met de directe tegenstander niet kon verkleinen. HSV staat op een degradatieplaats (zeventiende) met zeven punten achterstand op de veilige vijftiende plaats.

Goal van het Jaar
Scoren is niet echt een specialiteit van Simon Tibbling. Maar als de Zweed scoort, is het vaak op fraaie wijze. De middenvelder van het Deense Bröndby maakte in oktober een schitterende treffer tegen Silkeborg en dat doelpunt werd afgelopen vrijdag in Denemarken uitgeroepen tot Goal van het Jaar 2017. Tibbling gaf via het twitteraccount van de Deense voetbalbond aan ‘blij en trots’ te zijn met de prijs.