Boeiend voetbalgevecht eindigt doelpuntloos.

Zondag 18 augustus 2019 om 19:03

FC Groningen hield zondagmiddag een punt over aan een boeiend voetbalgevecht op bezoek bij AZ. Er werd niet gescoord, 0-0. De wedstrijd tegen de Alkmaarders werd in Den Haag gespeeld waar de FC werd gesteund door een uitverkocht uitvak. Bart van Hintum maakte zijn debuut voor de Trots van het Noorden.

Sam Schreck begon voor het eerst dit seizoen in de basisopstelling nadat Ritsu Doan in de warming-up was afgehaakt. De Japanner voelde zich niet lekker. Door zijn afwezigheid was debutant Bart van Hintum aanvoerder. De verdediger stond in de basis als vervanger van Mike te Wierik, die na zijn rode kaart van vorige week was geschorst. Te Wierik moedigde zijn teamgenoten aan vanuit een uitverkocht uitvak.

De FC begon goed aan de wedstrijd en kreeg al na vier minuten een eerste kans. Ajdin Hrustic was op zo`n twintig meter van het doel onderuit gehaald en ging zelf achter de bal staan voor de vrije trap. Zijn vrije bal vloog vlak over het doel. Niet veel later werd een inzet van spits Kaj Sierhuis op het laatste moment geblokt.

Groningen had voor rust meer balbezit in Den Haag, waar de wedstrijd werd gespeeld vanwege de problemen met het dak van het AFAS Stadion in Alkmaar, en kreeg de meeste kansen. Een schot van Hrustic spatte uiteen op de vuisten van keeper Marco Bizot en Sierhuis kwam na twintig minuten spelen goed voor zijn man na een voorzet vanaf de rechterkant. De aanvaller kopte bij de eerste paal net naast.

Hoewel Groningen over de gehele eerste helft het betere van het spel had, kreeg AZ op slag van rust de grootste mogelijkheid tot dan toe. Een hoekschop bleef liggen in het strafschopgebied van FC Groningen waarna de bal voor de voeten kwam van Oussama Idrissi. De voormalig FC’er schoot van dichtbij op het doel, maar Ko Itakura wierp zich voor het schot.

De tweede helft begon met twee ongewijzigde teams en Groningen kwam goed uit de kleedkamer. Amir Absalem schoot vrijwel direct na de pauze een bal hard voorlangs de goal van Bizot. Waar Groningen in de eerste helft de overhand had, moest het na rust het initiatief in fases bij AZ laten. Tot grote kansen leidde het niet, al was Calvin Stengs met een pegel van grote afstand dichtbij een fantastische treffer. Sergio Padt kon niet anders van de bal naast kijken en zag dat het schot vlak langs de paal zoefde.

Mo El Hankouri was de eerste wissel aan de kant van de FC en kwam in het veld als vervanger van Gabriel Gudmundsson. De invaller kreeg een dik kwartier voor tijd de grootste kans voor de FC en wellicht van de wedstrijd. El Hankouri werd aan de linkerkant weggestoken en kon schuin richting doel rennen. De aanvaller wilde de bal om de uitkomende Bizot krullen, maar gaf te weinig effect mee waardoor zijn inzet uiteindelijk ruim naast ging. Niet veel later testte El Hankouri de kwaliteiten van Bizot door een teruggelegde bal van Sierhuis tussen de palen te schieten. Het bleek geen probleem voor de voormalig doelman van de FC.

Ramon Pascal Lundqvist verstapte zich eerder in de tweede helft en kreeg na in een duel met zijn directe tegenstander wederom een tik op zijn toen al pijnlijke voet. De Zweed moest van het veld en werd vervangen door Django Warmerdam. Charlison Benschop was tien minuten voor tijd de laatste wissel aan de kant van Groningen, Sierhuis ging voor hem naar de kant.

Benschop kon zijn oude ploeg geen pijn doen want bij de schietkans die de spits in de slotfase van het duel kreeg, kon hij de bal niet hard genoeg op het doel krijgen. Ook AZ lukte het niet om in de laatste minuten tot echt goede kansen te komen, waardoor een boeiend voetbalgevecht uiteindelijk in 0-0 eindigde.