Berg gevierde man met vier treffers.

Zaterdag 20 december 2008 om 23:45

FC Groningen heeft zaterdagavond in Kerkrade met 2-5 gewonnen van Roda JC. Marcus Berg scoorde twee veldgoals en benutte twee strafschoppen en was dus de gevierde man in het Parkstad Limburg Stadion. De FC stijgt naar de zesde plek op de ranglijst van de Eredivisie.

In de aanloop naar de zestiende speelronde had FC Groningen te kampen met nogal een waslijst aan blessuregevallen. Naast deze zes afwezigen was ook Martijn Meerdink niet inzetbaar. Hij werd aan het begin van de week na een conflict teruggezet naar de Beloften. Berry Powel daarentegen was een speler die terugkeerde nadat hij het juist had bijgelegd met trainer Ron Jans. Gibril Sankoh keerde terug in de basis, waardoor Ondrej Svejdik weer naar de rechtsback-positie verhuisde. Paul Matthijs maakte voor de vierde keer zijn opwachting in de basis doordat Koen van de Laak geblesseerd was.

Waar Roda JC onder leiding van de nieuwe trainer Harm van Veldhoven al drie duels ongeslagen was, verloor FC Groningen juist de vier duels in de aanloop naar het duel in Zuid-Limburg. Die negatieve reeks werd al binnen enkele minuten in het duel weggepoetst toen Marcus Berg uit een hoekschop van Gonzalo Garcia de 0-1 binnen kopte. Een aardige opsteker voor de gasten uit Groningen. Vervolgens kreeg de thuisclub twee aardige mogelijkheden op de gelijkmaker. Op aangeven van Hadouir kwam Willem Janssen oog in oog met Luciano een teentje tekort om de 1-1 binnen te schuiven. Nog binnen het eerste kwartier stond de Braziliaanse doelman op het verkeerde been bij een afstandsschot van diezelfde Janssen. Luciano kon een tegentreffer opnieuw voorkomen.

Groningen kreeg vervolgens zelf een aardige mogelijkheid in de zeventiende minuut. Gonzalo Garcia speelde Goran Lovre vrij waarna de Serviër de bal nipt over de lat liftte. Het thuispubliek, sowieso al niet gunstig gestemd vanwege de fusieplannen van de club, begon zich vervolgens te keren tegen de eigen ploeg en vervolgens ook tegen het clubbestuur. Vlak voor het tweede kwartier moest Luciano nog eens in actie komen bij een voorzet die uitmondde in een scrimmage met Roda-verdediger Pa Kah. Goran Lovre was even tevoren aan een blessure behandeld.

Gonzalo Garcia kreeg vervolgens de enige gele kaart van de wedstrijd wegens spelbederf. De Spanjaard nam te weinig afstand bij een vrije trap van de Limburgers. Even later kwamen Edwin Linssen en Paul Matthijs lelijk met elkaar in botsing. Zij moesten allebei opgelapt worden langs de zijlijn. Aanvoerder Matthijs zou de negentig minuten volmaker, terwijl Linssen in de rust werd vervangen door Saeijs. Hij was al de tweede wissel van Roda-zijde. Vijf minuten voor de pauze was Cissé al binnen de ploeg gekomen in de plaats van Bodor. Marcus Berg kreeg nog een prima kans om de score te verdubbelen, maar in de tweede minuut van de extra tijd viel er juist nog een treffer aan de andere kant. Davy de Fauw gaf een voorzet van rechts en Andreas Granqvist passeerde zijn eigen doelman: 1-1.

In de beginfase van de tweede helft leken beide ploegen gevaarlijk voor het vijandelijke doel. Beide keren was er echter ook sprake van een buitenspelsituatie. Na vijf minuten had FC Groningen nu eens het geluk mee. Oluwafemi Ajilore werd in het zestienmetergebied ten val gebracht door Pa Kah waarna arbiter Van Boekel de bal op elf meter legde. Topscorer Marcus Berg knalde de bal rechtdoor en bracht zijn seizoenstotaal van tien naar elf. Vijf minuten later scoorde Berg na een steekpassje van Goran Lovre een beauty toen hij de bal over doelman Castro lobte en via de onderkant van de lat de 1-3 aantekende.

Opnieuw vier minuten later kreeg FC Groningen weer een strafschop. Gonzalo Garcia speelde de bal tegen de hand van de op de grond liggende Davy de Fauw en opnieuw kreeg FC Groningen een strafschop. Berg wist ook dit buitenkansje wel uit te pakken en maakte de 1-4. Hij bracht zijn seizoenstotaal op dertien en had zich al eerder gevoegd in het rijtje van Groningers die een hattrick hebben gescoord tegen Roda JC. Erik Nevland ging Berg enkele jaren geleden voor.

Op de tribunes werd de geuite onvrede over het bestuur en aan het adres van arbiter Van Boekel heviger. Hoewel de wedstrijd bij een verschil van drie doelpunten meestal gespeeld is, kwam de spanning in de 73ste minuut toch weer terug. Want Matondo ontsnapte even aan de aandacht van zijn bewaker Granqvist en kopte een voorzet van Meeuwis binnen: 2-4. Roda ging vervolgens vol op de aanval, maar had het geluk absoluut niet aan haar zijde. Luciano werkte een paar afstandsschoten weg en de verdediging klapte in deze uitwedstrijd niet in elkaar als een kaartenhuis en liet geen steken meer vallen.

Berry Powel loste de licht geblesseerde Goran Lovre af na de 2-4 en even later kwam Shkodran Metaj nog in de ploeg voor Gonzalo Garcia. Drie minuten voor het einde van de reguliere speeltijd maakte de FC aan alle onzekerheid een einde. Bij een mooi uitgespeelde aanval gaf Berry Powel de bal hard voor en zag hoe Ajilore de bal over de doellijn liet rollen: 2-5. Daarmee was het duel dan toch echt gespeeld. FC Groningen (26 punten) stijgt door de overwinning naar de zesde plek op de ranglijst waarop Heerenveen (26, maar een negatief doelsaldo) na de nederlaag bij Sparta de zevende plek bezet. NEC (25) kan het noordelijke duo zondag bij winst nog passeren. Zondag 28 december staat in Euroborg de uitverkochte derby FC Groningen – SC Heerenveen op het programma. Het duel begint om 16.30 uur.

Luciano; Svejdik, Sankoh, Granqvist, Stenman; Matthijs, Ajilore, Holla, Lovre (74’ Powel); Berg, Garcia (80’ Metaj).
Rest bank: Koopmans, Cahais, Hiariej, Olijve, Kluin.

Opstelling Roda JC
Castro; De Fauw, Linssen (46’ Saeijs), Kah, De Jong, Meeuwis, Vormer, Bodor (41’ Cissé), Janssen (67’ De Man), Hadouir, Matondo.
Rest bank: Mardulier, Saeijs, Oper, Vandamme, Knops.

Toeschouwers: 14.505
Scores: 3’ Berg (Garcia) 0-1, 45’+2’ Granqvist (eigen doel) 1-1; 50’ Berg (strafschop) 1-2, 55’ Berg (Lovre) 1-3, 59’ Berg (strafschop) 1-4, 73’ Matondo (Meeuwis) 2-4, 87’ Ajilore (Powel) 2-5.

Scheidsrechter: Van Boekel
Grensrechters: De Vree en Schiphorst