Beloften winnen van koploper Ajax.

Donderdag 21 januari 2010 om 20:53

Jong FC Groningen heeft donderdagavond in Assen met 2-1 gewonnen van koploper Jong Ajax. De FC kwam na tien minuten op achterstand. Serhat Koç en Pepijn Kluin maakten de 1-1 en 2-1. Groningen stijgt naar plek vijf.

Jong FC Groningen begon donderdagavond bij Achilles 1894 in Assen als nummer 8 aan de wedstrijd tegen koploper Jong Ajax, dat al zes duels op rij gewonnen had. Het zou een confrontatie worden tussen Erwin van de Looi en Pieter Huistra, het toekomstige trainersduo van FC Groningen. Maar helaas moest Van de Looi zich bij Groningen ziek afmelden. En dus schudde Huistra de handen van het trio assistenten Jordi Hoogstrate, Casper Goedkoop en Peter Hoekstra.

Het duel begon wat onwennig voor Jong FC Groningen dat ruim een week geleden nog een oefenzege boekte bij Heracles. Jong Ajax – nauwelijks versterkt met spelers uit de A-selectie – had de eerste competitiezege van 2010 afgelopen maandag al geboekt. Nog binnen het eerste kwartier kwamen de gasten op voorsprong na rommelig uitverdedigen in de FC-defensie. Marvin Zeegelaar schoof de bal uiteindelijk in het Groningse doel.

Daarna gooide de thuisploeg de schroom van zich af en nam meer en meer het initiatief. Het resulteerde lange zijn in een overwicht, maar nog niet in doelkansen. Kort voor rust was het dan wel raak. Een voorzet van aanvoerder en oud-Ajacied Frank Olijve werd van dichtbij binnengetikt door aanvaller Serhat Koç. De spits werd na de rust vervangen door Morten Nordstrand, die daarmee zijn rentree maakte na een afwezigheid van ruim twee maanden.

In de tweede helft ontspon zich een aardig schouwspel met Groningen als meest gretige ploeg. Binnen tien minuten kwam de thuisploeg aan de leiding. Voorbereidend werk van Danny Menting werd op waarde geschat door Pepijn Kluin die de 2-1 tegen de touwen roste. In het restant van de tweede helft bleef Ajax loeren op de gelijkmaker, maar bleef de FC het meest gevaarlijk. Doelpunten vielen er niet meer. Ondanks het verlies blijft Ajax koploper. FC Groningen stijgt door de zege naar de subtop en gaat komende maandag als nummer 5 van de ranglijst op bezoek bij Jong AZ.