Bekerwinst glipt D3 door de vingers.

Zaterdag 02 juni 2012 om 15:20

Drie gescoorde doelpunten en negen benutte strafschoppen bleken uiteindelijk niet voldoende voor winst in de bekerfinale. De jongste ploeg van de RVO was er dichtbij maar moest de zege uiteindeljk aan Emmen D1 laten.

Bekerfinale:
FC GRONINGEN/CAMBUUR D3 3-3 EMMEN D1
1-0 Jearl Margaritha (3.), 1-1 (5.), 2-1 Orkun Kokcu (38.), 2-2 (39.), 3-2 Orkun Kokcu (41.), 3-3 (60.)

Strafschoppenserie: Luka Prljic scoort (1-0), Emmen scoort (1-1), Mark Versteegen scoort (2-1), Emmen scoort (2-2), Mees Gootjes scoort (3-2), Emmen scoort (3-3), Lion Kalentjev scoort (4-3), Emmen scoort (4-4), Orkun Kokcu scoort (5-4), Emmen scoort (5-5), Steyn Strijker scoort (6-5), Emmen scoort (6-6), Daniel van Kaam scoort (7-6), Emmen scoort (7-7), Sander Jansen scoort (8-7), Emmen scoort (8-8), Tapmahoe Sopacua scoort (9-8), Emmen scoort (9-9), Max van Bruxvoort mist, Emmen scoort (9-10).
Bekijk hier de samenvatting van de wedstrijd
Op de jeugdvoetbaldag in Emmeloord stond als opening de finale bij de D-pupillen op het programma. De ploeg van trainer Bote Talsma speelde de afgelopen weken de ene na de andere bekerwedstrijd en wist afgelopen donderdag in Leeuwarden door te dringen tot de eindstrijd. Op het veld van Flevo Boys was Emmen D1 de tegenstander. In de competitie werden de Drenten eerder dit seizoen nog tweemaal verslagen.
De start van de Groningers was goed. Al na een minuut werd een bal van de doellijn gehaald waarna Lion Kalentjev de paal raakte. Even later was het wel raak. Jearl Margaritha werd weggestuurd en zijn schot verdween onhoudbaar in het doel. De vreugde was echter van zeer korte duur want twee minuten later viel een afstandsschot over doelman Giovanni Oldersma in het doel: 1-1. De eerstvolgende mogelijkheid was ook voor Emmen maar een schot ging ruimschoots over. In het vervolg van de eerste helft kreeg FCG niet echt uitgespeelde kansen. Orkun Kokcu zag een poging gestopt door de goalie terwijl Boy Spijkerman, Steyn Strijker en ook Daniel van Kaam het van afstand probeerden.
Na rust was de groenwitte brigade veel gevaarlijker. Middels steekpasses werd de verdediging van Emmen meerdere malen in de luren gelegd maar voorin was de afwerking onnauwkeurig. Daniel van Kaam stormde alleen op het doel af maar schoot op het been van de doelman waarna Kalentjev in tweede instantie over mikte. Even later miste ook Steyn Strijker terwijl een inzet net van de lijn kon worden gehaald. In de 38ste minuut viel dan eindelijk de 2-1. Een mooie pass belandde bij Orkun Kokcu die de bal langs de uitkomende goalie schoot. Echter, ook nu kwam Emmen weer snel op gelijke hoogte want binnen een minuut lag de 2-2 in de touwen.
FCG bleef wel heersen en kreeg de beloning niet veel later. Een vrije trap van Daniel van Kaam spatte op de lat uiteen waarna Kokcu uit de rebound en van dichtbij de derde treffer liet aantekenen. De Drenten kregen daarna niet zo heel veel kansen maar probeerden wel met lange ballen voor gevaar te zorgen. Aan de andere kant miste Kalentjev nog twee goede kansen. Drie minuten in blessuretijd kregen de Groningers een domper van jewelste te verwerken toen de aanvaller van Emmen beheerst de gelijkmaker wist te scoren.
Beide teams bleken daarna weinig moeite te hebben met het nemen van strafschoppen. De eerste van Emmen ging er dan wel via lat en paal in, de overige elfmeters werden door beide teams keurig benut. Bij de negentiende (!) ging het mis voor de FC. Max van Bruxvoort schoot over waarna de Drentse doelman het lot van de Groningers bezegelde.
Een sneu eind van de jonge RVO-ploeg die ondanks een geweldig mooi en goed seizoen genoegen moest nemen met een tweede plaats in zowel het bekertoernooi als de competitie. Trainer Bote Talsma en zijn assistent Rutger Hoogstra waren teleurgesteld in het verlies maar waren over een geheel seizoen meer dan tevreden over het ontwikkelingsproces: “Natuurlijk is het sneu dat we op het allerlaatst de gelijkmaker moesten incasseren en dat we na strafschoppen verloren. Maar ook dat is weer een groot leermoment. Over de ontwikkeling van de jongens zijn we tevreden. We hebben hard en slim getraind en eigenlijk verdiende deze groep ook wel een prijs. Jammer dat de beloning uit is gebleven.”
Wat rest zijn natuurlijk de felicitaties aan Emmen D1. De overwinning was zeker niet gestolen en de Drenten speelden binnen hun mogelijkheden een goede wedstrijd. Het sportieve duel kreeg na de prijsuitreiking nog een mooi slot toen de Drentse spelers dankbaar de bloemen van hun opponenten in ontvangst namen!