string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Bekerhelden toegejuicht door ruim dertigduizend fans.

Woensdag 06 mei 2015 om 21:38

Woensdagavond is bekerwinnaar FC Groningen in het Stadspark gehuldigd. Ruim 30.000 FC-fans waren naar de Drafbaan gekomen om hun club toe te juichen.

Na een indrukwekkend rijtoer van Euroborg via de Grote Markt naar het Stadspark was het tijd voor de grootste huldiging van een sportploeg ooit binnen de provinciegrenzen. De Grote Markt had de afgelopen 35 jaar al een handvol keren ‘vol’ gestaan, maar door de opbouw van de mei-kermis en het grote aantal verwachte supporters, werd uitgeweken naar de Drafbaan. Een schot in de roos, want de inschatting vooraf van 30.000 feestende fans werd overtroffen. Volgens een schatting van de lokale autoriteiten stonden er nog meer. En dan nog eens al die duizenden mensen langs de route van de bus, die een uurlang stapvoets door de Stad was gereden.
Erepenning
Om tien over half acht werden burgemeester Peter den Oudsten en FC-directeur Hans Nijland als eerste het podium op geroepen. In het bijzijn van Commissaris der Koning Max van den Berg werd door Den Oudsten de Erepenning van de Gemeente Groningen aangeboden aan de club FC Groningen. Een zeer bijzondere blijk van waardering voor de club, die Stad en Ommeland zondag in beroering bracht. Hans Nijland was kort maar krachtig in zijn boodschap aan het publiek. “Afgelopen zondag hebben we De Kuip doen beven, komend seizoen laten we heel Europa beven!”
Samen
Daarna gaf de ‘eindbaas’ van de FC het woord aan speaker Jan Wildeman en spreekstalmeester Koen Janssen, die één voor één de spelers in het zonnetje zetten. Maar eerst was er het woord aan trainer Erwin van de Looi, die het spandoek ‘WIJ ZIJN GRONINGEN’ aanhaalde en sprak: “De prijs die we gewonnen hebben, is van ons samen. De Stad Groningen, wij en jullie samen.” Daarna haalde hij de volledige begeleidingsstaf naar voren, want ‘die hebben net zoveel invloed als ikzelf’.
‘We hebben ‘m’
Maikel Kieftenbeld kreeg als aanvoerder het woord en sprak “We hebben ‘m! Superbedankt voor de sfeer afgelopen zondag in De Kuip. Wij hebben op het veld Zwolle verslagen, maar op de tribunes was het ook wel duidelijk. Of niet? Wij zijn Groningen!” Sergio Padt wilde vervolgens op de trekker naar Madrid, Dino Islamovic zei ‘Ik hou van jullie’ de met pruik getooide Rasmus Lindgren meldde: “Ik ben kampioen geworden in een andere Stad, maar jullie zijn het beste publiek van Nederland!”
Zakken
Hans Hateboer toonde zich een volleerd volksmenner en liet de duizenden fans door hun knieën zakken. Eric Botteghin deed dat vervolgens nog eens dunnetjes over, zoals hij het in de halve finale tegen Excelsior met de GF deed. Johan Kappelhof zorgde na alle gekkigheid voor een serieuze toon: “Ik wil deze beker opdragen aan mijn vader die is overleden. Dankzij jullie, de geweldige spelersgroep en stad heb ik me er doorheen geslagen. Dankjewel!” Vervolgens kwam Lorenzo Burnet samen met zijn driejarige zoontje naar voren. Jarchinio Antonia begon alvast met een voorproefje van later zou volgen ‘Ik ben toch een boer’.
Bedankt!
Simon Tibbling gooide het clublied ‘Laat ons weer eens juichen’ erin en daarna werd de ‘2.0 op de schaal van Rusnak’ gehaald voor de twee goals van de matchwinner van afgelopen zondag. Tot slot was er een groot applaus voor Essent Speler van het Jaar Tjaronn Chery. Daarna bleek er naast Wildeman en Janssen nog een derde presentator te zijn. Want in zijn speech bedankte Jarchinio Antonia achtereenvolgens de Beloften, de verhuurde en tussentijds vertrokken spelers, de begeleidingsstaf, de supporters, de familie en vrienden van de selectie, de trainers totdat Maikel Kieftenbeld hem onderbrak: “Als deze man net zo kon voetballen als hij kon lullen, hadden we Champions League gespeeld!”

Gerelateerd nieuws.

9 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

1 maand geleden

Strijd op het Shuffleboard