B-junioren in kwartfinales Jeugdcup.

Dinsdag 11 februari 2014 om 21:21

Van de negen jeugdteams zijn er nog drie actief in de diverse bekertoernooien. FC Groningen B1 bereikte de kwartfinales terwijl de onder-14 ploeg werd uitgeschakeld. De onderbouwteams kenden een goed competitieweekeinde want zowel FC Groningen D1 als de beide teams van SC Cambuur wonnen hun puntenwedstrijden.

Teams Locatie Groningen
FC GRONINGEN B1 4-3 VVV/HELMOND SPORT B1
1-0 Rutger Etten (2.), 2-0 Stan Haanstra (7.), 2-1 (29.), 2-2 (40.), 2-3 (42.), 3-3 Yannick Kuijpers (49.), 4-3 Juninho Bacuna (68.)

opstelling FCG B1 Erwin Heidekamp, Niels Ridderstap, Robin Hoekstra, Mohammed Abdoel Karim, Dennis van Duinen, Gerald Postma, Tyson dos Santos (62.Ozan Kokcu), Yannick Kuijpers (62.Dave Bosgraaf), Juninho Bacuna, Rutger Etten, Stan Haanstra.
Op het veld van vv Actief in Eelde heeft FC Groningen B1 zich bij de laatste acht teams in het bekertoernooi geschaard. De thuisploeg begon ijzersterk aan de wedstrijd en stond al na zeven minuten op een 2-0 voorsprong tegen de koploper uit de Eerste Divisie. Eerst schoot Rutger Etten raak, even later trof Juninho Bacuna de paal waarna de aanval doorliep en uiteindelijk een penalty aan de FC werd toegekend. Die werd door Stan Haanstra benut.
Vervolgens trad een mindere fase aan en daar had trainer Peter Moltmaker wel een verklaring voor. “In de eerste vijftien minuten hadden zij niets te vertellen en hadden we zelfs kansen op meer doelpunten. Maar daarna deden we een stapje minder en waren we minder alert als het gaat om samen verdedigen en pressen. We lieten hun in de wedstrijd komen hoewel zij ook zeker kunnen voetballen.” Doelman Erwin Heidekamp stopte eerst nog een strafschop maar kon daarna niet voorkomen dat VVV/Helmond Sport nog voor rust terugkwam tot 2-2.
Meteen aan het begin van de tweede helft kwam de tegenstander op voorsprong. FC Groningen nam het heft weer in handen en na een aanval over meerdere schijven tekende Yannick Kuijpers voor de 3-3. Kuijpers bediende daarna Juninho Bacuna die de winnende treffer scoorde. Moltmaker: “Na die 2-3 richtten de individuen zich op en speelden we bij vlagen echt aardig voetbal. Dan verzuim je het duel echter vroegtijdig te beslissen. Ik vond dit een typische B-junioren wedstrijd waarin wij grillig speelden. Maar ook alle credits aan de tegenstander die bij vlagen goed voetbal liet zien.”
ACHILLES 1894 C1 3-2 FC GRONINGEN C2
0-1 Lion Kalentjev (5.), 1-1 (7.), 1-2 Jearl Margaritha (62.), 2-2 (70.), 3-2 (70.)
opstelling FCG C2 Olav Faber, Steyn Strijker, Ken Raghoebar, Mark Versteegen (36.Rick Boyer), Tapmahoe Sopacua, Mees Gootjes, Mark Jagt (18.Ashraf Hezam), Mark te Velde (42.Jearl Margaritha), Lion Kalentjev, Orkun Kokcu, Boy Spijkerman.
De onder-14 ploeg is uitgeschakeld in het bekertoernooi na een dramatische ontknoping in Assen. Lang leek FC Groningen C2 op weg naar de volgende ronde maar twee late treffers gooiden roet in het eten. Al na vijf minuten namen de gasten de leiding. Orkun Kokcu speelde diep op Lion Kalentjev die de 0-1 liet aantekenen. Toch werd het vrij snel weer gelijk. Trainer Gerard Wiekens: “Door de omstandigheden en het spel van Achilles werd het best lastig. Zij speelden de lange bal en hadden veel snelheid en kracht.”
Doelman Olav Faber twijfelde waardoor de ploeg uit Assen op 1-1 kwam. Daarna waren de betere kansen ook voor de thuisploeg. Het einde van de eerste helft was wel in het voordeel van groenwit. “En zo begonnen we na rust ook. Aanvankelijk kwam Achilles er niet meer uit maar halverwege kwamen ze toch wat meer in hun spel. Zij kregen ook enkele goede kansen,” lichtte Wiekens toe. Toch was het FC Groningen dat scoorde. Jearl Margaritha schoot raak na voorbereidend werk van Steyn Strijker.
In de slotminuut viel na een lange bal de gelijkmaker. De arbiter liet lang doorspelen en daarvan profiteerde Achilles 1894. Een vrije trap bleef hangen in de zestien en de winnende treffer was daarna een feit. Wiekens: “Na de 1-2 hadden we het af moeten maken. Zij gingen een op een spelen waardoor we in de aanval telkens een man meer over hadden. Maar we lieten het na de wedstrijd op slot te gooien doordat we telkens de verkeerde keuzes maakten. Wat dat betreft is deze nederlaag een goed leermoment.”
GVAV RAPIDITAS D1 0-7 FC GRONINGEN D1
0-1 Jarno Deuring (10.), 0-2 Mark Ploeger (28.), 0-3 Jarno Deuring (29.), 0-4 Remco Balk (49.), 0-5 Remco Balk (51.), 0-6 Mark Ploeger (54.), 0-7 Tariq Lancelot (59.)
opstelling FCG D1 Nick van Leeuwen, Harold Kwant, Pim Betzema, Leonel Miguel, Leon Santema, Joris Reiziger, Gerwin Heidema, Quinten Anakotta, Jarno Deuring, Jonathan Edens, Mark Ploeger. Wissels: Giovanni Zwikstra, Joshua Sion, Tariq Lancelot, Daan Reiziger, Remco Balk.
De tweedejaars D-pupillen behaalden voor het eerst sinds eind november weer een overwinning in competitieverband. Op Kardinge werd GVAV Rapiditas D1 op een zevenklapper getrakteerd. Vanaf het begin zorgde de FC voor de meeste dreiging. Pogingen van Gerwin Heidema en Mark Ploeger belandden echter over het doel. Na tien minuten leverde Harold Kwant een prima voorzet af waaruit Jarno Deuring raak wist te koppen. Vijf minuten voor rust was de thuisploeg dichtbij een treffer. Uit een vrije trap werd in kansrijke positie over gekopt.
In de slotminuten van de eerste helft besliste de ploeg van trainer Arjen Jorrritsma het duel. Een vrije trap van Mark Ploeger werd van een meter of twintig prachtig in de kruising geschoten. Een minuut later was Jarno Deuring attent op een vrije bal van Quinten Anakotta: 0-3. Na de hervatting hadden de Groningers aanvankelijk moeite om het net te vinden. Tariq Lancelot besloot over terwijl een voorzet van Joshua Sion door iedereen gemist werd. Een inzet van Giovanni Zwikstra werd door de doelman net tot hoekschop verwerkt.
In de 49ste minuut scoorde Remco Balk beheerst de vierde treffer en dat bleek het startsein van een doelpuntrijke eindfase. Balk omspeelde twee minuten later de goalie en maakte daarmee een handvol treffers van de gasten vol. Balk stond ook aan de basis van de 0-6. Zijn pass bereikte Giovanni Zwikstra die niet zelfzuchtig was en aflegde op de vrijstaande Mark Ploeger. In de slotminuut bepaalde Tariq Lancelot de eindstand op 7-0 voor FC Groningen D1.
Toernooi in Norden (Duitsland):
FC GRONINGEN B2 2-0 JFV NORDEN
Doelpunten: Dylan Leurink, Sander de Grote

FC GRONINGEN B2 1-4 WERDER BREMEN
Doelpunt: Ebrar Yildirim
De onder-16 ploeg van FC Groningen eindigde als derde en laatste op een toernooi in het Duitse Norden. Dat was verrassend aangezien de Groningers zo goed begonnen. Daarover trainer Rick Mulder: “De eerste wedstrijd hebben we goed en op een hoog niveau gespeeld. Norden had helemaal niets in te brengen.” Doordat Norden de tweede wedstrijd met liefst 4-1 van Werder Bremen had gewonnen, volstond een gelijkspel om toernooiwinnaar te worden. In de wedstrijd tegen Werder Bremen ging het echter helemaal mis.
“Een gelijkspel is voldoende maar de jongens konden er blijkbaar niet mee omgaan. De warming-up vond ik al beneden peil,” aldus Mulder. Het duel gaat uiteindelijk met grote cijfers verloren. “Dan verlies je zo vaak in de competitie, heb je de kans om dit toernooi te winnen en dan laat je dit zo aan je voorbij gaan. Er is te weinig winnaarsmentaliteit in deze groep en de jongens zijn er niet bewust genoeg mee bezig. En dat is jammer want het gevoel van vorige week (toen B2 voor het eerst in competitieverband won, red.) vergooi je,” oordeelde een teleurgestelde trainer.
NAC BREDA C2 1-2 SC CAMBUUR C2
1-0 (15.), 1-1 Werner Bouma (24.), 1-2 Gabriel Fernando (49.)

opstelling SCC C2 Jesse Molenaar, Koen Blom (55.Jens de Jager), Luc Tjalma, Gabriel Fernando, Matthijs Verheul, Max de Jong, Hidde Drost (55.Tom Doldersum), Werner Bouma, Nick Kleen, Max Huiskamp, Ate Ruisch (45.Wilko van der Kooi).
De verre uitwedstrijden zijn de onder-14 ploeg van SC Cambuur goed gezind. Na winst in Sittard en een gelijkspel in Kerkrade werden nu drie punten overgehouden aan de wedstrijd in Breda. Trainer Rodney van der Hoek noemde de omstandigheden vooraf niet ideaal: “Het stormde op het veld en we hadden te maken met een geschorste en een zieke speler. Daarnaast viel Wilko van der Kooi tijdens de warming-up geblesseerd uit. We we lieten ons niet afleiden.”
De gasten kwamen prima voor de dag maar verzuimden vroegtijdig op voorsprong te komen. Hidde Drost kwam alleen voor de doelman maar miste. Werner Bouma schoot vervolgens in kansrijke positie voorlangs. Ook werd er nog een treffer van Luc Tjalma wegens buitenspel afgekeurd. Uit hun eerste kans kwam NAC Breda wel op voorsprong en dus moest Cambuur in de achtervolging. “Ook met deze tegenslag zijn we goed omgegaan. We bleven over de grond voetballen en goed positiespel spelen,” vond Van der Hoek.
In de 24ste minuut werd het gelijk. Werner Bouma scoorde nadat hij via een steekbal van Max de Jong prima bediend werd. Na rust kwamen de gasten op 1-2. Gabriel Fernando kopte een hoekschop van Matthijs Verheul binnen. Van der Hoek: “We hadden het duel daarna met een derde goal moeten uitspelen. Doordat dat niet gebeurde werd het toch nog spannend in de laatste tien minuten. Ik vind dat we een goede wedstrijd hebben gespeeld en dik verdiend hebben gewonnen.”
SC GENEMUIDEN D1 1-3 SC CAMBUUR D1
0-1 Youri Sletering (15.), 0-2 Kevin de Vries (34.), 1-2 (53.), 1-3 Mark van der Meer (54.)
opstelling SCC D1 Marco Kreeft, Sil Bos, Milan de Koe, Chiel Kuiper, Robert Polee, Kevin de Vries, Rik de Boer, Job Zwager, Kian Visser, Mark van der Meer, Youri Sletering. Wissels: Levi de Ron, Martijn Ferwerda, Jhondly van der Meer, Pieter Abe de Jong, Quinten Lamsma, Feike Zijlstra.
De D-pupillen van SC Cambuur hebben ook hun derde wedstrijd na de winterstop gewonnen. “Vooraf heb ik de jongens gevraagd wat de voor- en nadelen van de harde wind is en van daaruit zijn ze ermee aan de slag gegaan. En ik moet zeggen dat ze goed met de omstandigheden zijn omgegaan,” zei trainer Elwin van Keulen. Halverwege de eerste helft kwamen de gasten aan de leiding. Youri Sletering scoorde op een vrije bal van Kian Visser.
Van Keulen: “Na die treffer kregen we enkele goede kansen maar we waren niet compleet overtuigend in de eindpass en de afronding.” Cambuur begon furieus aan de tweede helft. Kevin de Vries verdubbelde op aangeven van Mark van der Meer de voorsprong. Feike Zijlstra poeierde daarna een bal op de lat terwijl Pieter Abe de Jong en Feike Zijlstra een prima mogelijkheid niet goed uitspeelden. Uit de tegenaanval was het Genemuiden dat wel scoorde.
Echter, binnen een minuut werd het verschil weer op twee doelpunten gebracht. Mark van der Meer scoorde op een steekpass en bracht daarmee de eindstand op 1-3. “Ik heb een goed Cambuur gezien in een wedstrijd waarin we vrijwel voortdurend balbezit hadden. Dat we dit duel zo domineerden is knap en de jongens hebben goed omgeschakeld na de wedstrijd van vorige week toen we niet goed speelden. In elk geval ben ik content met de stappen die de jongens die dit seizoen hebben gemaakt,” besloot Elwin van Keulen.