Arts: ‘Beeld competitie komt overeen met onze verwachting’

16 december 2016

Trainer Alfons Arts staat met zijn ploeg op de zevende plek op de helft van de rit. Zes zeges, vijf gelijke spelen en zes nederlagen heeft FC Groningen onder-23 in de eerste zeventien wedstrijden gescoord.

Arts staat zaterdagmiddag met zijn ploeg tegenover Scheveningen, de nummer vier van de ranglijst die acht punten meer heeft dan de 23 van FC Groningen onder-23. “We hebben nu alle tegenstanders een keer gehad. Het algemene beeld van de competitie komt overeen met onze verwachting vooraf. Het is een zware competitie, met goede weerstand.”

Zijn eigen ploeg kan voetballend heel goed mee, maar wordt op andere vlakken nog wel eens afgetroefd. “We zijn soms nog te flegmatiek. We hebben de kwaliteiten om de tegenstanders te verslaan, maar vergeten het soms nog wel eens af te straffen. Buiten het fysieke verschil dat we hebben te overbruggen, moeten we daarin ook nog stappen maken.”

Beschikbaarheid
De laatste weken heeft FC Groningen onder-23 in dezelfde formatie gespeeld als het eerste elftal. “De keuze daarvoor is best logisch. Uiteindelijk leiden we op voor die ploeg. We zijn het seizoen wat behoudender begonnen en hadden op een gegeven moment te maken met de beschikbaarheid van spelers. Onze buitenspelers David Brown en Michael Breij raakten geblesseerd.”

De ploeg van Arts is in staat om in diverse formaties te spelen. “Hoewel de verschillen vaak meer in de nuances liggen. We passen ons nooit aan de tegenstander aan, maar gaan vooral uit de mogelijkheden om zelf winst te behalen. Bij onze ploeg zijn jongens over het algemeen nog vooral met hun eigen positie bezig. Als ze het betaald voetbal willen bereiken, zullen ze ook meer oog moeten hebben voor tactische aspecten binnen de wedstrijd. Die zelf herkennen en daarnaar handelen.”

Scheveningen
De eerste tegenstander van de tweede competitiehelft en de laatste van het jaar 2016 is SVV Scheveningen, de ploeg waarvan Groningen met 2-1 verloor in de openingsronde. “Een hele volwassen ploeg met veel Eredivisie-ervaring,” aldus Arts. “Het is een fysiek team en we zullen weer klaar moeten zijn om de strijd aan te gaan. Zorgen voor veel beweging en het veld groot houden. Bovendien zullen we negentig minuten vol moeten gaan. Daar kunnen we het verschil maken. De laatste weken hebben we vaak de complimenten gekregen. Zaterdag wordt het weer tijd voor een resultaat.”

Laatste nieuws