A1 wint bij Twente; C1 wint opleidingsduel.

Dinsdag 29 maart 2011 om 19:37

In de Nike Eredivisie wonnen de A-junioren in Hengelo van VA FC Twente. B1 en C3 gingen daarentegen allebei hard onderuit tegen Feyenoord. In het bekertoernooi maakte C1 een zevenklapper tegen de opleidingsgenoten van FCG/Cambuur C2.

Het beperkte programma van vandaag kent hoogte- en dieptepunten. Het prachtige voorjaarsweer brengt in elk geval veel mensen op de been die met name op Corpus den Hoorn veel doelpunten zien. Ze vallen niet altijd aan de goede kant maar toch…
Een interessant duel staat in het bekertoernooi op het programma. FCG C1 komt namelijk in actie tegen de C2 uit dezelfde jeugdopleiding. Eigenlijk dus gewoon een treffen tussen het groen-wit van FC Groningen en het geel-blauw van SC Cambuur. Beide ploegen spelen dit seizoen in de Eerste Divisie waarbij de “Friezen” veelal lange uitbeurten maken. Onverdienstelijk doen ze het echter niet. In het duel van vandaag blijkt al snel dat de ploeg van scheidend trainer Grafton Holband een maat te groot is. De gasten moeten lijdzaam toezien hoe de thuisploeg voor rust naar een 3-0 voorsprong uit loopt. Tweemaal is Youri Schuur trefzeker terwijl Richairo Zivkovic de andere goal voor zijn rekening neemt. Daarnaast mist de FC nog een hoeveelheid aan kansen. Aangemerkt dient echter te worden dat Kevin Wilpstra prima staat te keepen. Hij zal volgend seizoen het doel verdedigen voor FCG. Vrij snel na rust maakt Kasper Oldenburger dan ook eindelijk zijn treffer maar vervolgens treedt de verslapping in. Cambuur toont wat meer lef en komt middels twee doelpunten van David Voigt zelfs nog terug tot 4-2. Al snel zet FCG orde op zaken. Willem Gootjes brengt het verschil weer op drie waarna Richairo Zivkovic en Kasper Oldenburger de zevenklapper vol maken.
Vervolgens maken de mannen van trainer Peter Moltmaker zich op voor de zware wedstrijd tegen Feyenoord/Excelsior B1. De Rotterdammers hebben veel internationals in de ploeg en maken met Ajax en PSV uit wie de kampioen van de eredivisie wordt. FCG heeft heel andere zorgen. Het is moeilijk van ze te winnen maar telkens een punt schiet ook niet echt op. De strijd tegen degradatie is begonnen met als doel om twee clubs, dat moeten dan FC Utrecht en FC Volendam zijn, onder zich te houden. Voor rust laat de ploeg behoorlijk voetbal zien en is het niet eens minder dan de tegenstander. Sterker, de thuisploeg creëert de beste kansen maar heeft de pech dat Hans Hateboer zowel de paal als de lat raakt. Na rust is echter alles anders. De tweede veertig minuten zijn goed en wel begonnen als het scorebord een 0-1 stand aangeeft. Dat tikkie komt de ploeg nauwelijks te boven. Tien minuten later is de achterstand verdubbeld en is de wedstrijd gelopen koers. FCG dwingt weinig meer af hoewel Glenn Bijl nog eenmaal dichtbij is. In de slotfase loopt Feyenoord uit naar een geflatteerde 0-4 zege. Als later blijkt dat ook FC Utrecht heeft gewonnen is de mineur in het B1-kamp nog iets meer toegenomen. FCG staat nu voorlaatste en met nog drie wedstrijden te spelen is het nu echt alle hens aan dek.
Voor het vlaggenschip van de Regionale Voetbalopleiding is het er na vandaag allemaal wel rooskleuriger op geworden. De ploeg houdt het in Hengelo lang spannend maar slaat in de allerlaatste seconden alsnog toe. In de eerste drie kwartier gebeurt nagenoeg niets. Het spel speelt zich af op het middenveld waardoor de aanvallers niet of nauwelijks in stelling worden gebracht. Na de thee domineert de ploeg van trainer Paul Raveneau en laat het enkele goede kansen onbenut. Zo ziet Mark Diemers zijn schot naast gaan en weet ook Paulo Francisco geen doel te treffen. Jesse Renken heeft tot tweemaal toe de gelegenheid om de gasten op voorsprong te schieten. In blessuretijd gebeurt het echter alsnog. Arjan Akkerman kopt de bal door, brengt Sicco Bouwer in stelling en de aanvaller schiet binnen. De tweede opeenvolgende zege is daar en de A-junioren lopen in de degradatiestrijd uit op de Gelderse concurrentie.
De eerstejaars C-junioren zijn in de voorjaarscompetitie nog altijd zegeloos en weten in Rotterdam het tij niet te keren. Al na zeven minuten komt Feyenoord/Excelsior op voorsprong en vervolgens is er geen houden aan. Achttien minuten later is het al 4-0 en met die ruststand mag de ploeg van trainer Erik Muntendam eigenlijk nog blij zijn. Komt groen-wit in de eerste helft nagenoeg niet in het spel voor, na rust gaat het iets beter. De vijfde treffer valt dan wel wel snel, daarna weet FCG voor wat meer dreiging te zorgen. Kansen levert dit echter niet op en de zege voor de thuisploeg is dikverdiend.