Gezond Scoren

LOGO GEZOND SCOREN_RGB

Overgewicht is één van de grootste gezondheidsproblemen bij volwassenen en kinderen. Deze zorgelijke ontwikkeling is ook te zien in het verzorgingsgebied van FC Groningen. Uit onderzoek van de GGD Groningen blijkt dat twee op de tien kinderen kampen met overgewicht. Veel te veel in de ogen van club en de stichting. Met het project Gezond Scoren, dat draait op vele basisscholen in het noorden, geeft Stichting FC Groningen in de Maatschappij het goede voorbeeld.
 
Met het project Gezond Scoren wil Stichting FC Groningen in de Maatschappij, samen met haar partners, bijdragen aan gezondheid en educatie in het verzorgingsgebied van FC Groningen. Gezond Scoren speelt in op een zestal thema’s die betrekking hebben op een gezonde leefstijl, waarbij spelers van FC Groningen fungeren als rolmodel. Het doel is kinderen en hun ouders bewust te maken en aan te zetten tot een gezonde leefstijl.

PHOTO-2020-11-23-15-34-37

Het project Gezond Scoren duurt zes weken en richt zich op basisschoolleerlingen uit groep 5 tot en met groep 8. Iedere week wordt er een gezondheidsthema behandeld. FC Groningen verzorgt een passende video-opname over dit thema en werkboeken met uitdagende opdrachten. Selectiespelers van de FC spelen een hoofdrol in de video’s en geven het goede voorbeeld.
 
De kinderen ondernemen verschillende activiteiten op school en in de wijk. Het project wordt afgesloten met een gezondheidsquiz, waarbij scholen kans maken om fantastische prijzen te winnen en daarmee een gezonde leefstijl te bevorderen op de basisschool.
 
FC Groningen heeft in het najaar van 2019 ruim 3.300 leerlingen in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar van liefst 68 basisscholen geactiveerd om gezonder te leven. Een significante stijging ten opzichte van de eerdere jaren. De club streeft ernaar het project de komende jaren verder te vergroten en nog meer bassischolen te bedienen.

​Project algemeen

Doelgroep
De doelgroep van het project zijn kinderen van acht t/m twaalf jaar (groep vijf t/m acht) op basisscholen in het verzorgingsgebied van FC Groningen. Waar mogelijk wordt getracht de sociale omgeving (met name de ouders) te betrekken bij het project.

Doel
Het doel van het project is om kinderen (8-12 jaar) en hun ouders bewust te maken en daadwerkelijk aan te zetten tot een gezonde leefstijl. Door gebruik te maken van sportidolen en de inspirerende sportomgeving van FC Groningen krijgen deelnemers een extra stimulans om hun best te doen.

Data
Het project start in het najaar en duurt circa zeven weken. Het project wordt afgesloten met de gezondheidsquiz in Euroborg.

Gezondheidsthema’s
De gezondheidsthema’s van aankomend schooljaar: 
o Ontbijten 
o Groente en Fruit
o Bewegen
o Geluk 
o Water drinken
o Slapen

Video's

FC Groningen neemt voor ieder gezondheidsthema een video op waarin een speler van FC Groningen de hoofdrol speelt. Deze speler fungeert als rolmodel voor de kinderen. Tevens komt er een gezondheidsdeskundige aan het woord. De video’s worden aan het begin van de week, het liefst op maandagochtend, vertoond aan de kinderen in de klas. De video’s duren gemiddeld 2 minuten. Door de video’s aan het begin te tonen wordt er een leuke en leerzame start gemaakt van het gezondheidsthema van die week.

Ga hier naar de video's van 2018.

Een kort filmpje van de Gezondheidsquiz Gezond Scoren 2018 ziet u hieronder.