‘FC Groningen heeft me vriendschappen gebracht’

14 november 2019

Roxan Velleman (24) groeide op in Winsum en ging af en toe met haar vader mee naar wat begon als Euroborg. Voetbal kijken was leuk en FC Groningen werd haar club. Sinds afgelopen seizoen is de Trots van het Noorden echter een ware passie geworden. Ze ontmoette in het Hitachi Capital Mobility Stadion zelfs de persoon, die ze tegenwoordig als haar beste vriendin beschouwt. “FC Groningen is voor mij zoveel meer dan 90 minuten voetbal,” aldus deze fanatieke supporter.

Supporters Roxan en Fabienne1

Roxan Velleman en Fabiënne Meijer volgen medio januari 2019 elkaar al enige tijd op het social media-platform Instagram. De meiden liken geregeld elkaars foto’s en zetten er af en toe een comment onder. Ze hebben elkaar echter nog nooit ontmoet, maar wanneer Fabiënne een ticket voor FC Groningen – Heracles Almelo over heeft en in haar story vraagt wie mee wil naar de wedstrijd, reageert Roxan.
 
FC-virus
“We hebben elkaar bij het stadion voor het eerst ontmoet en Fabiënne is nu mijn beste vriendin. Dat heeft FC Groningen mij opgeleverd,” lacht Velleman. “Het klikte zo goed met Fabiënne dat we elkaar steeds vaker zagen en elke keer hield ze maar niet op over FC Groningen. Zij heeft me absoluut met het FC-virus aangestoken en sindsdien praat ik veel en gepassioneerd over de club.”
 
Roxan transfereert binnen no-time van iemand die voetbal leuk vindt, tot een fanatieke supporter die naast de wedstrijden in het Hitachi Capital Mobility Stadion dit seizoen al in vele uitvakken heeft gestaan en haar club achterna reist. “Dat is sinds AZ-uit van dit jaar begonnen en komt ook door Fabiënne. Ik vind away-days ongelooflijk leuk. Net als bij de thuiswedstrijden zoek ik in de stadions naar gezelligheid, verbondenheid en het samen beleven van de wedstrijd. Een voetbalwedstrijd in het stadion, is voor mij echt een vriendinnen-uitje.”
 
Vrouwelijke vrouwen
Vrouwen zijn in de Eredivisie-stadions nog altijd zwaar in de minderheid ten opzichte van de mannen, maar als het aan Velleman ligt, komen er steeds meer vrouwelijke supporters bij in het Hitachi Capital Mobility Stadion. “Sommige mensen vinden voetbal nog altijd een mannensport, maar dat is echt onzin.”
 
“Wanneer zoiets wordt gezegd, reageer ik ook altijd heel fel. Het is tegenwoordig echt niet meer vreemd om als vrouw naar het voetbal te gaan. Toch zijn er wel mensen die dit niet achter mij zoeken. Er bestaat nog steeds een beeld dat vrouwen die van voetbal houden, niet de meest vrouwelijke vrouwen zijn. Wederom absoluut onzin, maar dat beeld vind ik jammer. Daarom laat ik op social media zoveel mogelijk het tegenovergestelde zien en gelukkig ben ik zeker niet de enige.”

Supporter Roxan Velleman1

Buitenspeluitleg
Wie de social media accounts van Velleman bekijkt, valt direct op dat ze venijnig inspeelt op de vooroordelen. In haar Twitterbiografie staat de tekst: ‘FC Groningen supporter, maar snap niet wat buitenspel is.’ “Dat is natuurlijk een grap, maar elke keer als ik iemand vraag om mij buitenspel uit te leggen, komt er een zeer onsamenhangend en ongelooflijk ingewikkeld verhaal. Dat is hilarisch om aan te horen.”
 
Haar ouders vinden het leuk dat Roxan via FC Groningen een ware passie heeft gevonden. De twintiger beaamt wel dat haar moeder liever ziet dat ze op de Koeman Tribune gaat zitten, dan bijvoorbeeld op de fanatieke Tonny van Leeuwen Tribune. “Dat komt denk ik door het verre verleden en ook hoe voetbalsupporters in de media worden neergezet. Het idee dat wij criminelen zijn, of aso-volk is ontzettend jammer. Dat is namelijk helemaal niet waar. Ik heb me werkelijk nog nóóit onveilig of onprettig gevoeld in het stadion. Het bezoeken van het stadion van FC Groningen is op welke tribune dan ook absoluut veilig en heel sfeervol.”

Supporters Roxan en Fabienne

Verbondenheid 
Velleman merkt op haar werk dat er veel meer collega’s de passie voor FC Groningen delen. De FC is hét gespreksonderwerp bij de koffiemachine en in de gangen wordt tegenwoordig een VAR-beweging gemaakt wanneer men elkaar begroet. “Negen van de tien gesprekken gaan over voetbal en FC Groningen. Voetbal heeft me naast de vriendschap met Fabiënne heel veel andere vriendschappen gebracht. De verbondenheid, gezelligheid en het gevoel van samen zijn, is fantastisch. Het is veel meer dan alleen de voetbalwedstrijd en ik probeer tegenwoordig ook andere bekenden over te halen een keer naar het stadion te gaan. Ook al moet ik ze meeslepen, ik vind dat je het gewoon een keer moet hebben ervaren, de gezellige sfeer die er heerst.”
 
Het FC-gevoel is sinds vorig seizoen bij Roxan aangewakkerd en zit haar tegenwoordig in het bloed. Ze weet dat gevoel treffend te omschrijven. “Iedereen is in het stadion even gelijk, het maakt niet uit wie je bent of wat je doet, samen heb je die ene gezamenlijke passie en dat is FC Groningen. Het is heel gezellig en we hebben als supporters een ongelooflijk sterke onderlinge band.”

Wil jij net als Roxan het FC-gevoel in het Hitachi Capital Mobility Stadion ervaren? Klik dan op onderstaande banner en koop je kaarten voor één van een aankomende wedstrijden van de Trots van het Noorden. De echte beleving vind je immers in het stadion. 

Nieuwsbrief-button-oranje-bestel-nu-kaarten