Koppen in het jeugdvoetbal

11 april 2017 / vandaag

Vier bewegingswetenschappers van de Rijksuniversiteit in Groningen gaan in samenwerking met de UEFA en FC Groningen een onderzoek starten naar de frequentie en de gevolgen van het koppen in het jeugdvoetbal. Naar aanleiding van de maatschappelijke bijeenkomst die georganiseerd werd vanuit de KNVB en FC Groningen op 20 maart 2017 hebben amateurverenigingen, aangesloten bij het Amateurconvenant, de kans gekregen om jeugdteams aan te melden die deel kunnen nemen aan dit onderzoek. 

Belang en doel van het onderzoek
De UEFA wil graag in kaart brengen hoeveel er wordt gekopt in jeugdvoetbal. De uitkomsten van dit onderzoek zullen hier meer inzicht in bieden. Daarnaast kunnen de uitkomsten ook aanleiding zijn voor een vervolgonderzoek naar de eventuele effecten van koppen op de hersenen van jeugdvoetballers. Het onderzoek wordt uitgevoerd in 8 Europese landen en de uitkomsten worden met elkaar vergeleken.
 
Hoe ziet het onderzoek eruit?
Om inzicht te krijgen in de hoeveelheid koppen zullen er competitiewedstrijden van verschillende jeugdteams worden gefilmd. Daarnaast wordt er per team ook één of meerdere trainingen gefilmd. Deze videobeelden zullen vervolgens worden geanalyseerd om te bepalen hoeveel er wordt gekopt per leeftijdscategorieën. Het onderzoek zal plaatsvinden in de teams onder 11, onder 13 en onder 17.
 
Meerwaarde voor de clubs
De verzamelde gegevens zullen door de UEFA worden gebruikt om in kaart te brengen hoeveel er wordt gekopt in jeugdvoetbal. Daarnaast zullen de resultaten tussen de verschillende Europese landen worden vergeleken. Aangezien er een aantal wedstrijden en een training wordt gefilmd kan dit beeldmateriaal ook worden vrijgegeven aan de trainer(-s) van het betreffende jeugdteam.

flyer koppen in het jeugdvoetbal
Gasterra

Praat mee

Laatste nieuws