Zeldzaam verval leidt tot eerste thuisnederlaag.

Zondag 08 februari 2015 om 18:49

FC Groningen heeft zondagavond in Euroborg met 4-2 verloren van AZ. Vlak voor rust stond de FC nog met 2-0 voor door een eigen doelpunt van Steven Berghuis en een treffer van Michael de Leeuw. In de extra tijd van de eerste helft scoorde AZ 2-1 en in de tweede helft vervolgens nog driemaal. Door de nederlaag is FC Groningen nu de nummer 10 van de ranglijst.

Bij FC Groningen was de basisopstelling van het elftal dat donderdag in Heracles met 2-2 gelijkspeelde op twee plekken gewijzigd. Jarchinio Antonia was geblesseerd aan de enkel en werd vervangen door Mimoun Mahi. In de defensie verving Hans Hateboer Yoëll van Nieff en begon Johan Kappelhof daardoor als linksback. Bij AZ moest trainer John van den Brom de geblesseerde Aron Jóhannsson vervangen door Robert Mühren.
De Trots van het Noorden begon voortvarend aan de wedstrijd. In de achtste minuut van de wedstrijd kreeg de FC een vrije trap voor een overtreding van Simon Poulsen. De bal werd genomen door Tjaronn Chery die via het hoofd van Steven Berghuis de 1-0 liet aantekenen. Bij die stand was het Guus Hupperts die de voornaamste kans op een gelijkmaker kreeg. De defensie van de FC wist met vereende krachten nog een tegengoal te voorkomen.
In de 37ste minuut kreeg FC Groningen een aantal schotkansen binnen kort tijdsbestek. Maikel Kieftenbeld was de laatste FC’er die de bal op de pantoffel nam, nota bene zijn linker. Doelman Esteban had dermate veel moeite met deze poeier van de aanvoerder dat Michael de Leeuw de rebound tot 2-0 kon promoveren. Helaas bleek het ook meteen het laatste schot ‘binnen de palen’ voor Groningen. In de tweede minuut van de extra tijd kreeg het bovendien een vervelende tegengoal om de oren. Een voorzet van Nemanja Gudelj van links werd bij de tweede paal binnengegleden door de maker van de 1-0, Steven Berghuis: 2-1.
In de tweede helft kwam AZ getergd uit de kleedkamer en ontsnapte Groningen in eerste instantie nog aan een gelijkmaker van de voet van Robert Mühren. Sergio Padt hield zijn ploeg in deze fase op voorsprong. Na een klein uur spelen was het wel diezelfde Mühren die zijn teamgenoot Jeffrey Gouweleeuw assisteerde bij het maken van de 2-2.
Vijf minuten later greep trainer Erwin van de Looi voor het eerst  in en kwam Danny Hoesen in de ploeg voor Albert Rusnak. Waar Groningen afgelopen donderdag nog scoorde vlak na de invalbeurt van Hoesen, was het deze keer binnen twee minuten raak bij de tegenstander. Opnieuw was Mühren de aangever en deze keer was het Markus Henriksen die de trekker overhaalde voor 2-3.
Een kleine tien minuten later besloot de technische staf van FC Groningen extra risico te nemen om de gelijkmaker te forceren. Verdediger Hans Hateboer werd vervangen door Juninho Bacuna zodat er een defensie van drie man achterin overbleef. Aanvallend wist FC Groningen echter niet veel meer te brengen en de Alkmaarders profiteerden wel van de ruimte. Acht minuten voor tijd maakte Henriksen op aangeven van Steven Berghuis zijn tweede van de wedstrijd: 2-4.
Zo kwam er na elf maanden een einde aan een reeks van wedstrijden zonder competitienederlagen in Euroborg. Bovendien zakte de FC door de nederlaag uit het linkerrijtje. Na 22 speelronden staat Groningen op de tiende plek van de ranglijst met vijf punten achterstand op FC Twente, dat zevende staat. Komende zaterdag volgt voor FC Groningen de uitwedstrijd tegen Excelsior, de huidige nummer twaalf van de ranglijst. Maikel Kieftenbeld is in die wedstrijd niet inzetbaar. Hij kreeg zijn vijfde gele kaart van het seizoen en moet één wedstrijd ‘brommen’.

Padt; Hateboer (75’ Bacuna), Botteghin, Van der Laan, Kappelhof; Chery, Tibbling, Kieftenbeld, Rusnak (64’ Hoesen); Mahi, De Leeuw.
Rest bank: Van der Vlag, Van Nieff, Lindgren, Van der Velden, Payne.
Opstelling AZ
Esteban; Johansson, Gouweleeuw, Hoedt, Poulsen; Henriksen, Dos Santos (90’ Haps), Gudelj; Berghuis, Mühren, Hupperts (46’ Haye).
Rest bank: Rochet, Tankovic, Anderson, Luckassen, Spierings.
Toeschouwers: 18.807
Scores: 8’ Berghuis (eigen doel) 1-0, 37’ De Leeuw (-) 2-0, 45+2’ Berghuis (Gudelj) 2-1; 59’ Gouweleeuw (Mühren) 2-2, 65’ Henriksen (Mühren) 2-3, 82’ Henriksen (Berghuis) 2-4.
Scheidsrechter: Van den Kerkhof
Overige officials: Siebert, Dobre, Lindhout
Gele kaarten: 62’ Kieftenbeld, 80’ Hoedt