Strijd om koppositie onbeslist: 2-2 bij Vitesse.

Zondag 27 oktober 2013 om 18:56

FC Groningen heeft zondagmiddag in Arnhem met 2-2 gelijkgespeeld tegen Vitesse. Een kwartier voor tijd stond de FC nog met 2-0 achter. Richairo Zivkovic en Tjaronn Chery zorgden voor 2-1 en 2-2. Daardoor blijft FC Twente koploper en volgen Vitesse en FC Groningen na elf speelrondes nu op één punt.

Gesprek van het weekend was de blessure van Nick van der Velden. De spits raakte vrijdag op de training geblesseerd aan de lies en verdween daarmee uit de opstelling. Michael de Leeuw, eveneens middenvelder van origine, kwam voor hem als vervanger in de basiself. De startopstelling was verder ongewijzigd ten opzichte van afgelopen weekend.
In de beginfase van de wedstrijd was de eerste kans voor Vitesse-aanvaller Piazon. Hij zag zijn inzet door verdediger Eric Botteghin van de lijn gered. Even later probeerde Filip Kostic het van grote afstand. De Serviër zocht het doel te hoog. Ibarra probeerde vervolgens aan de overzijde en zag zijn inzet door Marco Bizot tot hoekschop verwerkt worden.
In de 24ste minuut schoot Tjaronn Chery een vrije trap in de Arnhemse muur, nadat er een overtreding was begaan op Filip Kostic. Aan de overzijde was Atsu gevaarlijk en verwerkte Bizot een inzet tot hoekschop. Uit die corner kon Mike Havenaar zijn ploeg in de 32ste minuut aan de leiding koppen: 1-0. Omdat Ibarra een volgende kans niet benutte, was 1-0 ook de ruststand en mocht Vitesse zich virtueel koploper van de Eredivisie noemen.
Vitesse had in het eerste gedeelte van de tweede helft legio kansen om de score te verdubbelen. Een redding op een schot van Ibarra werd gevolgd door een afstandsknal op de lat van Vejinovic. Atsu dwong Bizot vervolgens tot een redding en Piazon was eveneens dichtbij de tweede goal. Piazon schoot van afstand op de kruising en zag de bal vervolgens via een grote boog nogmaals op de lat stuiten.
Met Richairo Zivkovic in de ploeg als ververvanger van Krisztian Adorjan bleef Groningen wel dreigend uit de tegenstoot. Na een waarschuwingsschot van Tjaronn Chery stond Michael de Leeuw buitenspel bij de rebound. In de laatste twintig minuten kwam Andraz Kirm de aanval van de gasten versterken en werd Tom Hiariej vervangen. Mike Havenaar kreeg een dot van een kans, maar schoot over voordat Davy Pröpper in de 73ste minuut op aangeven van Piazon 2-0 binnen schoot.
Groningen keek slechts twee minuten tegen een achterstand aan. Op aangeven van Michael de Leeuw maakte invaller Zivkovic in de 75ste minuut de aansluitingstreffer: 2-1. Lorenzo Burnet kwam vervolgens in de ploeg voor Stefano Magnasco – met geel op zak – en nog in dezelfde minuut maakte Groningen de gelijkmaker. Maikel Kieftenbeld veroverde de bal op het middenveld, gaf de bal op De Leeuw die vervolgens weer klaarlegde voor Chery, die de bal binnen schoof: 2-2.
Vitesse wisselde vervolgens Atsu voor Kakuta en daarmee braken tien hete slotminuten aan. In de 83ste minuut had Piazon dé kans op de winnende treffer, maar lepelde hij de bal van dichtbij over het doel van Bizot. Wijnaldum kwam een minuut voor tijd nog goed weg toen hij binnen de zestien meter een wilde sliding maakte. In de laatste minuut kreeg topscorer Zivkovic nog een gele kaart na een sliding op Mori.
Na drie minuten extra tijd kwam er een einde aan een zinderende wedstrijd, waarin Vitesse voldoende kansen kreeg om de koppositie te pakken. De 380 meegereisde FC-fans zullen het wedstrijdpunt als winstpunt opvatten en inmiddels is Groningen drie duels op rij ongeslagen. Komende week speelt de FC tweemaal in Euroborg. Op woensdagavond om 20.00 uur voor de KNVB-beker tegen VV Capelle. Op zondag om 12.30 uur is Roda JC de volgende opponent in de Eredivisie. Voor beide duels is er kaartverkoop zonder restricties.

Bizot; Magnasco (77’ Burnet), Botteghin, Kappelhof, Wijnaldum; Chery, Kieftenbeld, Hiariej (71’ Kirm); Adorjan (54  Zivkovic), De Leeuw, Kostic.
Rest bank: Luciano, Ekong, Hateboer, Lindgren.
Opstelling Vitesse
Velthuizen, Leerdam, Kashia, Mori, Van Aanholt, Pröpper, Atsu (81’ Kakuta), Vejinovic, Ibarra, Havenaar, Piazon.
Rest bank: Meerits, Hutchinson, Van der Struijk, Santos, Chanturia, Qazaishvili.
Toeschouwers: 19.107
Scores: 32’ Havenaar (Piazon) 1-0; 73’ Pröpper (Piazon) 2-0, 75’ Zivkovic (De Leeuw) 2-1, 78’ Chery (De Leeuw) 2-2.
Scheidsrechter: Kuipers
Overige officials: Van Roekel, Zeinstra en Bax
Gele kaart: 58′ Mori (overtreding op Hiariej), 59′ Magnasco (overtreding op Leerdam), 90’ Zivkovic (overtreding op Mori)