Stormloop levert in slotfase punt op in Breda.

Zaterdag 30 november 2013 om 22:07

FC Groningen heeft zaterdagavond in Breda met 2-2 gelijkgespeeld tegen NAC Breda. In Brabant maakte de FC een achterstand van 2-0 goed. Gilliano Wijnaldum was met een doelpunt en een verkregen strafschop een belangrijkste FC’er, net als Michael de Leeuw met een assist en een goal. Groningen is nu zeven duels ongeslagen.

In de eerste helft was het Filip Kostic die al in de tweede helft in kansrijke positie wild naast schoot, terwijl hij wellicht had moeten kiezen de bal breed te leggen op clubtopscorer Richairo Zivkovic. In de tiende minuut was het aan de overkant een voorzet vanaf de linkerkant die wel succesvol werd afgerond. Een voorzet van Jeffrey Sarpong kon voor het doel vrij worden ingeschoten door Danny Verbeek: 1-0.
FC Groningen was dus niet geslaagd in het voornemen het eerste kwartier van de wedstrijd schadevrij door te komen. Na die fase namen de gasten wel meer het heft in handen, maar bleef de afstand tussen de linies vooralsnog te groot om de aanvallers voldoende te kunnen bedienen. Er was nog een schotpoging van Kostic, die vrij eenvoudig kon worden geraapt door oud-FC’er Jelle ten Rouwelaar. Twee andere oud-Groningers kregen doelkansen. Kees Kwakman kopte naast en Sepp De Roover schoot voorlangs.
Stefano Magnasco ging na een klein halfuur op de bon en zal komende week tegen ADO Den Haag door een schorsing ontbreken. Aan het begin van de tweede helft stonden nog 21 basisspelers op het veld. Rydell Poepon was al na een kleine twintig minuten geblesseerd vervangen door Anthony Lurling, bezig aan zijn twintigste profseizoen. De routinier kreeg een eerste en spaarzame kans voor NAC Breda in de openingsfase waarin FC Groningen een stuk beter voor de dag kwam dan voor rust.
Na een kleine twintig minuten kreeg Richairo Zivkovic op aangeven van Andraz Kirm de kans op de gelijkmaker, maar raakte hij de bal verkeerd. David Texeira verving de clubtopscorer na 72 minuten en dat was voor Groningen het begin van het slotoffensief. In de 74ste minuut was het de ongelukkige Magnasco die aan de basis stond van een hoekschop met grote gevolgen. Een voorzet van Buijs werd doorgekopt door Seuntjens en bij de tweede paal door de geheel vrij staande invaller Perica tot 2-0 verheven.
Krisztian Adorjan kwam in de 78ste minuut in het veld voor Tom Hiariej en twee minuten later lag de aansluitingstreffer erin. Een scrimmage voor het doel van NAC werd door Michael de Leeuw benut om de bal klaar te leggen voor David Texeira. De Uruguayaan zag echter hoe Wijnaldum net iets eerder zijn voet tegen de bal kreeg: 2-1. Met kansen voor Kirm (naast), De Leeuw (gekopt en gered door Kwakman) en Texeira (carambolage) toonde Groningen aan toch echt nog in een resultaat te geloven.
De laatste minuten kwam stormram Eric Botteghin de aanval van Groningen versterken en speelde de FC dus zeer opportunistisch. Het leverde opnieuw gevaar op in de zestien van de thuisclub. Waar Kirm in het begin van de tweede helft al een penalty claimde, was het in de eerste minuut van de extra tijd Sepp De Roover die er één veroorzaakte door een overtreding op Wijnaldum. Michael de Leeuw benutte de buitenkans en zo was de stand in evenwicht: 2-2.
Door het gelijkspel is FC Groningen nu zeven competitieduels ongeslagen. Zondag 8 december is ADO Den Haag de volgende tegenstander in Euroborg. Het duel begint om 14.30 uur. De kaartverkoop, zonder restricties, verloopt via de bekende kanalen.

Bizot; Magnasco, Botteghin, Kappelhof, Wijnaldum, Hiariej (78’ Adorjan), Kieftenbeld, De Leeuw, Kirm, Zivkovic (72’ Texeira), Kostic.
Rest bank: Luciano, Burnet, Letschert, Ben Moussa, Lindgren.
Opstelling NAC Breda
Ten Rouwelaar, De Roover, Drost, Kwakman, Van der Weg, Buijs, Hadouir (81’ Gilissen), Seuntjens, Verbeek (65’ Perica), Poepon (19’ Lurling), Sarpong.
Rest bank: Babos, Hooi, Suk, Bodor.
Toeschouwers: 18.100
Scores: 10’ Verbeek (Sarpong) 1-0, 74’ Perica (Seuntjens) 2-1, 80’ Wijnaldum (De Leeuw) 2-1, 92’ De Leeuw (strafschop) 2-2
Scheidsrechter: Braamhaar
Overige officials: Lobbert, Kleinjan en Berben
Gele kaarten: 29’ Magnasco (vasthouden), 91’ De Roover (overtreding op Wijnaldum)