string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Southampton maatje te groot voor Groningen.

Zaterdag 18 juli 2015 om 17:17

In Euroborg heeft FC Groningen zaterdagmiddag met 3-0 klop gekregen van de nummer 7 van de Engelse Premier League, Southampton. Bij rust was de stand 0-1 door een treffer van aanvoerder José Fonte. In de tweede helft scoorden Sadio Mané en Graziano Pellè 0-2 en 0-3. Komende zaterdag speelt Groningen de laatste oefenwedstrijd van de voorbereiding, in Haren tegen Roda JC.

In Euroborg begon Groningen scherp aan de eerste wedstrijd van het seizoen 2015/2016 in eigen stadion. Ruim 12.000 FC-fans en 143 Southampton-supporters waren op de wedstrijd afgekomen en zagen hoe rechtsbuiten Mimoun Mahi de eerste kans van de wedstrijd kreeg. Sadio Mané kreeg de eerste mogelijkheid namens de Engelsen maar kopte tegen de deklat achter Sergio Padt.
Halverwege de eerste helft was het uit een corner wel raak voor de gasten uit Engeland, die komende donderdag ook nog tegen Feyenoord oefenen en in de derde voorronde van de Europa League opnieuw een Nederlandse opponent hebben, namelijk Vitesse. De hoekschop werd genomen door oud-FC-speler Dusan Tadic en binnen gewerkt door captain José Fonte. Na deze treffer schakelde de uitploeg nog een tandje hoger en kwam Groningen er lange tijd niet meer aan te pas. Een kans voor Maya Yoshida was het voornaamste wapenfeit in het restant van de eerste helft.
Meteen na de pauze kreeg Groningen een mogelijkheid op de gelijkmaker. Achtereenvolgens Bryan Linssen en Lorenzo Burnet zagen hun inzetten gekeerd. In de zevende minuut was het Sadio Mané die, opnieuw op aangeven van Tadic, de 0-2 maakte. Twintig minuten later was het invaller Graziano Pellè die de 0-3 aantekende op aangeven van opnieuw Tadic en meteen daarna werd de Serviër gewisseld.
Het was één van de in totaal dertien wisselingen die door coaches Erwin van de Looi en Ronald Koeman werden doorgevoerd en dus stonden na negentig minuten nog maar negen spelers op het veld, die ook aan de aftrap stonden. Eén wisseling aan de zijde van Groningen was helaas gedwongen omdat Rasmus Lindgren een blessure had aan de rechter voet.
In de slotfase kregen beide ploegen nog mogelijkheden. Zo zag invaller Jarchinio Antonia een inzet op aangeven van Juninho Bacuna gekeerd door de Southampton-doelman Paulo Gazzaniga. Aan de overzijde stuitte een bal van het lichaam van Maikel Kieftenbeld tegen de paal en raakte Pellè even later nog de lat. In de 0-3 stand kwam geen wijziging meer. En zo kwam er een einde aan een prima oefenduel voor Groningen. Komende zaterdag om 17.00 uur in Haren de laatste test, tegen promovendus Roda JC. Een week daar weer na is PSV de tegenstander in de Johan Cruijff Schaal.

Opstelling FC Groningen
Padt, Hateboer, Botteghin (46’ Kappelhof), Lindgren (81’ Van der Laan), Burnet (74’ Tamata), Hiariej, Rusnak, Kieftenbeld, Mahi (61’ Antonia), De Leeuw (74’ Hoesen), Linssen (74’ Bacuna).
Rest bank: Van der Vlag, Van Nieff, Payne.
Opstelling Southampton FC
Gazzaniga, Yoshida, Fonte, Long (68’ Rodriguez), Davis (46’ Soares), Mané (68’ Pellè), Tadic (73’ McQueen), Wanyama (81’ Reed), Martina, Juanmi (46’ Clasie), Targett (46’ Ward-Prowse).
Rest bank: Davis, Stekelenburg, Debayo, Stephens, Turnbull, Isgrove, McCarthy.
Toeschouwers: 12.176
Scores: 23’ Fonte (Tadic) 0-1; 52’ Mané (Tadic) 0-2, 72’ Pellè (Tadic) 0-3
Scheidsrechter : Gözübüyük
Overige officials: Boonman en Goossens

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

1 maand geleden

Strijd op het Shuffleboard