string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Groningen vergeet aartsrivaal te vernederen.

Zondag 07 april 2013 om 16:41

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg met 3-1 gewonnen van sc Heerenveen. Bij rust was de stand 2-0 in het voordeel van de thuisploeg. Leandro Bacuna en Michael de Leeuw scoorden namens Groningen, net als een Fries in zijn eigen doel. Door de zege stijgt de FC een plek, naar positie tien van de ranglijst.

FC Groningen begon in Euroborg aan het duel in de 29ste speelronde van de Eredivisie zonder Maikel Kieftenbeld. Zijn plek op het middenvelder werd ingenomen door Leandro Bacuna, terwijl Mitchell Schet startte als rechtsbuiten. Door blessures waren Género Zeefuik, Nick Bakker en Johan Kappelhof er niet bij, net als de zieke Henk Bos. Aan de kant van Heerenveen stond dezelfde basiself aan de aftrap als vorige week in de gewonnen thuiswedstrijd tegen Feyenoord.
Voorsprong
FC Groningen begon werkelijk furieus aan de tweede editie van de noordelijke derby en zette de Friese tegenstander meteen onder druk. In de derde minuut resulteerde dat in een hele vroege openingstreffer. Andraz Kirm zag een lage voorzet ingewerkt door Heerenveen-verdediger Jukka Raitala, die daarmee de 1-0 aantekende. Dat er geen Groninger op het wedstrijdformulier werd genoteerd, mocht de pret niet drukken.
Wie dacht dat Groningen bij een voorsprong in Euroborg achterover zou gaan leunen, kwam bedrogen uit. Groningen bleef vol gaan om de voorsprong te vergroten en kreeg in de persoon van David Texeira de grootste kans op de 2-0. Op dat moment had Marten de Roon het veld al geblesseerd verlaten en was hij vervangen door Lukas Maracek.
Derbysfeer
Na een klein halfuur dreigde het binnen de lijnen wat te ontsporen, toen topscorer Finnbogason van de Friezen de aanstichter was van een opstootje. Michael de Leeuw kreeg daarna de volgende kans namens de thuisclub en in de 29ste minuut kon arbiter Jan Wegereef de gele kaarten niet meer op zak houden, toen Jeffrey Gouweleeuw een overtreding beging. Zes minuten voor de pauze werd een treffer van Michael de Leeuw vervolgens afgekeurd wegens buitenspel en even later ging ook Joey van den Berg op de bon.
Nog weer een minuut later ging Leandro Bacuna over de knie bij diezelfde Van den Berg en gaf Wegereef een strafschop voor FC Groningen, die vervolgens genomen zou worden door Bacuna. De speler uit eigen jeugd knalde ook deze buitenkans weer onberispelijk tegen de touwen en zorgde voor 2-0. Het betekende ongekende luxe dat FC Groningen met een positieve marge van twee goals de kleedkamers in ging en ontlokte Euroborg een staande ovatie voor de geboden 45 minuten spektakel.
Aansluiting
Meteen na de pauze was het voor Groningen zaak om de draad weer op te pakken. De 3-0 hing in de lucht toen David Texeira een kans kreeg en een inzet van Kwakman werd gekeerd. Nadat Rasmus Lindgren en Virgil van Dijk een gele kaart hadden ontvangen, had Mitchell Schet ook nog een schotkans over het doel van Kristoffer Nordfeldt gemikt. Vervolgens waren er ook nog kopkansen voor Texeira en De Leeuw.
Het bleef echter 2-0 en vervolgens besloot trainer Marco van Basten van sc Heerenveen te wisselen. Hij bracht Rajiv Van La Parra voor Van den Berg en vanaf dat moment kwam er een fase waarin de uitploeg bloed rook. In de 70ste minuut scoorde invaller Maracek op aangeven van Filip Djuricic de 2-1 en vervolgens konden de gasten tien minuten lang de wedstrijd domineren en leek het duel elk moment te kunnen kantelen.
Omhaal
Trainer Robert Maaskant wisselde in de 81ste minuut. Hij bracht Oluwafemi Ajilore voor Rasmus Lindgren. Even later lag Mitchell Schet met kramp op het veld. Ook hij verliet met applaus het veld en werd afgelost door Tim Sparv. Virgil van Dijk kreeg vervolgens een kans op de derde FC-treffer, maar raakte in buitenspelpositie de lat achter Nordfeldt. In de 86ste minuut was het wel raak. Michael de Leeuw kreeg een afvallende bal voor zijn voeten en knalde deze met een omhaal tegen de touwen: 3-1.
De Fin Raitala dacht door achter de achterlijn te blijven staan wellicht Groningers buitenspel te zetten, maar moet de spelregels er nog maar eens goed op nalezen. Hij werd meteen na de goal vervangen door de Duitser Mark Uth. Even later ging bij FC Groningen spits David Texeira naar de kant en kwam Filip Kostic nog binnen de lijnen voor liefst vijf minuten extra tijd.
Die werden door de uitbundige Groningse supportersschare gebruikt om eens flink blijk te geven van het plezier dat zij deze middag in Euroborg hadden. Door de zege op Heerenveen stijgt Groningen naar de tiende plek op de ranglijst en is het gat met de nummer 8, NEC, nu nog slechts één punt. Komende zaterdag gaat Groningen op bezoek bij Heracles Almelo. Een week later is de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag in Euroborg. Beide tegenstanders zijn directe concurrenten voor deelname aan de play-offs.

Opstelling FC Groningen
Bizot, Magnasco, Van Dijk, Kwakman, Burnet, Bacuna, De Leeuw, Lindgren (81’ Ajilore), Schet (85’ Sparv), Texeira (90’ Kostic), Kirm.
Rest bank: Luciano, Van Moorsel, Letschert, Van Nieff.
Opstelling sc Heerenveen
Nordfeldt, Van Anholt, Gouweleeuw, Kruiswijk, Raitala (87’ Uth), De Roon (18’ Maracek), Kums, Van den Berg (67’ Van La Parra), El Ghanassy, Finnbogason, Djuricic.
Rest bank: Vandenbussche, Kum, Pappa, Otigba.
Toeschouwers: 22.505
Scores: 3’ Raitala (eigen doel) 1-0, 42’ Bacuna (strafschop) 2-0; 70’ Maracek (Djuricic) 2-1, 87’ De Leeuw (-) 3-1.
Scheidsrechter: Wegereef
Overige officials: Meenhuis, Siebert en Bekebrede
Gele kaarten: 29’ Gouleleeuw, 40’ Van den Berg, 50’ Lindgren, 56’ Van Dijk, 69’ Burnet, 84’ Kruiswijk

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard