string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Groningen overtuigend langs PEC Zwolle: 1-3.

Zaterdag 30 januari 2016 om 22:19

FC Groningen heeft zaterdagavond in het IJsseldeltastadion met 3-1 gewonnen van PEC Zwolle en passeert daardoor die ploeg op de ranglijst van de Eredivisie. Voor de pauze scoorde Alexander Sørloth, die even later gewisseld moest worden met mogelijk een gebroken hand. Na de gelijkmaker in de tweede helft bepaalden Michael de Leeuw en invaller Danny Hoesen de eindstand op 1-3.

FC Groningen begon in Zwolle met een elftal dat zoals verwacht op twee plekken was gewijzigd ten opzichte van de basiself in Tilburg. Op linksback maakte Desevio Payne zijn opwachting voor de geblesseerde Lorenzo Burnet, terwijl Hedwiges Maduro op het middenveld de bijna vertrokken Johan Kappelhof afloste. Laatstgenoemde was overigens nog wel als toeschouwer aanwezig in Zwolle.
In de beginfase schoot Dirk Marcellis bij een cornersituatie tegen de paal en was het Simon Tibbling die voor de verandering nu al eens in de eerste helft het eerste schot van Groningen liet noteren. In de 17 e minuut was het Alexander Sorloth die een hoofdrol voor zich opeiste door een voorzet van Bryan Linssen binnen te koppen. Daarbij was de Noor doelman Mickey van der Hart te slim af, terwijl de doelman toch echt het voordeel heeft met zijn handen te mogen verdedigen.
Net als in Tilburg hield Sergio Padt zijn ploeg vervolgens in de race. Schoten van Lam en Menig werden door de goalie gekeerd en hij voorkwam in die fase de gelijkmaker. Overigens was Sorloth toen al afgelost door collega-spits Danny Hoesen. De Noor zou volgens de eerste diagnose zijn hand gebroken hebben. In het laatste gedeelte van de eerste helft zorgde Bryan Linssen nog voor veel dreiging. Eerst kwam hij net een voetje te kort om een voorzet van Hans Hateboer in te schieten en even later zag hij zijn inzet via een Zwolse voet naast verdwijnen.
In de tweede helft kwam de thuisclub alsnog langszij. Uit een voorzet van Wout Brama was het verdediger Thomas Lam die van dichtbij de 1-1 binnenkopte. Lange tijd duurde het echter niet dat de gelijke stand op het scorebord stond. Zes minuten later bracht Michael de Leeuw Groningen in zijn honderdste Eredivisiewedstrijd in het groen-wit op voorsprong. Dit na een aanval over de rechterkant waarbij Danny Hoesen de bal nog net een klein tikje gaf zodat deze pasklaar voor De Leeuw kwam te liggen: 1-2.
De aangever van de 1-2 was vervolgens zelf heel dicht bij de beslissende treffer, maar schoot op aangeven van De Leeuw voorlangs. Bij FC Groningen was vervolgens de tweede invaller warm en viel Oussama Idrissi in en verving Linssen. Hij leverde een pasklare assist op Danny Hoesen die van dichtbij de bal in het dak van het doel schoot: 1-3. Daarmee was de wedstrijd gespeeld.
Juninho Bacuna mocht nog zijn opwachting maken en loste De Leeuw af. De 449 FC-fans in het uitvak vierden voor het eerst sinds De Graafschap-uit weer eens feest bij een wedstrijd op vreemde bodem. Zondagmiddag 7 februari komt de nummer 17, Cambuur op bezoek in Euroborg. Aanvang is dan 14.30 uur.

Opstelling FC Groningen
Padt; Hateboer, Reijnen, Lindgren (c), Payne; Maduro, Tibbling, De Leeuw (83’ Bacuna); Linssen (70’ Idrissi), Sørloth (23’ Hoesen), Drost.
Rest bank: Van der Vlag, Larsen, Veendorp, De Vos.
Opstelling PEC Zwolle
Van der Hart, Marcellis (58’ Becker), Lam (84’ Schenkeveld), Bouy, Van Polen (c), Ehizibue, Brama (72’ Dekker), Marinus, Menig, Nijland, Veldwijk.
Rest bank: De Jong, Thomas, Bruintjes, Evre.
Toeschouwers: 12.225
Scores: 17′ Sørloth (Linssen) 1-0, 56’ Lam (Brama) 1-1, 62’ De Leeuw (62’ Hoesen), 77’ Hoesen (Idrissi) 1-3.
Scheidsrechter: Higler
Overige officials: Bexkens, Sanders en Oostrom
Gele kaarten: 18’ Lam, 90’ Dekker

Gerelateerd nieuws.

13 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

1 maand geleden

Strijd op het Shuffleboard