string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Bekeravontuur strandt in Euroborg.

Woensdag 23 december 2009 om 23:14

Het KNVB-bekertoernooi is Euroborg niet gunstig gezind. Woensdagavond ging de derde van vier cupduels verloren. NEC won met 2-0 en gaat door naar de kwartfinales.

Door de afgelasting van de derby tegen Heerenveen had de ploeg drie dagen extra zich voor te bereiden op het bekerduel met NEC. De Nijmegenaren zagen hun Gelderse derby tegen Vitesse ook afgelast en wachtten nog altijd op de eerste zege onder leiding van de nieuwe trainer Wiljan Vloet. Zijn collega Ron Jans had niet de beschikking over een zevental geblesseerden, waaronder Tom Hiariej. De rechtsback viel anderhalve week geleden uit met een liesblessure en werd – bij afwezigheid van Ondrej Svejdik en Sepp De Roover – vervangen door Darryl Lachman.
FC Groningen begon uitstekend aan het bekerduel en kreeg in de eerste helft de nodige kansen, terwijl NEC helemaal niets te vertellen had. Zo waren er kopballen van Tim Matavz en Nicklas Pedersen. Thomas Enevoldsen probeerde het met een diagonaal schot en Danny Holla eveneens van afstand. In de slotfase van het eerste bedrijf kreeg Nicklas Pedersen de allergrootste kans van de eerste helft. Andreas Granqvist was opgestoomd en bracht de Deen in schotpositie. Die zag hoe doelman Babos de grootst mogelijke moeite had met zijn inzet, maar hoe de bal toch naast stuitte.
Met de brilstand deed FC Groningen zich voor de pauze tekort en leefde NEC dus nog. Na de pauze kwam Bas Sibum zijn collega Mitchell Burgzorg aflossen. Een minuutje later kreeg de invaller al meteen een gele kaart. Na negen minuten moest Patrick Pothuizen zich geblesseerd laten aflossen door Bram Nuytinck. Even later kreeg NEC de eerste kans in de schoot geworpen. Saidi Ntibazonkiza schrok zelf ook van de kans die hem geboden werd en mikte over het doel van Luciano.
Het bleek wel een voorbode van de tegengoal. In de 63ste minuut kregen de gasten een vrije trap. Die werd door Youssef El-Akchaoui breed gelegd op John Goossens die de bal door de muur recht op Luciano afvuurde. De Braziliaan had – hangend in de lucht – geen verweer en voelde de bal langs zich in het doel suizen: 0-1.
Binnen vier minuten kreeg FC Groningen twee enorme kansen op de gelijkmaker. De eerste was een voorzet van Tim Matavz die door Nicklas Pedersen werd ingeschoten en door doelman Babos gered. Bij de volgende voorzet van Darryl Lachman waren het de beide spitsen die allebei net te laat kwam om de bal binnen te schuiven.
Lachman werd even later vervangen door Serhat Koç. Ook NEC wisselde nog eens en loste de geblesseerde doelpuntmaker Goossens af door Rutger Worm. Omdat Groningen van mening was dat Saidi in de 79ste minuut opnieuw aan het tijdrekken was, werd de bal deze keer niet teruggegeven maar hield de FC de bal in bezit.
Het was het begin van een slotoffensief zonder het venijn dat eind november nog aan de dag kon worden gelegd. Toen gingen beide ploegen bij een 2-2 gelijke stand nog enorm veel risico’s nemen. Deze keer nam Groningen juist risico en ook nog eens behoorlijk veel. De zijkanten werden nog te weinig gezocht en de oplossing extra lange man Granqvist aan te spelen vaak niet goed uitgevoerd.
Zo kon het gebeuren dat de gelijkmaker maar één keer echt dichtbij was. Dat was in een situatie waarin Babos redding bracht op een kopbal van Fredrik Stenman. Na gele kaarten voor Saidi en een invalbeurt van Oluwafemi Ajilore voor Goran Lovre, ging de wedstrijd in het slot toen Erton Fejzullahu na een hakballetje van Vleminckx de 2-0 achter Luciano kon schuiven.
In de vier minuten extra tijd kreeg Thomas Enevoldsen nog een gele kaart voor de statistieken. En daarna kwam er een einde aan het bekerduel. Ook de derde poging in Euroborg een bekerduel te winnen van een Eredivisieteam faalde. Na PSV (2-3) en NAC Breda (1-3) in 2006, voegde NEC zich in het rijtje. In Euroborg won FC Groningen slechts één keer in de KNVB-beker. Dat was ook in 2006, van TOP Oss (2-1).
Na de winterstop pakt FC Groningen de draad weer op met een thuiswedstrijd in competitieverband tegen sc Heerenveen. Dat inhaalduel zal in Euroborg gespeeld worden op woensdag 20 januari. Vier dagen later krijgt de FC bezoek van FC Twente. Van vrijdag 8 tot en met donderdag 14 januari 2010 bereidt Groningen zich aan de Portugese Algarve voor op de tweede seizoenshelft.

Opstelling FC Groningen
Luciano; Lachman (69’ Koç), Sankoh, Granqvist, Stenman; Holla, Bacuna, Enevoldsen, Lovre (86’ Ajilore); Pedersen, Matavz.
Rest bank: Van Loo, Jansen, Zonneveld, Krohne, Olijve.
Opstelling NEC
Babos, Van Eijden, El-Akchaoui, Pothuizen (54’ Nuytinck), Davids, Fejzullahu, Ntibazonkiza, Vleminckx, Burgzorg (46’ Sibum), Goossens (77’ Worm), Radomski.
Rest bank: Baart, Kivuvu, Ten Voorde, Brock.
Toeschouwers: 15.344
Scores: 63’ Goossens (El Akchaoui) 0-1, 90’+1’ Fejzullahu (Vleminckx) 0-2.
Scheidsrechter: Van Sichem
Grensrechters: Schiphorst en Meints
Vierde official: Bakkelo
Gele kaarten: 47’ Sibum, 81’ Ntibazonkiza, 90’+2’ Enevoldsen

Gerelateerd nieuws.

10 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

1 maand geleden

Strijd op het Shuffleboard