string(40) "CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)"

FC Groningen en Oldenburger|Fritom trendsetters in aanzetten tot Meer en Beter Bewegen .

Donderdag 07 april 2022 om 14:00

FC Groningen heeft een maatschappelijke ambitie. Het oplossen van bewegingsarmoede in het verzorgingsgebied van de Trots van het Noorden. Een stevige uitdaging waarbij de club alle hulp kan gebruiken. De handen worden ineengeslagen met collega-sportclubs onder de paraplu ‘Meer en Beter Bewegen’ en met partners vanuit het bedrijfsleven. Een van de Premium Partners van Stichting FC Groningen in de Maatschappij is Oldenburger|Fritom. 

Onlangs werd de overeenkomst tussen beide partijen verlengd. De logistiek dienstverlener, met hoofdvestiging in Veendam, is al jaren voorloper in maatschappelijk verantwoord ondernemen en zet meer en beter bewegen daarbij op een prominente plaats. Te beginnen in de eigen organisatie. CEO René Dale en Commercial Manager Marienus van der Laan vertellen waarom. 

Als echte Groningers voelen Dale en Van der Laan zich al jaren verbonden met FC Groningen. Ook hebben ze beiden zelf kunnen ervaren dat bewegingsarmoede een groot probleem is dat de gezondheid en indirect ook de economie in het achterland bedreigt. Feit is dat problemen als obesitas structureel meer voorkomen in gebieden waarin bewegingsarmoede heerst. 

Preventief probleemoplossend
“Doktoren doen aan symptoombestrijding terwijl volgens mij het probleem preventief moet worden aangepakt,” stelt Dale. “Als iemand iets heeft, wordt koste noch moeite gespaard, maar er wordt onvoldoende gekeken naar de oorsprong van het probleem. In het voortraject is zoveel winst te behalen en daarom vind ik het mooi waar FC Groningen mee bezig is. Door supporters aan te zetten tot bewegen en dat met diverse programma’s te stimuleren wordt het probleem bij de kern aangepakt.”  

Oldenburger|Fritom is als Premium Partner iedere thuiswedstrijd te vinden in de Maatschappelijke Box van FC Groningen. Het uitgangspunt van Stichting FC Groningen in de Maatschappij om vol in te zetten op Meer en Beter Bewegen, wordt door de logistiek dienstverlener omarmd.  

Oldenburger Fritom 3

Maatschappelijk verantwoord ondernemen  
“We zijn dit seizoen heel bewust ingestapt,” zegt Dale. “Als bedrijf doen we al jaren heel veel aan vitaliteit. We stimuleren bewegen door middel van het aanbieden van sportabonnementen aan onze werknemers en zorgen ook voor gedegen advies rondom thema’s als voeding. Duurzaam omgaan met je personeel is van groot belang om te groeien als onderneming. Als je niks doet aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen, val je op een gegeven moment af. Veel bedrijven realiseren zich het nog niet, maar het gaat echt horen bij het strategisch plan van je onderneming.”  

Van der Laan merkt dat de strategische keuzes van Oldenburger|Fritom een positieve invloed hebben binnen het bedrijf op de werkvloer. De beleidskeuze maakt van Oldenburger|Fritom bewust een vreemde eend in de bijt in de wereld van de logistieke dienstverlening. “Als bedrijf is het belangrijk om jezelf als aantrekkelijke werkgever op de kaart te zetten. Het personeel is uiteindelijk je belangrijkste ambassadeur. Door in te zetten op de gezondheid van onze mensen en ook persoonlijke ontwikkeling, doen we het anders dan anderen. We proberen trendsetter te zijn net als FC Groningen. Ook merken we het in het ziekteverzuim en dus is het economisch voor het bedrijf rendabel om dergelijke investeringen te doen. Daarbij kun je meer werk verzetten als je fysiek en mentaal fit bent en haal je meer plezier uit wat je doet wanneer je lekker in je vel zit.”  

Oldenburger Fritom1

Extreem voorbeeld  
Dale weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om voldoende te bewegen. Nadat in 2020 het noodlot toeslaat en de CEO ernstig ziek blijkt te zijn, is het jaren actief sporten letterlijk zijn redmiddel. “Ik heb heel veel baat gehad bij sport in mijn persoonlijke leven. Er werd me zelfs verteld dat ik het niet zou hebben overleefd als mijn conditie niet van dusdanig niveau was. Dan was het risico van de uiteindelijk levensreddende operatie te groot geweest. Mijn vrouw zei geregeld: ‘Is het nou nodig dat je weer gaat hardlopen?’ En ik vroeg het me ook wel eens af. Maar achteraf was iedereen blij dat ik zoveel tijd in mijn conditie had geïnvesteerd. Natuurlijk is het een extreem voorbeeld, maar voldoende bewegen heeft min of meer mijn leven gered. Daarbij hebben mijn MT-collegae tijdens mijn afwezigheid een prima ontwikkeling doorgemaakt. Daar ben ik bijzonder trots op.”

Het is uit persoonlijke ervaring waarom Dale zijn collega’s actief aanspoort te gaan bewegen. En dat hoeft absoluut niet direct op topniveau. “Begin eens met 100 meter hardlopen, je gaat zien dat het steeds beter lukt en op een gegeven moment ga je daar plezier uit halen. Die momenten vind ik prachtig om te zien. Het mooiste voorbeeld vind ik de groep collega’s die binnenkort met de Alpe d'HuZes gaat meedoen. Ze zijn allemaal met fanatiek met sporten begonnen vanuit de mogelijkheden die ze door Oldenburger|Fritom werden geboden. Je kunt mensen niet dwingen iets te doen. Wel kun je de hulpmiddelen bieden en dan kan het leiden tot grootse prestaties. Dat doen wij bij Oldenburger|Fritom door sport actief te stimuleren en sportsponsoring. En dat doet FC Groningen ook op haar manier. De FC is een inspiratiemerk in Groningen en Drenthe en door goed zichtbaar te zijn met een pakkend verhaal gaat het zich als een olievlek verspreiden. Daarvan ben ik absoluut overtuigd. Dit is dé manier om bewegingsarmoede aan te pakken.” 

Meer en Beter Bewegen  
Van der Laan groeide op in Siddeburen en voor hem bestond er van kleins af aan maar één profclub; FC Groningen. “Ik sportte vanaf jonge leeftijd en voornamelijk voetbal. Als in mijn tijd een programma als de Scholentour bij ons op de basisschool had gedraaid, had me dat ontzettend leuk geleken. De club en het logo zijn gewoon ontzettend sterk. Ik denk dat FC Groningen een goede stap heeft gezet want naast dat ze de jeugd in beweging krijgt, beïnvloed je natuurlijk ook kinderen. Je bindt de nieuwe generatie seizoenkaarthouders. Niet dat het nodig was, maar ik denk dat het bij mij ook zo had gewerkt.” 

Oldenburger|Fritom zet niet alleen in op meer bewegen, maar ook op beter bewegen. Zo wordt er samengewerkt met voormalig FC’er, BV Veendam-legende en huidig personal trainer Angelo Cijntje. Via presentaties en begeleiding wordt er voor gezorgd dat medewerkers niet alleen in beweging blijven, maar ook verantwoord werken aan hun fitheid. Ook Stichting FC Groningen is de Maatschappij is onlangs gestart met een vitaliteitsprogramma voor bedrijven: Fit met FC Groningen. 

MicrosoftTeams-image (70)

Sleutel naar succes  
Naast het fysiek activeren van het personeel is Oldenburger|Fritom sinds 2010 al bezig met het organiseren van trainingen en coaching trajecten in persoonlijk coachend leiderschap.  “De kennis en kunde van het bedrijf zit bij de mensen en dus moet je daarin investeren,” zegt Dale. “Daar ligt de sleutel of je uiteindelijk succesvol bent als onderneming of niet. Het gevolg van het persoonlijk leiderschapstraject dat we iedere medewerker aanbieden, is dat we sneller verantwoordelijkheid en bevoegdheden kunnen neerleggen bij het personeel. Daardoor stijgt de intrinsieke motivatie en ontwikkelen mensen zich. Door kansen te bieden aan de werknemers om te groeien, groeit de organisatie automatisch mee.” 

Van der Laan haakt in op de woorden van zijn collega. “Waarom komen mensen ’s ochtends hun bed uit? Dat is in mijn ogen omdat ze uitdaging zien in wat de dag gaat brengen. Uitdaging in je werk is daarin van groot belang en door verantwoordelijkheid en bevoegdheden bij de mensen te leggen vergroot je uiteindelijk die uitdaging. Je geeft mensen de kans om meer uit hun eigen kunnen te halen. Door dat te stimuleren en groeikansen te bieden, blijf je als werkgever aantrekkelijk.” 

Duurzaamheid en innovatie 
Dale nam de leiding binnen Oldenburger|Fritom over op een moment dat het bedrijf op de stand ‘overleven’ stond. Door te investeren in mensen, relaties, innovatie en duurzaamheid groeide de onderneming van transportbedrijf naar innovatief logistiek dienstverlener en werd het trendsetter in de branche. Van der Laan merkt het in zijn dagelijkse werk en tijdens gesprekken met klanten en partners. “We hoeven niet de grootste te zijn, maar wel de slagvaardigste. Juist onze flexibiliteit maakt dat we onderscheidend zijn. Dat wordt gewaardeerd door de klanten, van MKB-bedrijf tot multinational, we zitten met iedereen aan tafel. Ik vind die veelzijdigheid één van de leukste dingen uit mijn werk.”  

Vol trots is in 2019 een compleet duurzaam warehouse neergezet met de hoogste internationale duurzaamheidsnorm volgens de Breeam Outstanding. Een stevige investering, maar het nieuwe distributiecentrum staat in de top-5 van meest duurzame panden in Nederland. Juist ook bij het bouwproces en exploitatie werd gehamerd op duurzaamheid. Toekomstgericht ondernemen, insteken op innovatie. Met die gedachte doet Oldenburger|Fritom ook veel aan sportsponsoring. Van FC Groningen en FC Emmen tot aan amateurvereniging DZOH, maar zo is het bijvoorbeeld ook logistiek partner van het Noord-Nederlands studententeam van Top Dutch Solar Racing.

Talentontwikkeling  
Net als de Trots van het Noorden zet Oldenburger|Fritom zowel intern als extern in samenwerkingen in op talentontwikkeling. Groei van mensen. Dale: “Daarom hebben we ons ook snel nadat de Maatschappelijke Box werd geïntroduceerd aangesloten en is inmiddels de overeenkomst met FC Groningen verlengd. Binnen de Maatschappelijke Box komen we in contact met interessante partijen. Doordat we bijvoorbeeld al jaren werken met het persoonlijke leiderschap en coaching traject kunnen we ook onze ervaringen delen en hebben we echt iets te bieden. FC Groningen heeft deze koers net ingezet en je merkt dat er op verschillende vlakken nog winst te boeken valt, maar de plannen zijn veelbelovend en het is mooi om vanaf het eerste moment betrokken te zijn.” 

Van der Laan is inmiddels bijna vijftien jaar werkzaam bij Oldenburger|Fritom. Begonnen als stagiair en middels diverse functies doorgegroeid tot commercial manager. “Oldenburger Fritom heeft me de kans gegeven om te gaan werken na mijn MBO-opleiding. Na een paar jaar kwam ik erachter dat ik toch wel meer wilde leren en heb ik met de hulp van het bedrijf diverse opleidingen kunnen volgen en het HBO kunnen afronden. Door in de tussentijd verschillende functies te bekleden heb ik me op veel vlakken kunnen ontwikkelen in het werkveld.”

Parallel met FC Groningen  
Dale luistert met trots naar zijn collega die hij vijftien jaar geleden als pupil door de voordeur zag binnenkomen. “Het verhaal van Marienus is mooi, maar zo zijn er nog tal van voorbeelden. Als we iets in je zien, willen we je graag binden en laten door ontwikkelen. Daarnaast investeren we bewust jaarlijks 3% van onze totale loonsom in coaching, training en opleidding. Je krijgt veel vrijheid, wordt in het diepe gegooid, maar we zorgen ervoor dat je niet verdrinkt. Door de juiste tools te bieden en de mogelijkheden om fysiek en mentaal fit te blijven kunnen werknemers als persoon groeien en wordt het bedrijf er uiteindelijk ook beter van. In die zin is ook de parallel met FC Groningen wel te trekken. Er zijn in Euroborg veel spelers geweest die mooie stappen hebben gezet richting een grote carrière. Ook jongens uit het eigen achterland. Hopelijk draagt de maatschappelijke opvatting en daarbij ons partnership bij aan de ontwikkeling van nieuw talent. Voor FC Groningen, voor het bedrijfsleven of voor mensen om een gezonde stap vooruit te zetten in hun eigen leven.”

scholentour2

Gerelateerd nieuws.

2 weken geleden

FC Groningen contracteert middenvelder Resink

2 maanden geleden

Van Eigen Bodem met Bai Kanu

2 maanden geleden

Het seizoen 2024/2025 begonnen met training op zonnig Corpus