Pierre Semudenge gevormd en gegroeid door Opleiding FC Groningen

28 december 2020

Alle jonge voetballers dromen binnen de Opleiding van FC Groningen over succes in de Eredivisie. Sommigen halen het eerste en zelfs het Nederlands Elftal, anderen redden het niet om door te breken bij de FC, maar zijn op een andere wijze succesvol. De Opleiding van FC Groningen draagt in veel gevallen bij aan dat succes, op en zeker ook naast het veld. Het verhaal van Pierre Semudenge, die acht jaar in de Opleiding actief was, is een goed voorbeeld hoe FC Groningen bijdraagt aan de groei als voetballer en persoon.

photo5987897586104775812

Pierre Semudenge kent een valse start in het leven. De profvoetballer wordt geboren in Rwanda en moet op jonge leeftijd vluchten uit zijn land vanwege de burgeroorlog. Als jongen van acht/negen jaar oude komt terecht in Ezinge waar hij is opgevoed door zijn oudere zus. “Het was wennen, in een omgeving waarin we de enige waren met een andere achtergrond,” vertelt Semudenge. “Ik moest zoeken naar verbinding met leeftijdsgenoten en vond die op het voetbalveld in de buurt. Dat was de plek waar ik mezelf kon zijn.”
 
Het talent van Semudenge valt op bij FC Groningen en de club nodigt hem uit voor de Opleiding. “Ik kom uit een cultuur waar educatie de weg is naar een betere toekomst, dus de afspraak was thuis dat ik alleen naar FC Groningen mocht als het op school goed bleef gaan.” Binnen de Opleiding worden hem bepaalde waarden bijgebracht waardoor hij ook daar als voetballer en mens verder kan groeien. “Het is jouw verantwoordelijkheid om op het veld beter te worden, als je niet in jezelf gaat investeren, zal je ook niet in staat zijn om beter te worden.”

Met die gedachte en de ervaring die hij met zich meedraagt, focust Semudenge zich tegenwoordig niet alleen op zijn eigen carrière, maar heeft hij een tweede passie ontwikkeld; het begeleiden van jeugdspelers. Pierre draagt acht jaar het shirt van de FC, maar een doorbraak blijft uit. “Onze wegen scheidden, maar ik kijk uiteindelijk met een goed gevoel terug op de Opleiding van FC Groningen. Het heeft me gevormd tot de man die ik vandaag ben. Een fundament gelegd als speler en zeker ook als mens. Ik kan met een goed gevoel terugkijken omdat ik niets zou willen veranderen aan de mens die ik nu ben.” 

Laatste nieuws