string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Levendige discussie over mogelijke investeerders bij de club.

Maandag 19 februari 2018 om 14:18

Zondagmiddag werd in het Noordlease Stadion een discussiemiddag gehouden door FC Groningen in samenwerking met alle supportersgroeperingen van de Trots van het Noorden. De toekomst van het Nederlandse voetballandschap werd besproken en de rol van FC Groningen daarin.

20180218EOA7027

Onder dagvoorzitterschap van Tjeerd van Dekken kreeg Wim Entzinger als eerste het woord om de juridische structuur van FC Groningen uit de doeken te doen. Zo belichtte hij het ‘Gouden Aandeel’ dat feitelijk een overeenkomst is tussen FC Groningen en alle supportersgroeperingen en waarin enkele bepalende basisvoorwaarden zijn vastgelegd, zoals de thuislocatie van het eerste elftal, de specifieke clubkleur groen en het basisontwerp van het thuisshirt.

Ook lichtte Entzinger toe dat de aandelen van FC Groningen momenteel zijn ondergebracht in een stichting die boven FC Groningen Beheer BV ‘hangt’. Bij een mogelijke toekomstige verkoop van (een deel) van de aandelen zullen behalve deze stichting ook de Raad van Commissarissen, de directie van FC Groningen en daarnaast ook nog de gemeente Groningen moeten instemmen.

Potentieel
Als tweede spreker schetste Pieter Nieuwenhuis van Hypercube het Nederlandse voetballandschap aan de hand van de sportieve positie van de Nederlandse clubs op de zogeheten ‘Euro Club Index’ n de positie van FC Groningen daarbinnen.  Duidelijk werd dat de Trots van het Noord qua potentieel in het achterland de vijfde plek bezet achter Ajax, Feyenoord, PSV en FC Twente, maar het niveau van het Nederlandse voetbal als geheel binnen Europa de laatste jaren flink aan niveau heeft verloren.

Als Groningen op termijn wil blijven meedoen in de strijd om Europese tickets dan zal volgens de theorie van Hypercube de hoogte van het spelersbudget omhoog moeten. Het blijkt namelijk de bepalende indicator voor sportief succes. Afgeleide van dit rekenkundige model is de zeer sterke samenhang tussen de munten en de punten. Ofwel, een hoger spelersbudget levert betere prestaties op en die betere prestaties leveren allerlei verschillende vormen van extra inkomsten op. Deze cirkel van succes geldt in de omgekeerde richting evenwel ook als ‘cirkel of disaster’. Oftewel bezuinigen op het spelersbudget zullen zeer waarschijnlijk leiden tot mindere prestaties en een daling van inkomsten voor de club.

Discussie
Na de sprekers Entzinger en Nieuwenhuis werd kort gepauzeerd en vervolgens namen journalist Iwan van Duren, ‘directeur sports’ van Nyenrode Bartel Berkhout, voorzitter John de Jonge van de Supportersvereniging FC Groningen en FC-directeur Hans Nijland plaats in een forumpanel. Aan de hand van onder meer diverse stellingen werd verder gepraat en ontstond een levendige discussie met de achterban.

Zo werd duidelijk dat de aanwezigen geen voorstander zouden zijn van een investeerder met een meerderheid van de aandelen. Constructies met investeerders die een minderheidsbelang (het ‘Bayern-model’) of een rol van supporters en sponsors als aandeelhouders konden op meer bijval rekenen. Complimenten waren er van de forumleden voor de manier waarop het onderwerp bespreekbaar wordt gemaakt met de achterban.

Borrel
Er kwam een advies van Berkhout om als club de rust te bewaren in een mogelijke toekomstige keuze voor investeerders. En een aanmoediging van Van Duren om met de gewenste blauwdruk van investeringen uit alle geledingen wellicht het voorbeeld voor de rest van Nederland te gaan geven. Tot slot verplaatsten alle aanwezigen zich van de Skylounge Groningen Airport Eelde naar het Supportershome om onder het genot van een drankje nog eens na te praten over de middag.

20180218EOA7006

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’