FC Groningen Buurt Battle

Logo Buurt Battle

De FC Groningen Buurt Battle is een jaarlijks terugkerend voetbalproject voor jongeren in de leeftijdscategorie tien tot en met vijftien jaar, waarbij maatschappelijke betrokkenheid in de buurt centraal staat. Acht weken lang wordt er door de jongeren getraind in de wijk en worden er sociale buurtbijdragen uitgevoerd. Uiteindelijk hopen de jongeren zo een plekje in het finaleteam van de eigen wijk te bemachtigen. De teams worden op de finaledag gecoacht door de spelers en trainers van de eerste selectie van FC Groningen.

In het project zijn de betrokkenheid van ouders, het positief beïnvloeden van de leefstijl van jongeren en het terugdringen van overlast en het daarmee bevorderen van de kwaliteit van woon- en leefklimaat meegenomen in de doelstellingen. Ook het bijbrengen en benadrukken van normen en waarden en het verhogen van de sportparticipatie van de jongeren staat centraal.

Trainingen
De jongens en meisjes die zich voor de FC Groningen Buurt Battle opgeven krijgen één keer in de week training. Om zoveel mogelijk punten te verdienen is het belangrijk om naast goed te voetballen vooral ook fair-play gedrag te vertonen en je zelf volledig in te zetten voor buurtbijdragen. 

Buurtbijdragen
Om extra punten te verdienen gaan de deelnemers gedurende het project tweemaal een buurtbijdrage uitvoeren. De eerste mag plaatsvinden rondom de speellocatie. De tweede maatschappelijke activiteit moet zelf worden bedacht en mag gedurende de 5e, 6e of 7e week worden uitgevoerd.
Elke deelnemer kan door middel van aanwezigheid, sportiviteit, voetbaltalent en buurtbijdragen punten scoren. Deze punten worden bijgehouden door de professionals in de verschillende wijken. Er zullen uit elke wijk twee wijkteams ontstaan van 6 spelers. Eén team voor de leeftijdscategorie tien t/m twaalf jaar en één team voor de leeftijdscategorie dertien t/m vijftien jaar. In de zevende week wordt aan het eind van de training bekend gemaakt welke kinderen de meeste punten hebben behaald en daarmee het wijkteam vormen voor de finale. 

Finale
Per wijk gaan er twee wijkteams naar de finale. Deze teams worden samengesteld uit deelnemers die individueel de meeste punten gescoord hebben. Op deze finaledag zal er per leeftijdscategorie één team winnen. Deze twee teams winnen beide een VIP wedstrijdarrangement voor een thuiswedstrijd van FC Groningen!

jw201603099163

Het afgelopen jaar werd de FC Groningen Buurt Battle voor de zevende keer georganiseerd. Het project vond plaats in de volgende twaalf wijken: Lewenborg, Vinkhuizen, Selwerd/Paddepoel/Tuinwijk, Oosterpark, Beijum, Indische Buurt/De Hoogte, Hoogkerk en Corpus/De Wijert (allen Groningen), Gorecht-West, Spoorstraat-Kieldiep en Noorderpark/Boswijk/Margrietpark (allen Hoogezand-Sappemeer) en Ter Apel (Vlagtwedde).

Op 26 april 2017 werd de 7e editie afgesloten met de finale op Sportpark Corpus den Hoorn in Groningen. Vinkhuizen (10 t/m 12 jaar) en Gorecht-West (13 t/m 15 jaar) vielen in de prijzen. SPT won de Rabobank Fair Play Cup. De winnaars kregen een VIP-arrangement in het Noordlease Stadion bij de thuiswedstrijd van FC Groningen tegen PSV.