string(17) "WP Rocket/Preload"

Waardevolle trainingsdagen tijdens Opleiding Experience.

Donderdag 08 mei 2025 om 16:18

Tijdens de FC Groningen Opleiding Experience begin mei kregen zestien enthousiaste trainers uit de regio drie dagen lang een unieke en exclusieve inkijk in de werkwijze van de FC Groningen Opleiding. Binnen dit traject werden de trainers aan de hand van de leerlijnen van de FC Groningen Opleiding meegenomen in de praktische toepassing hiervan.

Op de eerste dag van de Experience werden de trainers al voor de spreekwoordelijke ‘leeuwen’ gegooid. Zij mochten namelijk de trainingen verzorgen voor FC Groningen onder-12 tot en met FC Groningen onder-15. Hierbij was er veel aandacht voor coaching en intensiteit, een pittige opgave voor de spelers, mede vanwege de temperatuur van 27 graden. “Het is schitterend om je eigen vaardigheden nu te laten zien bij een BVO,” liet één van de deelnemers weten. “Zo’n kans krijg je niet vaak en is dan ook echt heel speciaal.”

Daarnaast kregen de trainers op de eerste dag meer inzicht in de drie leerlijnen binnen de Opleiding: ‘Presteren als voetballer’, ‘Bewegen als atleet’ en ‘Leven als topsporter’. Bij de uitleg omtrent deze leerlijnen werd ook het belang benadrukt van de regio voor de Opleiding. Byron Bakker (Hoofd Voetbalontwikkeling Onderbouw), Josephine Knipschild (Coördinator Fysieke Ontwikkeling/sportwetenschapper) en Emiel Miedema (Hoofd Topsportontwikkeling) deelden hier hun kennis en expertise met de aanwezigen.

Bakker benadrukte het belang van energie en strijd die gevraagd wordt van de spelers. “Buiten wat wij van de spelers vragen, moeten zij zichzelf ook blijven uitdagen. Spelers moeten individuele voetbaldoelen hebben en vanuit daar individueel blijven ontwikkelen.” Knipschild benoemde hoe belangrijk het is om fysiek in orde te zijn. “Spelers worden elke dag gevraagd om het uiterste uit zichzelf te halen. Daarbij moeten ze natuurlijk atletisch in orde zijn. Dit proberen wij aan de hand van data en monitoring te reguleren om blessures te voorkomen. Een groeispurt kan namelijk ook invloed hebben op de ontwikkeling van een speler.” Miedema vertelde hoe je als topsporter dient te leven. “Iedere dag moet je het maximale uit jezelf en elkaar halen, zowel binnen als buiten het veld. Hierbij is het belangrijk dat iemand zelf de keuze kan maken. Daarbij is ook de duale ontwikkeling erg belangrijk en daarom is het ook van belang dat trainers dit ook in zien.”

De tweede dag van de Experience werd aftrapt door Hans van Tamelen, coördinator binnen Stichting FC Groningen in de Maatschappij, die uitlegde hoe en welke waardevolle bijdrage FC Groningen levert aan de regio als het gaat om Meer & Beter Bewegen. “Wij zijn hierin van maatschappelijk betrokken naar een duidelijke focus gegaan. De bewegingsarmoede in de samenleving zien wij als uitdaging om aan te pakken.” Vervolgens vertelde Matthijs Geleynse, actief binnen het Regioplan Voetbalontwikkeling bij FC Groningen, in een sessie over de inhoud van het Regioplan en de toekomst hiervan. Een interessante sessie, zeker voor de trainers die allen actief zijn in het amateurvoetbal in de regio.

Na deze aftrap was het woord aan Trainer/Coach/Managers Melchior Schoenmakers (Onder-21) en Sander van Gessel (Onde-19). De voormalige profvoetballers van FC Groningen namen de aanwezigen mee in de werkwijze van de bovenbouw. Zij deelden hier hun kennis en expertise met de aanwezige trainers. Schoenmakers en Van Gessel behandelden verschillende aspecten binnen de werkwijze, zoals spelintenties en indelingen van een trainingsweek. Dit alles met één duidelijk doel, namelijk: “We willen spelers allemaal klaarstomen voor het 1e elftal.”

Als aanvulling hierop nam Peter Hoekstra (Skillstrainer/coach) de aanwezigen mee in het verbeteren van creativiteit, spelinzicht en balgevoel van de spelers om hen individueel te verbeteren. Voormalig Oranje-international Hoekstra werkt gericht met linies aan specifieke spelelementen om daarin te ontwikkelen. “Binnen deze trainingen leggen we de nadruk op wedstrijdbeelden en hierbij proberen we situaties te implementeren in trainingen of wedstrijden. Daarnaast zorgt een gevarieerde herhaling voor een beter spelbegrip.”

Na deze waardevolle sessie kregen de trainers de kans om bij de training te kijken van FC Groningen onder-19 en Onder-21 en daarbij de trainers van de FC te observeren en te bevragen, waar mogelijk. “Het is mooi om te zien hoe de trainers je een verhaal vertellen, en je ze vervolgens kan observeren en echt te werk ziet gaat. Zeker waardevol om dit mee te nemen binnen mijn eigen trainingen en opvattingen,” benoemt één van de trainers.

De tweede dag werd afgesloten met een speeddate-sessie. Gijs Ringnalda, performance -analist bij het eerste elftal, nam de groep mee in zijn rol, Henderika Kingma, manager vrouwenvoetbal bij de club, vertelde meer over het meiden- en vrouwenvoetbal binnen FC Groningen en Willem Strijland, Trainer/Coach/Manager bij FC Groningen onder-15 en programmaleider Voorselectie, sloot af met een waardevol verhaal over de voorselectie.

Ringnalda ging in op het verzamelen, coderen en analyseren van videobeelden. “Informatie die visueel wordt gemaakt wordt 65% meer onthouden. Wanneer we de tegenstander analyseren wordt niet alleen het teamplan uitgelicht, maar ook alle spelers individueel. Waar liggen de kansen en waar moeten we voor waken.” Kingma vertelde over hoe het vrouwenvoetbal is geïntegreerd binnen FC Groningen. “Het is iets heel moois wat we echt samen hebben gedaan. Je merkt dat de meiden/vrouwen nu echt onderdeel van de organisatie zijn. Om hun zo goed mogelijk te ontwikkelen analyseren en monitoren wij alle speelsters, op een manier wat wij als enige in het land doen, wat best speciaal is. Daarnaast is ons einddoel om de speelsters op te leiden voor de Oranje Leeuwinnen.”

Tot slot vertelde Strijland over hoe de instroming van spelers in de Opleiding tot stand komt. “Spelers kunnen instromen vanaf de O8/O9. Hierin staat kennismaking centraal en kunnen ze doorstromen tot de O10/O11 waar het richting de voorselectie gaat. Vanuit hier wordt een minimale selectie gemaakt van spelers die daadwerkelijk in de Opleiding terecht komen. Het talent in de regio herkennen en binden is een uitdaging. Daarnaast is de grootste uitdaging het inschatten van potentie.”

De drie daagse Opleiding Experience werd op zaterdag afgesloten met wedstrijdbezoeken bij verschillende jeugdteams. Hier konden de aanwezige trainers mee kijken in zowel de wedstrijdbesprekingen als de coaching tijdens de wedstrijd.

Gerelateerd nieuws.

2 weken geleden

Langeler vertrekt bij FC Groningen

3 weken geleden

TCM’ers Opleiding seizoen 2025/2026 bekend

03:05
1 maand geleden

Jari Kolthof tekent eerste contract bij FC Groningen