string(123) "Mozilla/5.0 (iPhone; CPU iPhone OS 17_3 like Mac OS X) AppleWebKit/605.1.15 (KHTML, like Gecko) Mobile/15E148 Safari/604.1"

Euroborg.

Het stadion van FC Groningen: de Euroborg

Comfort, de nieuwste technieken, tribunes dicht op het veld, geen hekken en een typisch Engels karakter: dat zijn de steekwoorden die de Euroborg kenmerken. Een voetbaltempel waar we sinds 2006 onze thuiswedstrijden spelen. De Euroborg is een thuishaven met de sfeer van vandaag en de allure van morgen. Het is de plek waar groen-wit verder groeit en de stap maakt naar ons doel: Eredivisievoetbal op het allerhoogste niveau. 

Het ontwerp van de Euroborg

De Euroborg is naast de Martinitoren, het Groninger Museum en het Gasuniegebouw één van de spraakmakende beeldmerken van Groningen. Een eigenzinnig bouwcomplex dat gebouwd is met de signatuur van architectenbureau Wiel Arets te Maastricht. Het stadion bestaat uit twee ringen en biedt plaats aan 22.550 toeschouwers.

Doordat de tribunes kort op het veld gebouwd zijn, krijgt het stadion de typische Engelse voetbalsfeer die zo kenmerkend was voor ons voormalige stadion, het Oosterparkstadion.  Tussen de twee ringen is een transparante (glazen) omloop gerealiseerd. Hier zijn een aantal functies in opgenomen, waaronder een fitnesscentrum en de entrees van de kantoren en het opleidingscentrum. Het complex is ongeveer 30 meter hoog. De appartementen en kantoren steken hier bovenuit, tot een maximum van 70 meter. De totale kosten van het stadion bedroegen 45,5 miljoen euro. De investeringskosten werden gedekt uit een vijftal financiële bronnen.

Supporters

De supporters zijn in alles wat we doen een belangrijke drijfveer. Zij zijn dan ook nauw betrokken geweest bij het maken van de plannen voor de inrichting van het stadion. Zo hebben FC-fans via brainstormsessies en enquêtes hun voorkeuren en wensen aangegeven. Naar aanleiding van de uitkomsten zijn de tribunes dichter op het veld geplaatst en is er achter één van de doelen een supporterscurve gerealiseerd. Dit is een groot vak over de gehele breedte van het veld, waar de fanatieke aanhang bijeen zit om zo een ‘muur’ van geluid en sfeer te maken. De mening van de supporter telt!

Stad in de stad

Het gebouw bestaat niet alleen uit een stadion dat slechts eens in de veertien dagen publiek trekt: het is als het ware een kleine stad-in-de-stad. Zo zijn er een groot aantal functies te vinden in de Euroborg, waaronder sportaccommodaties, woonappartementen, bioscoopzalen, winkels, een casino, een hotel en onderwijs. 

Impuls

Met de bouw van het multifunctionele stadion werd de toekomst van het betaalde voetbal in Groningen zeker gesteld. FC Groningen vervult sinds jaar en dag een belangrijke functie voor Stad en Ommeland. Tegelijkertijd betekende de bouw van de Euroborg een enorme impuls voor de regionale aantrekkingskracht van de stad Groningen. Het sport-, woon-, werk-, opleidings- en vermaakcentrum is een van de hoekstenen van de nieuwe stadswijk Europapark en is een belangrijke positieve impuls voor de economische ontwikkeling van de stad Groningen.