string(17) "WP Rocket/Preload"

Valorisatie – Meer & Beter Bewegen voor Kinderen.

Wereldwijd overlijden jaarlijks meer mensen aan de gevolgen van bewegingsarmoede dan aan roken. De WHO heeft bewegingsarmoede in 2012 zelfs uitgeroepen tot een pandemie, en ook in Nederland zijn de gevolgen aanzienlijk. De helft van de Nederlanders sport of beweegt vrijwel nooit! Jaarlijks overlijden hier 5.800 mensen door bewegingsarmoede en de bijbehorende zorgkosten lopen op tot maar liefst €2,7 miljard.

Ook in Noord-Nederland is dit een groot probleem. Bewegingsarmoede leidt tot een lagere levensverwachting van 4,4 jaar (!) en draagt bij aan de versterking van de kansenongelijkheid. Dit project beoogt hier verandering in te brengen door de problematiek aan te pakken bij de basis: kinderen. In dit project wordt gewerkt aan een effectief meetinstrument voor beweeginterventies Er bestaan namelijk wel veel beweeginterventies, maar het ontbreekt aan de effectiviteit en de bewezen lange termijneffecten daarvan. Het beoogde meetinstrument verzamelt data tijdens beweeginterventies voor kinderen en kan de effecten (ook op langere termijn) meten. Hiermee wordt beoogd beweeginterventies te verbeteren, op te schalen en uiteindelijk bewegingsarmoede structureel aan te pakken. Het project heeft een grote maatschappelijke impact Door de ontwikkeling van een innovatief meetinstrument kunnen de effecten van beweeginterventies voor kinderen wetenschappelijk worden onderbouwd. Dit zorgt voor een gerichte aanpak om kinderen duurzaam in beweging te krijgen. Door hier op jonge leeftijd mee te beginnen, heeft dit op latere leeftijd grote positieve effecten. Het project levert directe maatschappelijke waarde door de gezondheidsongelijkheid te verkleinen, zorgkosten te verlagen en de arbeidsproductiviteit te verhogen.

Wanneer slechts 10% meer Nederlanders de bewegingsrichtlijnen volgt, kan dit miljarden aan maatschappelijke waarde opleveren. Dit project sluit aan bij de transitie naar positieve gezondheid en de transitie naar digitalisering Bewegen is een van de meest effectieve manieren om de volksgezondheid te bevorderen. Door kinderen op jonge leeftijd in aanraking te laten komen met sporten en bewegen, wordt de basis gelegd voor een gezonder en gelukkiger leven. De focus op het meten en verbeteren van beweeginterventies ondersteunt deze transitie, waarbij zorgpreventie centraal staat. Verder wordt een digitale oplossing ontwikkeld voor een maatschappelijke opgave in de zorg, wat bijdraagt aan de transitie naar digitalisering. In dit project worden Noord-Nederlandse samenwerkingen versterkt.

Dit project betreft een samenwerking tussen twee kennisinstellingen, het UMCG (Afdeling Bewegingswetenschappen) en Aletta Jacobs School of Public Health (AJSPH), en twee mkb-ondernemingen, namelijk stichting FC Groningen in de Maatschappij en stichting Nexus Ventures. Hierdoor wordt hoogwaardige kennis gedeeld en toegepast, wat niet alleen de effectiviteit van beweeginterventies verbetert, maar ook toekomstige innovaties in de zorg en preventie mogelijk maakt.

Deze brede maatschappelijke impact, zowel sociaal als economisch, draagt bij aan een gezondere en duurzamere samenleving in Noord-Nederland en daarbuiten. Het project draagt bij aan de lange termijnstrategie van de projectpartners Voor FC Groningen in de Maatschappij betekent dit project een grote stap richting het structureel aanpakken van bewegingsarmoede en het ontwikkelen van duurzame, effectieve beweegprogramma’s zoals de Scholentour.

Voor Nexus Ventures biedt dit project een kans om hun software (door) te ontwikkelen en uitbreiden met wetenschappelijk gevalideerde elementen. Het UMCG kan met dit project nieuw onderzoek uitvoeren naar de effectiviteit van beweeginterventies voor kinderen, wat bijdraagt aan hun kennisopbouw en onderwijsinnovatie. Voor AJSPH biedt het project de mogelijkheid om verschillende partijen te verbinden en kennis over positieve gezondheid te verspreiden, waarmee ze hun missie om meer gezonde jaren te creëren in de regio versterken. Zo dragen alle partners bij aan een toekomst waarin zorgpreventie centraal staat. Conclusie: een unieke en innovatieve oplossing voor een urgent maatschappelijk probleem!

Door het ontwikkelen, testen en demonstreren van een innovatief meetinstrument, met behulp van de applicatie Sportpaspoort, kunnen bewegingsprogramma’s voor kinderen effectiever en op grotere schaal worden ingezet. Dit project heeft daarmee grote positieve effecten in Noord-Nederland en daarbuiten. De samenwerking met gerenommeerde regionale kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties onderstreept de impact en het duurzame karakter van deze aanpak.