string(40) "CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)"

Elftal vragen aan… Henk Kuipers (Van der Plas Adviseurs en Architecten).

Woensdag 04 januari 2023 om 11:00

Het Groningse ‘Van der Plas Adviseurs en Architecten’ bestaat deze week vijftig jaar. Vele jaren daarvan is het bedrijf ook actief lid van de FC Groningen Business Club. Bureaumanager, projectleider en mede-eigenaar Henk Kuipers, ligt aan de hand van deze ‘Elftal vragen aan,’ uit wie ze zijn, maar vooral waarom het bedrijf nog altijd succesvol is in de wereld van de bouwbegeleiding, onderhoud en advies. Als ‘gezicht van’, vertegenwoordigt Henk het bedrijf vol trots en clubliefde. We spreken hem tijdens een tour langs bouwwerkzaamheden aan het UMCG.

1. Henk, kun je om te beginnen wat over jezelf vertellen?

“Ik ben een geboren Stadjer, maar tegenwoordig ben ik woonachtig in Norg. Ik ben sinds 1994 gelukkig getrouwd met Petra, trotse vader van drie dochters en trotse opa van twee kleindochters en één kleinzoon!”

2. Wat zijn jouw werkzaamheden en verantwoordelijkheden voor en bij Van der Plas?

“Ik ben bureaumanager, projectleider en mede-eigenaar. We zijn met meerdere eigenaren, waarbij Johan Heuker de directeursrol heeft en de onlangs toegetreden Niels Feddema onze hoofdarchitect is. Als bureaumanager houd ik me onder meer bezig met het HR-beleid, de software en planning en als projectleider ben ik aanspreekpunt voor klanten, prospects en relaties. In die rol probeer ik me te positioneren als ‘het gezicht en aanspreekpunt’ van ons bedrijf en dat lukt vrij aardig.”

3. Kun je vertellen welke dienstverlening jullie bieden?

“Wij zijn een bouwkundig adviesbureau ‘plus’. Wij assisteren opdrachtgevers van initiatief tot bouwvergunning en van aanbesteding tot oplevering. Wij zorgen voor de kostenbewaking, bouwbegeleiding, realiseren de oplevering en regelen nazorg. Wij zijn bijvoorbeeld met meerdere collega’s ‘bouwkundig-huisadviseur’ voor de drie noordelijke ziekenhuizen: het UMCG, Martini Ziekenhuis en het WZA in Assen. We bieden er ondersteuning bij beheer en onderhoud, helpen bij logistieke vraagstukken en begeleiden diverse bouw- en verbouwprojecten.”

4. Voor de fotosessie zijn we naar het UMCG gegaan. Waarom?

“Ik ben de afgelopen jaren veel aan het werk vanuit de bouwkeet naast het UMCG. Hier mag ik namens het UMCG vaak optreden als directievoerder van verschillende projecten. Onlangs hebben wij de nieuwe traumakamers en het Centrum Acute Zorg (CAZ) mogen afronden. Hier is de Spoedeisende Hulp (SEH) ook een onderdeel van. Op de oude plek van deze ‘SEH’ zijn wij aan het slopen voor de volgende fase. Naast mijn rol als directievoerder, assisteert mijn collega Leon Bouma mij veelal er als hoofdopzichter.”

5. Onlangs zijn jullie gefuseerd waardoor jullie een andere naam hanteren. Kun je daar wat over vertellen?

“We heetten Adviesburo Van der Plas, het bedrijf dat op 1 januari 1973 is opgericht door Dick van der Plas en is uitgegroeid tot een middelgroot bouwkundig adviesbureau. Dit jaar is Niels Feddema van FEDDarchitect toegetreden tot onze aandeelhouders en dat resulteerde in een fusie. Daarom hebben we onze naam gemoderniseerd naar ‘Van der Plas Adviseurs en Architecten’. Op deze manier voelt het nog steeds vertrouwd, maar duiden we onze dienstverlening beter. Door de fusie hebben we nu een meedenkende, goed samenwerkende toparchitect in huis en kunnen we opdrachtgevers nog beter ontzorgen.”

6. Op 1 januari bestonden jullie 50 jaar. Waardoor zijn jullie in een telkens veranderende wereld al die jaren succesvol gebleven?

“Dat komt door onze veelzijdigheid, kwaliteit en no-nonsense mentaliteit. Daarbij luisteren we goed naar de klant en kijken mee vooruit. Het feit dat onze klanten ook voor ‘kleinere’ opdrachten kunnen aankloppen, werd en wordt enorm gewaardeerd. In moeilijke tijden hebben we scherp aan de wind gezeild, maar belangrijker nog, altijd kunnen rekenen op onze betrokken medewerkers!”

7. Hoe gaan jullie het jubileum vieren?

“We beginnen met een welverdiend feestje voor ons personeel en aanhang. Want deze mijlpaal hebben we met en door onze medewerkers bereikt! Maar natuurlijk denken we ook aan onze opdrachtgevers en relaties. Zij gunnen ons het werk en de mooie opdrachten en met hen hebben we inmiddels jarenlange, waardevolle relaties opgebouwd. Daar komen we dit voorjaar zeker bij hen op terug!”

8. Jullie zijn al lang lid van de FC Groningen Business Club. Waarom en welke bedrijven en/of branches zijn voor jullie interessant?

“Vooropgesteld; we hebben een groenwit hart en gunnen de FC het beste. Net als veel andere supporters en ondernemers dragen wij ook graag een steentje bij. Maar natuurlijk is het voor ons commercieel interessant om ons te bewegen in het zakelijke netwerk van de FC. Dat is vooral mijn taak, al gaat collega Douwe Feddema ook vaak heen. Ik ben trots op onze dienstverlening en vertel er graag meer over aan vastgoedbezitters, projectontwikkelaars en vertegenwoordigers van (semi)overheid.”

9. Wat zijn jouw eerste herinneringen aan FC Groningen?

“In de wijk waar ik opgroeide woonden veel FC-supporters weet ik nog. Af en toe kreeg of kocht ik een kaartje voor een wedstrijd. Ik herinner me nog het vele volk in de krappe straten rondom en natuurlijk in het Stadion Oosterpark zelf. De sfeer en de spanning. Ook de grote kartonnen ‘Gompies’ als wervingsactie zijn me altijd bijgebleven.”

10. Wat brengt het businessclublidmaatschap jou en Van der Plas Adviseurs en architecten?

“Dat is moeilijk te meten, maar we zijn al ruim twintig jaar aangesloten, waardoor andere businessclubleden ons hebben leren kennen. Ik spreek en ontmoet bij de club veel ondernemers en bestuurders. Ook tijdens de afwisselende businessclubactiviteiten hoor je waardevol nieuws en leer je interessante mensen kennen. Van het een komt zo vaak het ander.”

11. Heb jij advies of een boodschap voor de meelezende ondernemers van dit artikel?

“Mensen beseffen vaak te laat de toegevoegde waarde van onze bouwkundige expertise. Door vroegtijdig met ons in zee te gaan, kun je diverse bouwtechnische en financiële problemen voorkomen.”

Gerelateerd nieuws.

4 maanden geleden

Peakz Padel en FC Groningen slaan handen ineen

1 jaar geleden

Hoe High Tech is Groningen?

1 jaar geleden

Elftal vragen aan… Bitsiel!