string(17) "WP Rocket/Preload"

Column: We zien weer stijgende lijn in het aantal voetballers.

Dinsdag 07 februari 2023 om 14:35

Jan van Driel heeft jarenlang verschillende bestuursfuncties bekleed binnen de KNVB. Zijn hart klopt sneller voor het amateurvoetbal binnen Nederland en in de regio Noord-Nederland in het bijzonder. Na veertig jaar bestuurservaring binnen de voetbalbond is Van Driel al jaren bij actief binnen het Amateurconvenant als betrokken ambassadeur. Van Driel schrijft voor het Amateurconvenant meerdere keren per jaar een column.  

“In november 2022 is het KNVB-Jaarverslag 2021-2022 uitgebracht. Nadat er vanaf het seizoen 2016-2017 een ledendaling te zien was zien we landelijk in het afgelopen seizoen weer een stijging van zo’n 34.000 leden naar in totaal 1.192.160 leden. Dit betekent dat we bijna weer op het niveau van voor de coronapandemie zitten.

In het district Noord zien we een groei van 3.800 leden naar 148.900 leden. De groei kwam grotendeels door de aanwas van de jongste jeugd, voor een groot deel “de uitgestelde instromers” die tijdens de coronaperiode niet konden kennismaken met hun vereniging. De verwachting was ook dat het aantal uitstromers (spelers die stoppen met voetbal) veel groter zou zijn. Met name binnen de doelgroep senioren bleven meer spelers lid in vergelijking met voorgaande jaren. Enerzijds om de club te blijven steunen, anderzijds door het effect van passend voetbal zoals de nieuwe onder-23 competitie in de B-categorie en de 7 x 7 competitie in het 35 en 45+ voetbal.

Op districtsniveau scoren we als district Noord niet slecht en is 7,4 % van het aantal inwoners betrokken bij de voetbalsport. Alleen het district Oost scoort iets hoger met 7,6%. Per gemeente zien we wel grote verschillen. Landelijk gezien scoort de gemeente Tubbergen het hoogst, want van de ongeveer 21.400 inwoners is 15,8% lid van een voetbalvereniging. In de provincie Groningen zien we de hoogste score bij de gemeente Het Hogeland waar van de 48.000 inwoners 9,3% lid is van een voetbalvereniging. Gevolgd door de gemeente Westerkwartier met 8,6%. In de provincie Drenthe is de gemeente Coevorden koploper, daar is van de 35.500 inwoners 9,6% lid van een voetbalvereniging. Gevolgd door de gemeenten Midden-Drenthe en De Wolden met ieder 8,8%.

Opvallend zijn wel de lagere scores bij een aantal gemeenten in Oost-Groningen, zoals Veendam met 27.500 inwoners en 5,4% dat lid is van een voetbalvereniging, Westerwolde met 26.500 inwoners en 5,9% lid is van een voetbalvereniging en Stadskanaal met 31.850 inwoners waarvan 6,2% lid is van een voetbalvereniging.”

FC Groningen zet zich in met het Amateurconvenant en Stichting FC Groningen in de Maatschappij voor mensen om meer te sporten en in beweging te blijven, dit doen ze door activiteiten en projecten te organiseren binnen de meerdere beweegprogramma’s die zijn ontwikkeld.

Gerelateerd nieuws.

2 maanden geleden

Tweede bijeenkomst module ‘Het Onderbouwfundament’

3 maanden geleden

Start Module ‘Het Onderbouwfundament’ met Partnerclubs Voetbalontwikkeling

5 maanden geleden

Mooie opkomst FC Groningen Amateurconvenant bij succesvol Robey-event