string(17) "WP Rocket/Preload"

Elftal vragen aan…. John Schokker (Makelaardij Schokker).

Woensdag 01 maart 2023 om 11:00

Aan het Hoendiep in Hoogkerk staat het karakteristieke pand van Makelaardij Schokker. Samen met zus Annette en partner Angelina, runt de erkend en gecertificeerd makelaar & taxateur John Schokker al jaren een ‘traditionele’ makelaardij. Een vakkundig en bereikbaar kantoor, waar de tijd niet heeft stil gestaan. Makelaardij Schokker beweegt met de markt en ontwikkelingen mee, maar weet daarbij vindbaar én benaderbaar te blijven. Het jarenlange sponsorschap bij de FC heeft daar een mooie bijdrage aan geleverd!

1. Kun je wat over jezelf vertellen John?
Ik ben John Schokker, geboren in Groningen, 56 jaar en getrouwd met Angelina. Samen met onze hond Zeus wonen we in Hoogkerk. Ik houd van reizen, uit eten gaan en ben een enorme sportliefhebber.“

2. Voor welke diensten kunnen mensen bij Makelaardij Schokker terecht?
“Makelaardij Schokker is een traditioneel makelaarskantoor met vertrouwde makelaarsdiensten. Mensen kunnen bij ons terecht voor aan- verkoop van huizen en bedrijven alsmede voor taxaties. Zelf ben ik sinds 1996 gespecialiseerd en gecertificeerd in WOZ-taxaties, procedures en bezwaren. Daarnaast ben ik sinds 2012 onafhankelijke deskundige in het berekenen van compensatie van waardevermindering door aardbevingen voor woningen en bedrijven.”

3. Waarom is het anno 2023 nog altijd verstandig om een aan- of verkoopmakelaar in te schakelen?
“Als NVM-makelaar kennen we de markt, regio, de veranderende wetgevingen en ontwikkelingen in de huizensector als geen ander. Daarnaast werken we met actuele data en marktgegevens van de NVM. Als makelaar ben ik nooit emotioneel bij onderhandelingen betrokken en dat is ook een groot voordeel. Een goede voorbereiding en begeleiding door ons kantoor verkleint simpelweg de risico’s en maximeert het aan- en verkoopresultaat.”

4. Bezwaarwozwaarde.nl is jouw merknaam. Je helpt huiseigenaren die bezwaar willen maken tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Hoe kom je erachter of de WOZ-waarde te hoog is?
“Op Bezwaarwozwaarde.nl controleer ik als erkend en gecertificeerd WOZ-taxateur WOZ-waardes van huizen en bedrijfspanden op de juistheid, waarbij er indien nodig bezwaar wordt aangetekend. Door onze actuele kennis van de markt en diverse NVM- en overheidstools, kan ik de WOZ-waarde snel toetsen op correctheid. Op onze site Bezwaarwozwaarde.nl kun je deze waardescan heel makkelijk indienen.”

5. Waarom is het altijd verstandig om bezwaar te maken?
“Omdat het je al snel veel geld kan besparen. Belastingen zoals onroerendzaakbelasting, inkomstenbelasting, waterschapslasten en het huurwaardeforfait zijn gekoppeld aan de WOZ-waarde. Per 10.000,- verkeerd berekende WOZ-waarde, kan dat al snel 100,- belasting schelen. Ten slotte weten veel mensen ook niet dat zelfs de erfbelasting aan de WOZ-waarde is verbonden.”

6. Je helpt huiseigenaren, maar ook beleggers en vastgoedondernemers met WOZ-waarde bepalingen. Wat beseffen veel ondernemers niet, waar ze wel aandacht voor moeten hebben?
“Er gaat dit jaar veel veranderen voor beleggers- en vastgoedondernemers, niet in hun voordeel. Indien men privé bijvoorbeeld een tweede (recreatie)woning, een bedrijfsloods of pand als belegging heeft, gaan de kosten oplopen. De overheid stelt voor deze groep een rendementsprognose, van berekend en toegerekend rendement van 6,17% over de WOZ waarde in. Daar betaal je vervolgens 32% belasting overheen. Een lagere, juiste, WOZ-waarde zal veel geld schelen, helemaal bij grotere vastgoedportefeuilles.”

7. Wat betaal je voor jouw WOZ-dienstverlening?
“Niets! De waardescan en procedure zijn niet alleen eenvoudig, maar ook gratis. De gemeente dient namelijk een vergoeding aan de bezwaarmaker te geven indien blijkt dat de WOZ-waardering en beslissing onjuist zijn. Mocht de bepaalde WOZ-waarde na onze controle toch juist zijn en uiteindelijk ook de rechter beslist dat de WOZ-waarde correct is, dan rekenen wij geen kosten.”

8. Je bent 22 jaar succesvol onderweg met je makelaardij, wat is je geheim?
“Alles begint met hard werken! Met Annette en Angelina vormen we een goed familieteam. We zien kansen en kijken vooruit. We zijn compact gebleven en profileren ons heel bewust als traditionele makelaar. Uiteraard zijn we online present, maken we gebruik van onlinetools en data, maar we staan voor persoonlijke benadering. We zijn bereikbaar, denken mee en geven doelgerichte adviezen. Je kunt bij ons gewoon binnenlopen voor vragen aangaande onze makelaarsdiensten en waardedalingskwesties en e-mails beantwoorden we binnen 24 uur.”

9. Je bent een enorme sportliefhebber; wielrennen, basketbal, voetbal en FC Groningen in het bijzonder. Wat zijn jouw eerste herinneringen aan de FC?
“Als zesjarig jochie zag ik bij ons aan de Verlengde Oosterweg zondags groenwit geklede supporters voorbij komen. Mijn vader nam me toen mee naar het Oosterpark, stonden we aan de lange zijde. Azing Griever stond op de goal. Vanaf mijn tiende ging ik met vriendjes naar het Oosterpark en tot mijn twintigste stond ik aan de Zaagmuldersweg. Ik voetbalde bij VVG, mocht soms met het eerste meedoen, maar weigerde als FC Groningen thuis moest spelen.”

10. Met Makelaardij Schokker ben je alweer 20 jaar sponsor bij de FC. Je hebt tal van opvallende sponsoracties geïnitieerd. Wat heeft dat jou gebracht?
“Ik heb er vooral plezier aan beleefd en goodwill opgebouwd. Het resulteerde op een mooie manier goede naamsbekendheid. We hebben van alles gedaan, veelal bedacht bij Anita in de Bar Players. Het Sportcafé in de Martinikerk, boarding op Noord, wedstrijdarrangementen, de nieuwjaarsreceptie met Derksen en Genee. Veel klanten en relaties zijn FC supporter en ik vind het leuk om iets voor hen en de club terug te doen. Door mijn betrokkenheid leg ik nu makkelijk verbindingen. Mensen herkennen me en maken een praatje en dat resulteert in samenwerkingen!”

11. Welk advies wil jij lezers geven vanuit jouw vakgebied?
“Zorg dat je de juiste WOZ-waarde hebt! Te hoog, te laag; iedereen wil wat hem het beste past, maar de juiste WOZ-waarde is belangrijk! Laat dat checken door een onafhankelijke, regionale partij. Het is voor ondernemers en beleggers van groot belang scherp te blijven op compensatie voor waardedalingen van hun bezit door de aardbevingen in Groningen. Waardedalingen van bedrijven, winkels, kantoren, boerederijen, campings etc. door de aardbevingen, moeten door de overheid nog steeds gecompenseerd worden. Daarbij helpen wij u graag.”

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

‘Elftal vragen aan…’ Wienke de Vries (Rabobank)

3 weken geleden

Elftal vragen aan… Alex Pelster (FlexWrkPlk)

1 maand geleden

Elftal vragen aan… Fred Diepeveen (ForestWave)