string(40) "CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)"

Elftal vragen aan… Dicky en Hink Ritsema (Ritsema Groep).

Woensdag 21 december 2022 om 11:00

Al bijna 45 jaar bestieren Dicky en Hink Ritsema de Ritsema Groep. Het bedrijf, oorspronkelijk opgericht door vader Hendrik Ritsema, staat alom bekend vanwege haar activiteiten en verleden in de sierbestrating. Toch zijn de handelstak, de transportwerkzaamheden en de op- en overslagfaciliteiten van de gebroeders inmiddels al even bekend in de Noordelijke grond-, weg- en waterbouw. Samen met planner Epwin Slijm spreken we op een ‘steenkoude’ ochtend over sierbestrating, draglineschotten en het Oosterpark.

1. Kunnen jullie jezelf voor de lezers even voorstellen?

“Welkom bij de Ritsema Groep aan de Bornholmstraat in Groningen. Ik ben Dicky Ritsema en ik stuur dit bedrijf met mijn broer Hink Ritsema aan. We hebben dit bedrijf al zo’n 45 jaar. Tafelgenoot en gesprekspartner Epwin Slijm werkt hier ook alweer twintig jaar. Hij begeleidt in- en verkooptrajecten, regelt de planning en administratie. Op piekmomenten in het seizoen draaien we hier bij de Ritsema Groep in totaal met zo’n vijftig medewerkers!”

2. Bij wat voor bedrijf zijn we op deze steenkoude donderdagochtend terecht gekomen mannen?

“We zijn het meest bekend als Ritsema Sierbestrating; leverancier van sierbestrating voor terrassen, opritten en tuinbestrating. Maar we zijn ook actief in de handel van zand, grind en teelaarde en we zijn sterk in het transport, vooral omdat we veel eigen materieel hebben. We staan ten slotte ook goed bekend vanwege onze grote op- en overslag mogelijkheden in onder meer Veendam en Delfzijl.”

3. Jullie liggen hier prachtig aan het Groningse Eemskanaal. Welke voordelen geeft dat jullie als bedrijf?

“Deze ligging van onze locatie hier aan het water is ten eerste mooi centraal en prima te bereiken. We hebben hier een eigen kade waar binnenvaartboten en coasters kunnen laden en lossen. Schepen tot 2.700 ton of een diepgang van 4,5 meter kunnen wij hier ontvangen. Voor grotere coasters gebruiken we kades in de Eemshaven en Farmsumerhaven.”

4. Op welke manier maken jullie voor klanten nog meer het onderscheid?

“Dat is zogezegd onze veelzijdigheid aan diensten, onze centrale ligging, ons eigen materieel, maar vooral de mentaliteit van onze mensen. De daadkracht en flexibiliteit die klanten overal in ons bedrijf ervaren. We werken hier dag en desnoods nacht en ook bij winterdag gaat het hier gewoon door.”

5. Voor welke bedrijven en of branches werken jullie zoal?

“Dat is heel erg uitgebreid. Om te beginnen helpen we veel particulieren aan sierbestrating en zand, maar ook de bestrating- en groenbedrijven weten de weg naar ons te vinden. Verder werken we bijvoorbeeld voor grond,- weg- waterbouwers, productiebedrijven, de industrie en de overheid.”

6. Wat zijn jullie eerste herinneringen aan FC Groningen ?

“Ik zie mezelf nog lopen door het Oosterpark. Die grote lichtmasten, het volkse, de vele mensen op straat. ‘Doe maar normaal,’ daar houd ik van. Het was er ook toen al vaak gezellig op de tribunes en in de oude lounge. Epwin is op zijn dertiende nog bij FC Groningen – Inter geweest, dat was in oktober 1983. Fandi Ahmad en Erwin Koeman scoorden. Hij heeft het er nu nog over, haha.”

7. Jullie zijn alweer een mooie tijd lid van de FC Groningen Business Club, waarom zijn jullie aangesloten?

“Om te beginnen; we houden wel van gezelligheid! Natuurlijk houden we ook van voetbal en zijn we supporters van de FC, maar we komen voor het sociale en een klein feestje op zijn tijd. We nemen vaak klanten of leveranciers mee en zo kun je op een leuke manier relaties onderhouden en bijpraten.”

8. In ‘de markt’ staan jullie ook bekend vanwege jullie eigen draglineschotten en machine. Voor de leken onder ons wat zijn draglineschotten?  

“Draglineschotten zijn enorme, stevige balken waar voertuigen zoals graafmachines op rupsbanden en ander groot machinaal vervoer overheen kunnen rijden. Draglineschotten vormen de basis onder een bouwproject. Hink heeft hier in een paar jaar tijd zelf een unieke machine gebouwd, waarmee we zelf draglineschotten kunnen maken. Zo kunnen we snel handelen en unieke schotten maken. Die machine is een puur staaltje vakmanschap, nog altijd indrukwekkend.”

9. Hoe kijken jullie terug naar 2022 en vooruit naar 2023?

“Dit jaar was een geweldig jaar voor ons. Particulieren bleven bestrating kopen en ook hebben we veel handel gehad door alle werkzaamheden aan de ringweg. Ook volgend jaar zien we met veel vertrouwen tegemoet. We hebben al diverse klussen in de portefeuille en er zal nog genoeg gebouwd worden. En waar gebouwd wordt heb je zand, stenen en transport nodig.”

10. Hebben jullie hier op het bedrijf een motto die je vaak uit?

“Jazeker, ik zeg altijd ‘Wat mot dat mot en wat ken dat ken.’ Niet te veel zeuren, maar aanpakken en kan niet bestaat niet gewoon proberen. En onze reclamekreet is al jaren. ‘Niemand vermoedt het, maar Ritsema doet het.’ We pakken alles aan, denken mee met vooraf onmogelijke geachte klussen. We zitten er altijd bij en overal tussen.”

11. Heb jij nog advies of een boodschap voor de meelezende ondernemers van deze rubriek? “Ja, blijf doen en ondernemen. Durf eens een risico te nemen, maar blijf ook scherp en alert. Kijk vooruit mensen. We zijn hier bij de Ritsema Groep ook altijd op de slag verdacht. Ten slotte doen wij alles hier met plezier en liefde voor het bedrijf. Dat laatste is ook van groot belang.”

Gerelateerd nieuws.

11 maanden geleden

START-UP GRO: Hacksclusive heeft de groei te pakken

03:50
12 maanden geleden

START-UP GRO: Hacksclusive voorkomt cyberproblemen voor bedrijven

2 jaar geleden

Elftal vragen aan… Henk Kuipers (Van der Plas Adviseurs en Architecten)