Het WK-avontuur van Romano Postema (deel 3)

30 oktober 2019 / vandaag

Romano Postema heeft met Oranje onder-18 afgelopen zondag de eerste groepswedstrijd verloren op het WK onder-17 in Brazilië. Japan was met 3-0 te sterk. Vanavond, woensdag 30 oktober, om 21.00 uur Nederlandse tijd is Senegal de volgende tegenstander. In deel 3 van zijn dagboek uit het land van de samba en Copacabana vertelt Postema over zijn ervaringen zoals het bezoek aan een sloppenwijk in Vitoria.

trainingsveld

Zaterdag 26 oktober: Laatste training
Deze laatste dag voor de eerste wedstrijddag van morgen tegen Japan verloopt als een reguliere dag, met om 9.00 uur ontbijt en de rest van de ochtend ruimte voor studie. In de middag een uurtje rusten, daarna verzorging en aansluitend vertrek met de bus naar het trainingsveld. Om 16.00 uur lokale tijd wordt er getraind en drie uur later wordt het diner geserveerd door de zelf vanuit Nederland meegereisde culinaire staf. In de avond staan er drie liniebesprekingen op de rol waarbij de aanvallers, zoals Postema, het spits mogen afbijten. Na een ‘avondsnack’, de vierde maaltijd van de dag, gaan de spelers om 22.30 uur – zoals gebruikelijk – naar de kamers.

Zondag 27 oktober: Verloren van Japan
Op de wedstrijddag is na het ontbijt van 09.00 uur een eerste bespreking om 10.15 uur waarna er een zogenaamde ‘activatie’ op het schema staat. Met de bus vertrekken de jongens naar een locatie om het lichaam op deze wedstrijddag even ‘aan’ te zetten door middel van een fysieke training. Om 12.30 uur wordt de lunch geserveerd en na het verplichte uurtje rust en de nodige ontspanning wordt om 16.45 uur – ruim drie uur voor de aftrap – de wedstrijdbespreking gehouden en worden de laatste puntjes op de i gezet in de richting van de eerste WK-ontmoeting tegen Japan.

De wedstrijd in het Kleber Andrade Stadion verloopt niet zoals de mannen van bondscoach Peter van der Veen hadden gehoopt, zo laat de FC-aanvaller - die zelf niet in actie komt - weten. “Jammer dat we hebben verloren,” aldus Postema. “We begonnen nog wel aardig aan de wedstrijd, alleen heel snel veranderde dat en scoorden zij (Japan – red.) de 1-0. Japan bleef kansen creëren en wij niet en uiteindelijk werd het 3-0.”

favela teamfoto

Maandag 28 oktober: bezoek aan favelas
Direct na de wedstrijd is de teleurstelling groot, maar een dag later heeft Oranje onder-18 de knop alweer omgezet en ligt de focus alweer op het volgende groepsduel met Senegal, dat in zijn eerste wedstrijd de Verenigde Staten met 4-1 versloeg. “De sfeer is alweer goed,” vertelt Postema daags na de wedstrijd. “Ook op de trainingen geeft iedereen de volle honderd procent en houdt niemand zich in.”

favela voetballen

Dat is ook het geval op de training die om 11.45 uur begint. Het overige programma is anders dan anders. “De activiteit van deze middag is een kijkje in de favelas van Vitoria,” aldus Postema. “Het was indrukwekkend en we mochten ook een bericht achterlaten voor de mensen daar. Dat hebben we gedaan op de een muur van een voetbalveldje. ‘s Avonds aten we in een pizzeria.”
 
Dinsdag 29 oktober: eigen kansen
Deze dag, een dag voor het treffen met Senegal, staat weer volop in het teken van de tweede wedstrijd in het Stadion Kleber Andrade in Vitoria. De training staat gepland om 16.00 uur lokale tijd en verder verloopt de dag volgens het reguliere protocol. Over zijn eigen speelkansen zegt Postema: “Bannis van Feyenoord is de eerste spits en daarachter heeft de bondscoach de keuze uit mij en Daniels van PSV. We zijn twee totaal andere type spitsen, dus het ligt eraan welk type spits de trainer wil gebruiken tegen Senegal.”

De wedstrijd Nederland - Senegal is vanavond, woensdag 30 oktober, om 21.00 uur live te zien via een stream op www.nos.nl


Lees hier de twee eerdere afleveringen van het dagboek van Romano Postema vanuit Brazilië. (deel 1) (deel 2)

uitingen op muur Favela
Gasterra

Praat mee

Laatste nieuws