Het WK-avontuur van Romano Postema (deel 1)

23 oktober 2019 / vandaag

Romano Postema speelt de komende weken met Oranje onder-18 in Brazilië op het WK onder-17. De Groninger is inmiddels aangekomen in Zuid-Amerika en bereidt zich voor op de eerste groepswedstrijd van aankomende zondag tegen Japan. Nederland zit verder in de poule bij Senegal en de Verenigde Staten. Om de paar dagen verschijnt op deze site in de vorm van een dagboek een round-up over de avonturen van Postema in het land van de samba en Copacabana. 

Op het oog is het bijzonder dat Oranje onder-18 deelneemt aan het WK onder-17 in Brazilië. Dit heeft alles te maken met de ‘seizoenen’ die er worden gehanteerd door respectievelijk de KNVB en FIFA. Bij de Nederlandse voetbalbond geldt dat jongens geboren in of na 2002 in het seizoen 2019/2020 deel uitmaken van de lichting ‘onder-18’. Bij de wereldbond FIFA geldt dat deze spelers uit het geboortejaar 2002 het gehele kalenderjaar 2019 nog aangemerkt worden als ‘under-17’. Dit verklaart dat het Nederlands elftal onder-18 deelneemt aan het WK onder-17.

teamfoto2

Zondag 20 oktober: Melden in Zeist
Op de dag dat FC Groningen thuis met 2-0 wint van Sparta Rotterdam, is Postema niet in het Hitachi Capital Mobility Stadion. De spits is dan op weg naar Zeist. Oranje onder-18 meldt zich om 13.00 uur op de KNVB Campus. “Ik ben superblij dat ik erbij zit en heb zin om naar Brazilië te gaan,” zegt de spits. Er staat later die zondag een fotosessie voor de WK-selectie op het programma en om 16.00 uur wordt er voor het eerst met de groep getraind.

Maandag 21 oktober: Voor het eerst buiten Europa
Postema meldt zich met zijn teamgenoten op Schiphol. Met vlucht KL 705 vertrekt de spits die middag vanaf de Amsterdamse luchthaven richting de Braziliaanse hoofdstad Rio de Janeiro. “Het is voor mij de eerste keer dat ik buiten Europa vlieg, dus dat is ook iets nieuws,” vertelt de FC’er. Zenuwen heeft de aanvaller niet, want hij settelt zich direct na het instappen comfortabel in zijn vliegtuigstoel. In Rio wordt overgestapt op de binnenlandse vlucht G3 2162 naar Vitoria, waar na een lange reisdag wordt ingecheckt in Hotel Comfort Suites Vitoria.

uitzicht hotel

Dinsdag 22 oktober: Strand en trainen
Op de eerste volledige dag in Brazilië staat een bezoek aan het strand gepland. Postema laat vanuit Brazilië weten dat het goed gaat: “We hebben een lange reis gehad en zijn gisterenavond laat aangekomen in het hotel. Het is lekker weer, een graadje of 27 en we gaan straks voor het eerst hier trainen.”  Die oefensessie trekt de nodige pers en tientallen kinderen, die na afloop om high fives en selfies vragen van de FC’er en zijn teamgenoten.

Speelschema Oranje onder-18:
Zondag 27 oktober, 20.00 uur (NL-tijd: maandag 28 oktober: 0.00 uur): Japan – Nederland (Kleber Andrade Stadium, Vitoria)
Woensdag 30 oktober, 17.00 uur (NL-tijd: 21.00 uur): Nederland – Senegal (Kleber Andrade Stadium, Vitoria)
Zaterdag 2 november, 20.00 uur (NL-tijd: zondag 3 november 0.00 uur): Nederland – Verenigde Staten (Haile Pinheiro Serrinha, Goiania)

Gasterra

Praat mee

Laatste nieuws