string(40) "CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)"

‘Elftal vragen aan…’ Jos Hofsteenge (De Jannen).

Woensdag 22 november 2023 om 09:00

In deze ‘Elftal vragen aan,’ spreekt trainer-, coach-, fietsfanaat én Boeren-box voorzitter Jos Hofsteenge gepassioneerd over zijn boerenbloed, de verbindende kracht van de FC, Wijnand Pon en zijn interesse in de mens achter de medewerker. Een gesprek met een avontuurlijk ondernemer, nieuwsgierige aanjager, maar vooral een echte kartrekker en verbinder.

1. Kun je wat over jezelf vertellen Jos?
“Ik ben geboren en getogen op een melkveebedrijf in Taarlo, ik heb boerenbloed. Ik ben de oudste uit ons gezin van vier. Na mijn studie agrarische bedrijfskunde ben ik in de commercie en het bedrijfsleven beland. Ik klus graag, rijd veel op mijn MTB en sinds kort zit ik op een toneelvereniging in Annen. Dat vind ik geweldig!”

2. Je bent een ‘bekende kop’ binnen zakelijk FC. Waarvan kunnen mensen jou kennen?
“Tja, ik loop alweer tien jaar rond bij FC Groningen. In de eerste jaren door mijn functie bij de ABN AMRO, later als Area-hoofd van CRV, vervolgens als manager bij Visscher Holland. Veel mensen zullen mij echter kennen als voorzitter van de Boeren-Box. Of door mijn aanwezigheid bij businessclubactiviteiten, buitenlandreisjes of de derde helft in de Hattricks Pub. Ik kom ontzettend graag bij de FC en probeer altijd veel mensen te spreken.”

3. Je bent eigenaar van ‘De Jannen’. Wat is dat voor een bedrijf?
“De Jannen staat voor mensen die echt willen! Ondernemers, bestuurders, medewerkers; mensen die willen groeien en hun impact willen vergroten door echt naar zichzelf te kijken. Ik zorg voor die spiegel, bied een-op-een coaching. Ik ben een sparringpartner voor bedrijfseigenaren en teamleiders. Ik leid MT- en team-ontwikkelsessies, organiseer kritische ‘klantreizen’, geef verkoop- en communicatietrainingen en organiseer teamdagen.”

4. Wat kunnen deelnemers van jou leren?
“Ik ben concreet en praktisch en leer mensen hoe je verbaal en non-verbaal impact maakt. Dat zorgt voor zichtbaar meer invloed op de omgeving waarin je acteert. Ik leer mensen verbinden met hun personeel, op zo’n manier dat iedereen binnen het bedrijf of organisatie zijn verantwoordelijkheid pakt. Ik leer mensen te groeien in aansluiting bij de missie en visie van de organisatie.”

5. Waardoor weet jij je met jouw werkwijze te onderscheiden?
“Ik heb jaren met mijn voeten in de klei gestaan. Door mijn leidinggevende functies in de zakelijke dienstverlening en agrowereld heb ik bij vele honderden bedrijven en organisaties binnengekeken. Ik ben inhoudelijk allround, heb een groot inlevingsvermogen en schakel net zo makkelijk met een directeur als een stratenmaker. Als coach en trainer focus ik me niet zozeer op het product of de inhoud, maar op de mens en de verschillende behoeftes. Je moet het mensen en teams zelf willen laten doen.”

6. Waarin wil jij zelf nog worden getraind; hoe wil jij nog groeien?
“Ik vind dat je je als mens altijd kunt blijven verbeteren! Je kunt nog op zoveel vlakken groeien, vooral op persoonlijk vlak. Op zakelijk vlak ga ik werken aan het ‘Systemisch adviseren en team-coachen’. Daarin wil ik echt goed worden. Leren hoe je ook met een ‘systemische bril’ kunt kijken naar wat er in organisaties speelt. Soms zitten oorzaken van problemen namelijk niet tussen mensen, maar komt het door systemen. Als je dat ziet en oplost, draag je bij aan de vitaliteit en dus de groei van teams!”

7. Je bent als voorzitter van de Boeren-Box ook lid van de Boeren-Box en de FC Groningen Businessclub. Wat brengen deze clubs jou?
“Vooral veel enthousiasme, energie en plezier, maar zeker net zoveel verbinding, kennis en kansen. Daardoor groei ik als mens. Bij de Boeren-Box proef ik het ‘noaberschap-gevoel’, maar ook bij de FC Groningen Businessclub merk ik dat bedrijven aan elkaar denken en voor elkaar klaarstaan. Door mijn lidmaatschap van beide clubs en aanwezigheid bij events kom ik in contact met zoveel mensen en bedrijven, tegelijkertijd blijf ik op de hoogte van tal van trends en ontwikkelingen!”

8. Wie heeft jou als mens geïnspireerd?
“Ik liep ooit stage bij AgriPon van Wijnand Pon. Het kantoor zat in zijn achterhuis. Wijnand zei; ‘Jos, tot je veertigste moet je rondkijken. Doe veel verschillende ervaringen op. Ga het avontuur aan. Leer, luister en groei, maar op je veertigste moet je er staan. Daarnaast leerde hij me het ‘ritme van de dag’. Vroeg op, duidelijke rustmomenten tijdens het werk met oog en aandacht voor collega’s. Samen zijn en luisteren naar elkaar. Hij werkte zelf hard, maar had ook aandacht voor zijn teams. Hard voor de zaak, zacht op de persoon zeg maar.”

9. Van welke keuze heb jij nog altijd profijt en van welke fout heb jij veel geleerd?
“Een paar jaar geleden zat ik liever op de achtergrond in het Boeren-Box bestuur. Ik ambieerde geen stevigere rol. Toch kreeg ik het vertrouwen en nu kan ik zeggen dat het voorzitterschap van de Boeren-Box me veel brengt. Ik ben er als mens door gegroeid! In mijn werkgebied liet ik me in de beginmaanden verleiden mensen te trainen of coachen die dat zelf eigenlijk niet wilden. Als ik dat nu voel, wijs ik die opdrachten af. Het werkt niet en het kost mij en de klant verkeerde energie. Dat heb ik leren aanvoelen.”

10. Wat wil je altijd nog een keer doen in je leven?
“Ik wil het Noorderlicht nog eens zien. En ik wil de wintereditie van ‘Bartje 200’ fietsen. In de winterkou in de regen en blubber 200 kilometer fietsen door het Drentse land. Lekker jezelf testen, heerlijk.”

11. Heb je een levensmotto?
“Gras groeit niet door eraan te trekken! Je wilt iets of je wilt iets niet. Maar iets kan wel groeien door (oprechte)aandacht. Als je gras voeding, water, licht en warmte geeft, gaat het groeien. Dit geldt ook voor mensen. Je moet mensen willen zien, aandacht, liefde, vertrouwen en een podium geven om te groeien. Soms vergt het tijd en een krachtige verdiepingsslag om iets of iemands wil of gedrag te buigen. Je kunt niemand dwingen, maar je bereik veel met echte aandacht.”

Kennis maken met Jos en andere leden van de Boeren-Box? Kom woensdag 22 en donderdag 23 november naar de Agrarische Beurs ‘Trots op het Noorden’ in Euroborg.

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

‘Elftal vragen aan…’ Wienke de Vries (Rabobank)

3 weken geleden

Elftal vragen aan… Alex Pelster (FlexWrkPlk)

1 maand geleden

Elftal vragen aan… Fred Diepeveen (ForestWave)